Korrupciós botrány az FKF-nél: a cég tanácsadójának játszottak ki egy sokmilliós tendert

2016. augusztus 29. 6:52

Írta: Mandiner .
A Mandiner értesülései szerint a vezérigazgató közeli ismerőse, a közterületfenntartónál korábban informatikai tanácsadóként működő Sikos Zsolt SAS Group nevű cége többszörösen is törvényszegő módon jutott sokmilliós megbízáshoz, melynek keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő. A 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg előre, hogy a megállapított keretösszeg erejéig legalább hány órában kell tanácsot adni. Végül még a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét is elsumákolták.

A budapestiek által csak Főkefének nevezett cégnél nem nagyon törődtek a törvényes előírásokkal. Sikos a Mandiner által megismert belső iratok tanulsága szerint még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval. Az összeférhetetlenségi szabályokat semmibe véve, még a kiírás előtt megtudta, hogyan, milyen tartalommal pályázzon – még a pályázati kiírás és a végső szerződés tervezetét is előre megkapta, hogy egész biztos ő lehessen a befutó.

Előre egyeztettek a pályázóval

A tenderkiíráshoz tartozó teljesítési igazolás/jegyzőkönyv szerint dokumentáltan 2016. február 1-én történt meg az „egyeztetés Sikos Zsolttal írásban és telefonon”, sőt mi több a későbbi pályázó jóváhagyta (ez a jegyzőkönyv szóhasználata!) a saját maga, illetve cége számára előnyösen, csalárd módon kiírandó közbeszerzési pályázatot.

Több mint pikáns, hogy a közbeszerzési eljárást csak a későbbi nyertes jóváhagyása után, 2016. február 18-án indította el az FKF. 17 nap alatt akár az ő javaslatait is sikerülhetett belevenni a kiírásba, hogy biztosra menjenek.

Demszkyt is az FKF tette tönkre

A közterületfenntartó a rendszerváloztatás óta nem először kerül korrupciós botrányok középpontjába. 2010-ben a Mandiner is hírül adta, hogy a felmerült gyanú szerint az FKF finanszírozta trükkös módon Demszky Gábor családi lakásfelújításait. Közbeszerzési szabályszegések sora miatt hosszas rendőrségi vizsgálat is folyt a cégnél, több ügyben.

Demszky korábban rendkívül kedvező áron terepjárót is bérelt a cégtől, családi használatra. Ezzel látogatta rendszeresen adriai villáját. A közterületfenntartó körül kirobbant botrányok nem kis részben járultak hozzá a szabaddemokrata polgármester politikai megsemmisüléséhez.

Régi „csókos” a mostani nyertes

A saját önéletrajza szerint korábban az FKF ügyviteli rendszerének tanácsadójaként dolgozó Sikos Zsolt SAS Groupja a mostani korrupciós ügyön túl a főváros tulajdonában álló cégnél valóságos nyerőszériát tudhat magáénak.

2015 októberében már elnyertek egy 7 950 000 forint + áfa értékű szerződést informatikai tanácsadás területén, amely már novemberben teljesült, azaz mindössze egy hónap múltán már csörrent is a pénztárgép. Aztán 2016 márciusában egy alig 7 nap alatt lezajló „szoftver fejlesztésére és leszállítására” 4 200 000 forint + áfa összeget is számlázhatott a cég. És még ez sem minden.

Előre egyeztett feltételek

A legutóbbi közbeszerzési pályázatnál már a látszatra se nagyon ügyeltek. A szerződés keretösszegét alig valamivel nettó 18 millió alatt állapították meg, hogy még véletlenül se kelljen nyilvános pályázatot kiírni. (18 millió forint felett már nyilvános pályázatot kell kiírni, amelyre bárki pályázhat.) Aztán, mint fentebb írtuk, a későbbi pályázó törvénytelen módon előre jóváhagyta a pályázati feltételeket, nem csoda hát, hogy őt hozhatták ki nyertesnek.

Erős gyanúra ad okot az is, hogy az ily módon előkészített pályázatra végül csak ketten jelentkeztek, miközben a törvény szerint négy cégnek kellett elküldeni a felhívást. Elgondolkodtató az is, hogy a második helyezett cég, a GeoNet 2000 Kft. szinte napokon belül egy másik pályázaton nyerhetett. Mondhatni vigaszdíjként kapott nettó 6 millió forintot a költőien hangzó „Blackbin- kamerával támogatott automatikus hulladékgyűjtő edény felismerő, nyilvántartó és összehasonlító szoftver” tulajdonjogáért cserébe.

A FKF vezérigazgatója még azzal sem törődött, hogy a nettó 350 ezres napidíjakat tartalmazó, 17 és fél milliós összértékű közbeszerzési pályázat eredményét a törvénynek megfelelően közzétegye a Közbeszerzési Adatbázisban. Az FKF honlapjának közbeszerzési menüpontjában is több éves elavult dokumentumok találhatóak a cég közbeszerzéseiről – a jelek szerint a főváros tulajdonában álló Főkefére is ráférhet egy alapos nagytakarítás.

*

Illusztráció: Az FKF Kuka Manó rendet rak című videója

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés