Egy európai plebejus

Gyurcsány: Csak Göncz tudta megtestesíteni a nemzet egységét

2016. május 27. 19:37
A DK elnöke szerint a jelenlegi hatalom azért akarja egy „kreált, nem létező ellenség legyőzésével” győztesként beállítani magát, mert más területeken nem tud nyerni; ezzel szemben Göncz Árpád kiállta a demokratikus ember igazi próbáját, és hatalomra kerülése után is mértékletes tudott maradni.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Göncz Árpád volt az első és utolsó olyan köztársasági elnök, aki alkotmányos kötelezettségének eleget téve meg tudta testesíteni a magyar nemzet egységét. A volt kormányfő pénteken, Budapesten az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportja által szervezett, Egy európai plebejus - Göncz Árpád címmel rendezett konferencián beszélt erről. A DK vezetője úgy értékelt: Göncz Árpád mérsékelt polgári demokratikus politikát folytatott egy nyugatos Magyarországon. Kiemelte: a volt államfő emberi minőségben kiemelkedett az őt követők sorában. Gyurcsány Ferenc szerint ez egyebek mellett annak is köszönhető volt, hogy Göncz Árpád úgy gyakorolta hatalmát, hogy közben egy picit mindenki magáénak érezhette az elnöki szerepet.

Nem Soros a válasz

Az ellenzéki politikus közölte: a jelenlegi hatalom „túllépett” Göncz Árpád hagyatékán, hiszen nem érti, hogy a demokratikus európai polgári Magyarország létezésének feltétele a folyamatos párbeszéd fenntartása. „Ha engem kritizálnak, akkor erre a soros válasz nem az, hogy Soros” – üzente a kormányoldalnak, amely szerinte azért akarja egy „kreált, nem létező ellenség legyőzésével” győztesként beállítani magát, mert más területeken nem tud nyerni. Gyurcsány Ferenc szerint ezzel szemben Göncz Árpád kiállta a demokratikus ember igazi próbáját, és hatalomra kerülése után is mértékletes tudott maradni. „Nem állítom, hogy mi, akik gyakorló politikusok vagyunk és időnként kormányoztunk is, mindig, minden pillanatban kiálltuk ezt a próbát, de túlnyomó többségében igen” – tette hozzá.

A rendezvényen Göncz Árpádot méltató beszédet mondott Vitányi Iván, a DK örökös, tiszteletbeli elnöke, Kende Péter, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, Debreczeni József politikai elemző, a DK elnökségi tagja, valamint Göncz Kinga volt szociális és külügyminiszter, korábbi EP-képviselő.

Kuncze anekdotázott

A legtöbb személyes anekdotát Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke mesélte a hallgatóságnak. A politikus felidézte első találkozását a volt államfővel, amely egy SZDSZ-frakcióülésen történt 1990-ben Keszthelyen, ahol bejelentették, a párt az MDF-fel kötött megállapodás alapján Göncz Árpádot jelöli az államfői tisztségre. 

Nekem nem volt meg a fazon, nem ismertem őt (...), de ekkor ült mellettem egy idősebb úr (...), aki azt mondta: »Na tessék, én meg megvettem a bérletet!«” – emlékezett vissza az akkor történtekre Kuncze Gábor, aki beszédében az elmúlt 25 év legnagyobb politikusának nevezte Göncz Árpádot. Hangsúlyozta, Göncz Árpád olyan politikai magatartást mutatott, amely mindig megértéssel közeledett a másikhoz, de sohasem merült el valamiféle kritikátlan kompromisszumban. „Ezért volt ő az elmaradt emberarcú rendszerváltás szimbóluma” – mondta.

A rendezvény végén Molnár Csaba, a DK EP-képviselője bejelentette, kezdeményezik, hogy az Európai Parlament brüsszeli székházában termet nevezzenek el Göncz Árpádról.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meleg van, de az ember hideglelést kap - miként a család egyik fele a nyilasoktól, a másik fele Rákositól -, amikor olvassa a neveket. Göncz, Kuncze, Kende, a gerinctelen köpönyegforgató Debreczeni.

Azt csak sajnálni tudom, hogy az MSZP, a baloldal egyetlen értelmiségi vonatkozási pontja - olyan édesen tudott aludni a parlamenti közvetítéseken még MSZP-s képviselőként - , Vitányi Iván, az élettársa által 88-ban alapított Új Márciusi Front - Féja Géza parafrázis -akkori titkára a nevét adja a DK nevezetű, intellektuálisnak sehogyan sem definiálható politikai gittegylethez.

Iván bátyám, inkább maradtál volna MSZP-s képviselő, maradt volna köztük egy értelmiségi. Juditka, szenzációsak voltak az esztétika előadásaid az egyetemen, s az Új Márciusi Front létrehozása is formabontó volt, de Ivánt le kellett volna beszélned, hogy egy emberileg, erkölcsileg, politikailag nulla Gyurcsány zászlaja mögé sorakozzon fel.

Juditka, Te nyilatkoztad 88-ban, az Új Márciusi Front megalakulása kapcsán, hogy: " Magyarországot válság fenyegeti, olyan helyzetben vagyunk, amelyből közös erővel ki kellene kerülni."

De ugye nem gondolod komolyan, hogy a mai helyzetből történő kilábalást a ballib oldal amortizálódott neveivel végre lehet hajtani? Ha igen, komoly csalódást keltenél bennem.

Ja, az eredeti téma Göncz. Hát halottról vagy jót, vagy semmit. Az utóbbit választom. De ha termet neveznek el róla Brüsszelben, az csak még egy ok lenne arra, hogy holnaptól ki kell lépni az EU-ból.

Azért az elképesztő, hogy egy Gyurcsány, egy Kuncze ma még veszi a bátorságot a megszólaláshoz. Ami csak a magyar politikusok primitívségét dokumentálja.

Válaszok:
Agnieszka | 2016. május 28. 9:55

Némelyek a lopásban egyesültek akkor. Azóta se tudnak szétválni igazán.

Hehe!
Melyik nőnek van, így nyár elején?
Megnyugtatlak, ősszel sem lesz. :))))

Ő csak "árulja", nem rágja.

Szerencsétlen. Igyexik megfelelni a gàz családjànak. Árpi bà aki kinéz Pethő Ivánra h mit tegyek..

Fletó hasznos idióta. Sokba volt ez eddig

Ez a történet több annál, mint amit az írás szerzője megfogalmaz, amit láttat. Nem Göncz Árpád a lényeges momentum, hanem ami mögötte van, ami nem most kezdődött, hanem akkor, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké avanzsált a SZDSZ támogatásával. Emlékezzünk vissza Sólyom László megválasztása előtti történésekre, Gyurcsány Ferenc 2közvetitői” tevékenységére. Már akkor világossá vált, hogy Gyurcsány Ferenc és az SZDSZ vezetői egy tálból szemezgetnek. Az pedig, hogy tervük nem sikerült, nem rajtuk múlott, pontosabban azon, hogy elszámították magukat. 2010 után pedig Gyurcsány Ferenc az SZDSZ kibukásával, az SZDSZ romjain tervezi a DK felépítését, megkísérelve az MSZP szétbombázását. Ebben volt részben segítségére Bajnai Gordon, ahogy ezt az egyetemi évek alatt is tette. A 2010 választás utáni helyzetet napjainkig jól jellemzi Varga Domokos György könyvében megfogalmazottak, amely az internetről letölthető.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY
ÚJ MÉDIATÖRTÉNELEM
(1956–) 1989–2010 (–2014)
A magyar rendszerváltozás tömegközlésének természetrajzához

Idézet.

Bródy „Jancsival” fogunk még találkozni egy későbbi fejezetben mint a Göncz Árpádnak (születésnapja alkalmából) szerenádot adók egyikével (nem mellékesen: Gyurcsány Ferenc, Konrád György és Kuncze Gábor társaságában). Így függnek és érnek össze észrevétlenül a dolgok. Meg úgy, hogy a Fidesz egyebek között annak köszönhette 2010. évi elsöprő választási győzelmét, hogy Gyurcsányék nemcsak vakították-szédítették a népet, de keményen verték, aprították is, ezért e sorok írásának idején (2013 tavaszán) mind jobban kilóg a szocialista lóláb: a balliberális kampány- és médiahadtest keményen dolgozik azon, hogy a soron következő választásokra a jónép fejében-szemében a Fidesz és vezérkara mint legfőbb diktátorok, önkényuralmisták tűnjenek fel. Vagy ösztönösen vagy okosan kiszámítottan, de pontosan ugyanezen ügyködött-ügyködik a már sokat tapasztalt, rutinos Aczél Endre is.
Csakhogy, miként a népi mondás tartja, akinek vaj van a fején, ne menjen a napra. A szókimondó világhálós újság, a mandiner.hu munkatársa, Balogh Ákos Gergely feltette a kérdést http://mandiner.hu/cikk/201212.. : „Mit csinált a ma megvetően kádáristázó Aczél 1986-ban, a lánchídi csata idején?” S mindjárt meg is válaszolta: „A Magyar Televízió Híradójának főszerkesztője volt. Annak a Híradónak, amelyik annak idején be sem számolt a Lánchídon történtekről.”

Bizony ez a lényeg és az MTI írása mögött ez találjuk. Jelen korban a Fidesznek ellenfelei vannak, a balliberálisok pedig ami nem a szájuk íze szerint történik az számukra az ellenség műve. Jól példázza ezt Gyurcsány Ferenc által 2004. november 9.-én a Népszabadságban megfogalmazott állítása:

"Le kell verni a jobboldalt. Az én feladatom az, hogy ennek a politikai versengésnek irányt adjak, feladatokat szabjak, és azokat számon is kérjem, s ezt meg is teszem hezitálás nélkül."
Itt tartunk ma és még nincs vége.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. május 28. 6:53

Nem, a közegét, amelyben működnek, hallgatóik , médiájuk és híveik vannak.
Végtelen tolerancia vagy tudatlanság vagy befolyásolhatóság, nem a szememnek, a pénztárcámnak hiszek, a tényleges szabadságfokot nem érzékelem, ha nem tetszik, elhazudom, vagy egyszerűen az életösztön kórosan alacsony szintje?
Azt hiszem, egészen egyszerűen a tudatlanság, a hosszú évtizedes terror, mikor az egyhangú médiakórust egy ország nagy része igaznak fogadta el, ahelyett, h. a saját fejével gondolkodott volna, ez a döntő.

A nemzet egységébe ezek az izgága hazaárulók nem férnek bele , de legalább erősítik az egységet.
Hasznos idióták, csak nem lenini értelemben.

Egy biztos, sok mindent megtestesíthetett, de a nemzet egységét azt speciel pont sehogy sem.
Sőt, a népszerűsége sem volt olyan pártokon, meggyőződéseken, érdekeken átívelő.

A saját érdekét azt viszont igazán jól tudta képviselni, az a villa ott a Vérhalom tér sarkán nagyon nem semmi és a Kinga lánya karrierje sem.

"Gyurcsány: Csak Göncz tudta megtestesíteni a nemzet egységét"

Ahaaa.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés