Kétfelé válik a magyar kormányzat

2016. július 07. 14:50

Orbán Viktor döntése nyomán két kormánykabinetbe szervezik a magyar kormányzatot: az egyik gazdasági, a másik stratégiai ügyekkel foglalkozik majd. Lázár János elmondása szerint a hatékonyabb kormányzati tevékenység érdekében van szükség az újraszervezésre. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a migrációs helyzetről, a földárverésekről és fővárosi kulturális beruházások indításáról is beszélt a sajtótájékoztatóján.

2016. július 07. 14:50

A miniszterelnök döntése nyomán a kormányzat munkája két kormánykabinetbe, egy gazdasági és egy stratégiai kabinetbe tagozódik a jövőben – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kifejtette: mindkét kabinetet miniszter vezeti majd, döntéshozó és -előkészítő szervekről van szó, Orbán Viktor döntése alapján témák, ügyek tartoznak majd a kabinetekhez. A változás célja, hogy több idő maradjon a két kabinetben jelentős döntések előkészítésre, egyeztetésekre, és hatékonyabb legyen a kormányzati tevékenység, jobb legyen a kormányzás – magyarázta Lázár János. Hozzátette: a döntés végrehajtása folyamatban van.

A biztonság a legfontosabb

Magyarországnak a biztonság a legfontosabb, ennek rovására semmilyen kompromisszum nem képzelhető el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János kiemelte: ellenőrzés nélkül nem jöhet senki, csak olyan, akit Magyarország beenged a határon és hozzájárul a tartózkodásához. Meg kell védeni a jogunkat, hogy eldönthessük, kit engedünk be, meg kell védeni a határokat, ezért volt szükség az erre vonatkozó jogszabályok átalakítására - magyarázta.

Hangsúlyozta: méltánytalan európai politikusok és nemzetközi szervezetek részéről Magyarországot vádolni, szolidaritást számon kérni rajta. Mi lenne az igazi szolidaritás, ha nem az, hogy Magyarország - nagyrészt saját forrásból - védi Európa határait, és megpróbálja feltartóztatni azokat, akik kontroll és papírok nélkül akarnak idejönni? – tette fel a kérdést.

Rendezni kell az osztrák kapcsolatokat

Lázár János szerint Magyarország az Ausztriához fűződő kapcsolatok rendezésében, elmélyítésében érdekelt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: folyamatosan konzultálnak az osztrák rendészeti szervekkel, és Magyarország semmi olyat nem tesz, amely akadályozná a magyar-osztrák együttműködést. Magyarország igyekszik Ausztriával közösen megoldást találni a nehézségekre – jelentette ki.

Parlamenti állásfoglalás a földárverésekről

A kormány a parlament állásfoglalását kéri szeptemberben a földárverésekből befolyt összegek felhasználásáról – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár elmondta, hogy az erről szóló törvény még készül, emellett egy számadást készítenek az Országgyűlésnek arról, hogy hányan, milyen értékben vásároltak állami földeket. A földet a gazdáknak program várhatóan július 31-én zárul le, eddig közel 40 ezren vásároltak, közülük 30 ezren 3 hektár alatti területet. Az állami bevétel várhatóan 270 milliárd forint lesz – ismertette.

Kulturális beruházások jönnek

Számos fővárosi kulturális beruházásról döntött a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

Lázár János sajtótájékoztatóján ismertette, hogy az Országos Széchényi Könyvtár főépületét felújítják, erre hivatalos tervpályázatot írnak ki, emellett nagy raktárépületet kap az intézmény, várhatóan Piliscsabán.

Döntöttek arról is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum használatába ajánlják a józsefvárosi Palotanegyed több épületét, közöttük pedig visszaállítják, növelik a zöldfelületeket – mondta. A miniszter azt is közölte, hogy mintegy 25 milliárd forintból felújítják az Operaház főépületét, a Természettudományi Múzeumnak pedig új központi épületet keresnek. A városligeti beruházásról szólva Lázár János ismét megerősítette, hogy a jelenlegi 60-ról 65-70 százalékra nő a zöldfelületek aránya. Hozzátette: tiltakozásra szabályozott keretek között van lehetőség.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. július 08. 09:31
http://alfahir.hu/a_kormany_visszavonta_a_balaton_300_milliardos_fejlesztesi_tamogatasat De! Lesz sportcsarnok a felcsúti maffiózó vajda falujában! CSAK A FIDESZ/DSZ HAZAÁRULÓ,OFFSHORE,ÜGYNÖK MAFFIA !
korona
2016. július 07. 22:06
Mai adatokat közöltem.
ThunderDan
2016. július 07. 21:15
A bruttó magyar átlagbér 246.000 Ft. Budapesten 300.000 Ft felett. A magyar átlagnyugdíj meg 120.000 Ft. Budapesten 140.000 Ft. De nyilván ez minden világok legrosszabbika. :))) (Bezzeg a szoclib kormányok alatt...)
magnamater
2016. július 07. 21:13
Fele kormány azt mondja,nem szabad beengedni a migránsokat, másik fele azt mondja, mégis csak jöjjenek, szükség van rájuk a termelésben.Egy fenékkel két lovat így lehet megülni, eleget téve a választóknak és Brüsszelnek egyformán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik