Orbán Erdélyben flangál, Iohannis tehetetlenül nézi

2016. április 27. 17:02

Dumitru Constantin
Főtér
Orbán Viktorról van szó, a budapesti kormányfőről, aki gyakrabban és ügyesebben bolyong Románia területének ezen a részén, mint bárhol Magyarországon.

„Ez a helyzet természetes alkalmat kínált egy pragmatikus, ambiciózus és arrogáns alak számára, aki Erdélyben is űzi a politikai játékait. Orbán Viktorról van szó, a budapesti kormányfőről, aki gyakrabban és ügyesebben bolyong Románia területének ezen a részén, mint bárhol Magyarországon. Legyen világos: nincs semmi bajom ezzel a politikussal, tényleg úgy hiszem, hogy egy polgártársai szolgálatába állított programot hajt végre, ami magyarázza is azokat a százalékokat, melyekkel pártját minden alkalommal megválasztották. De felháborít az, amit elég gyakran tesz Erdélyben, az aberrációi, az ottani emberek és a román intézmények iránt kimutatott lenézése. De még jobban felháborít és feldühít az, hogy – az amúgy erdélyi származású – Dacian Cioloş semmit sem tesz Orbán Viktor kisiklásaival szemben.

Ezúton tájékoztatom – tekintettel arra, hogy azok, akiknek ez a törvényes kötelességük lenne, politikai játékokkal vannak elfoglalva –, hogy a magyar parlament külügyi bizottsági elnöke, Németh Zsolt által vezetett, Tőkés László »rendkívüli« részvételével zajló vitára Tusnádfürdőre érkezett Orbán Viktor közzétett a Facebookon egy fényképet, melyen a lányával látható és melyhez a következő magyarázatot fűzte: »Erdélyben, otthon.« Nem hiszem, hogy zabolátlan nacionalizmust vagy lángoló hazafiságot tanúsítanék, ha azt kérdezem, miért nem reagál sem az Elnöki Hivatal, sem Románia kormányának miniszterelnöke? Arra is emlékeztetem őket, hogy ráadásul Erdélyből érkeztek Bukarestbe és különösen érzékenyeknek kellene lenniük. Tényleg nem érdekli őket, mi történik ott? Egyszerű románként én szégyenkeznék a szégyenük miatt, de tudom, hogy nem képesek ilyesmire!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Románia az eu tagja? Ja:-)))))))

Constantin a démonvadász

Ha jól sejtem, volt egy ilyen film. Na, ez a Constantin is démonokat kerget. Csak nem az Orbánt, hanem a románok évszázados agyament démonjait.

A románok gondolkodjanak el, mit is ígértek anno autonómia ügyben?

Mit szólna ahhoz Constantin úr, ha miniszterelnökünk orosz kollégájával utazna be Erdélybe, mint tette azt a román miniszterelnök az I. vh előestéjén, szemléltetve területi igényüket?

"»Erdélyben, otthon.«
Jó, akkor, ha így jobban érti Dumitru:
"Otthon, Erdélyben."

S ráadásul megállás nélkül hajtottak el a megrökönyödött határőrök mellett.

Ez az összehasonlítás viccnek is rossz.

Némi különbség volt Olaszország és Ceausescu meg elődei által létrehozott 'román nemzetállam' között.
http://www.origo.hu/tudomany/t..

Válaszok:
Senye Péter | 2016. április 27. 21:17

http://www.origo.hu/tudomany/t..-1968-megszunik-a-marosmagyar-autonom-tartomany-romaniaban.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201910" target="_blank">http://www.origo.hu/tudomany/t..
http://www.origo.hu/tudomany/t..
1968-megszunik-a-marosmagyar-autonom-tartomany-romaniaban.html

Válaszok:
Senye Péter | 2016. április 27. 21:19

Ügyetlen vagyok, úgy látszik a kötőjeleket nem fogadja el a rendszer.

Sztalin 1953-ban meghalt. A szovjet csapatok 1958-ban kivonultak Romániából, Ceausescu és elvtársai szabad kezet kaptak. Az autonómia törekvéseknél kevesebbért is a Duna-deltára lehetett kerülni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés