Olyan kihalt, olyan árva

Új Szó: Leghamarabb 2020 végén nyithatják meg újra a krasznahorkai várat

2016. augusztus 6. 11:00

Leghamarabb 2020 végén nyitják meg a krasznahorkai várat a látogatók előtt – írja a felvidéki Új Szó. A tető már kész, de sok benső munkálat van még hátra, ráadásul még korszerűsítenek is. A falunak sajnos veszteséget jelent, hogy nem jönnek a turisták.

Leghamarabb 2020 végén nyitják meg a krasznahorkai várat a látogatók előtt. Kívülről nézve már teljesen épnek tűnik az épület, de bent még rengeteg munkát kell elvégezni – írja a felvidéki Új Szó.

Viktor Jasaň, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója úgy fogalmazott, a 2012-ben történt tűzeset után elhamarkodott kijelentéseket tett az akkori kormány, amikor azt mondták, fél év alatt fel lehet újítani a leégett várat. 

„A tető elkészült, a korszerű villámhárítók is, de még nagyon messze vagyunk attól, hogy a várat újra megnyissuk a látogatók előtt. Már a tető rekonstrukciója során is akadályokba ütköztünk. Méregdrágán és lassan végezték el a munkát. A végén kiderült, hogy rosszul is, ezért le kellett szedni és át kellett alakítani a tetőt” – mondta a sajtótájékoztatón Viktor Jasaň. Nemcsak a megégett falakat és a vakolatot kell helyreállítani, hanem az épület összes villany-, víz- és kommunikációs vezetékét is ki kell cserélni, sőt a padlóburkolatot, a meggyengült vaskonstrukciót is fel kell újítani. 

„A projekt ivókutak, kilátóteraszok kialakítását is tartalmazza” – magyarázta Peter Kucharovič építészmérnök, akinek a tervei alapján zajlik a rekonstrukció.

A falunak sem jó 

Az átadás még messze van, ráadásul az sincs kizárva, hogy a most kitűzött határidőt is kitolják. Amíg a vár zárva van, a helyi önkormányzat és a falu vállalkozói is veszteséget kénytelenek elkönyvelni.

„Nem járnak a buszok, nincsenek turisták, ezáltal a vár melletti parkolók és a büfék is üresek. A falu önkormányzatának ez évi 35 ezer eurós veszteséget jelent, nem beszélve az itteni vállalkozók bevételkieséséről” – nyilatkozta lapunknak Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere.

A krasznahorkai vár 2012. március 10-én, a parlamenti választások napján égett le. A tűzoltásban és a mentésben a hadsereg is részt vett. A hat órán át tomboló tűz közel nyolcmillió eurós kárt okozott, de a várat szerencsére több millióra biztosították. A felújítás költségeit legalább tízmillió euróra becsülik.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/102840

Ajánljuk még a témában