Több tízezer hektáron ég az erdő Szibériában

2016. május 11. 16:46
Tűzoltóautók, gyalogos tűzoltók és drónok dolgoznak a szibériai erdők oltásán.

Több tízezer hektárnyi erdő lángol Szibériában és az orosz Távol-Keleten, a legsúlyosabb helyzet az amúri körzetben, Burjátföldön és a Bajkálon túli régióban alakult ki – derült ki a rendkívüli helyzetek minisztériumának csütörtöki jelentéséből. Oroszország nyolc régiójában jelenleg 116 erdőtűz tombol, az oltás során 45 repülőgépet, valamint drónokat vezettek be, és a katasztrófahelyzet alakulását műholdakról is figyelik . Az Amúr térségében, ahol 42 ezer hektáron 24 erdőtűz lángol, különleges tűzvédelmi állapotot hirdettek ki. Az övezetben 140 lakott település található, 23 a természeti csapás közvetlen közelében.

Az oltásba a tűzoltók mellett bekapcsolódni készül a távol-keleti katonai körzet tíz, 15 és 50 fő közötti létszámú alakulata. A helyi templomokban esőért imádkoznak, ami a meteorológiai előrejelzések szerint a közeli napokban-órákban megérkezhet, és lelassíthatja a lángok terjedését. A Bajkálon túli területen 11 ezer hektáron 41 erdőtűz ég, ott 794-en küzdenek a lángokkal, köztük 143 ejtőernyős katona. Burjátföldön csaknem 19 ezer, az irkutszki körzetben pedig 50 ezer hektár ég. Jakutföldön szerdára sikerült eloltani a lángokat, amelyek 605 hektárnyi területet perzseltek fel, de az erőjelzések szerint száraz, forró nyár várható, ami a növényzet újabb fellángolásához vezethet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Szocsiban a kialakult helyzetről tartott tanácskozáson hangsúlyozta a tűzvésszel és más természeti csapásokkal szembeni megelőző intézkedések fontosságát. Utasította a rendkívüli helyzetek minisztériumát irányító Vlagyimir Pucskovot, hogy tegyen folyamatos jelentést a munka előrehaladásáról, különös tekintettel arra, hogy az igazán tűzveszélyes időszak még meg sem kezdődött, és hogy fordítsanak különös figyelmet azokra az emberekre, akik a természeti csapás következtében hajléktalanokká váltak.

A minisztérium operatív központjának vezetője, Viktor Jacucenko az elnöknek Moszkvából videokapcsolaton tett jelentésében elmondta, hogy egyetlen nap leforgása alatt több mint 70 település közelében sikerült feltartóztatni a lángokat. Szavai szerint a lángok eddig négy településen terjedtek át lakóházakra, de a lakosságot sikerült kimenekíteni, és az erdőtüzek emberéletet nem követeltek. Jacucenko szerint a tüzek egyik okozója az engedély nélküli mezőgazdasági tarlóégetés.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sok sikert a védekezéshez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés