Brexit?

Martonyi: Magyar érdek a brit EU-tagság

2016. május 27. 16:04

„Ne legyen Brexit, az nem jó Magyarországnak” – mondta Martonyi János volt magyar külügyminiszter péntek délelőtt Budapesten. Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről vitatkoztak magyar, brit és lengyel előadók a Danube Institute pénteki rendezvényén.

Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről (Brexit) és annak lehetséges következményeiről vitáztak péntek délelőtt Budapesten, a várbeli Magyarság Házában a Danube Institute vendégei. 

Az eseményt megnyitó Martonyi János volt magyar külügyminiszter nyitásként leszögezte: a magyar érdek az, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon. „Ne legyen Brexit, az nem jó Magyarországnak” – mondta. Martonyi először is megjegyezte: Európának szüksége van a brit humorra, valamint nyelvi ellenőrökre is az Európában terjedő pongyola angolság ellen.

Ezután komolyra fordította a szót: szerinte szükség van a sokszínűségre, a diverzitásra. Itt, Kelet-Európában alapvető dolog a sokszínűség elismerése a történelem, a kultúra, a jog és persze a nemzeti érdekek terén. „Egység a sokszínűségben” – emlékeztetett a volt külügyminiszter.

Martonyi János leszögezte: Magyarország a közös piac megerősítésében és mélyítésében érdekelt, hiszen exportunk és importunk túlnyomó része az EU-val zajlik. Martonyi a szabad kereskedelmet az eddigieknél is nyitottabbá tenné. Elismerte, hogy ideológiai viták zajlanak a kérdés körül, de szerinte Magyarország érdeke is az, hogy jól szabályozott, de szabad kereskedelem folyjon Európában. „Nagy-Britannia nélkül a szabad kereskedelem hívei gyengülnének.”

Hozzátette: Európának is erősnek kell lennie, hogy fel tudjon lépni a globális játszmákban. Azt ugyanakkor elismerte: a brit választók természetesen nem a magyar érdekekre tekintettel fognak dönteni Nagy-Britannia EU-tagságáról.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/100484

Ajánljuk még a témában