Magyar Idők: Milliárdos tanulmányokat daráltak be a szocialisták

2016. április 15. 13:54
Összesen 17 milliárd forint értékű közvélemény-kutatási, kommunikációs és tanulmánykészítési megbízást adott ki a második Gyurcsány-kormány, amely dokumentumok egy részét megsemmisítették. Többek között a Tárki, a Political Capital, valamint egyes baloldali közszereplők cégei is kaptak megbízást – írja a Magyar Idők.

A Pénzügykutató Zrt., a Szonda Ipsos, a Tárki, a Medián, a Gazdaságkutató Intézet (GKI) és a Political Capital összesen 3,5 milliárd forintos közvélemény-kutatási, kommunikációs és tanulmánykészítési  megbízásokat kaptak – írja a Magyar Idők. A konzervatív lap értesülései szerint az ilyen jellegű megbízásokra költött összesen 17 milliárd forintból olyan baloldali közszereplők cégei is részesültek, mint Karácsony Gergely, Lakner Zoltán, Batiz András, vagy Oszkó Péter. 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter számon kérte a szocialistákat: „Miért kellett ledarálni, megsemmisíteni ezeket a tanulmányokat, mi titkolnivalója van Gyurcsányéknak és Bajnaiéknak?” A miniszter szerint a Political Capital politikai kifizetőhely volt, azonban fél éve dolgoznak, hogy a tanulmányokat felkutassák, de „az MSZP-sek elégették” a dokumentumokat. Lázár elmondta: „A szocialista kormányok összességében 27 milliárd forintot fizettek ki tanácsadásra, ötletekre, fair lenne, ha ezek a szerződések és ezek a tartalmak is nyilvánosságra kerülnének, csakhogy a szocialisták eltüntették, megsemmisítették ezeket a tanulmányokat”.

Political Capital: Ez csak a politikai propagandagépezet figyelemelterelése

Erre reagálva a Political Capital kiemelte, hogy „az ügyben nyilatkozó kormánypárti politikusok elhallgatták azt”, hogy az intézetük által végzett munka ellenértékének utolsó részletét éppen a jelenlegi kormány felügyelete alatt álló AH utalta át nyolc hónappal ezelőtt, tavaly augusztusban; ezzel is „megbecsülve a korábban számos alkalommal írásban is elismert, jól végzett munkát”. Ez a tény az intézet szerint önmagában cáfolja azokat a politikai indíttatású vádakat, melyek „kifizetőhelyként próbálják befeketíteni” a PC-t.

Kitértek arra: a most nyilvánosságra hozott dokumentumokból is kiderül, hogy a 2008-2009-es romagyilkosságokkal összefüggésben már a bűncselekmények előtt egy évvel figyelmeztették a veszélyre a megrendelőt. A dokumentumok mellett egy korábbi, jogerős bírósági ítélet is megerősíti, hogy „a Political Capital és a cégcsoport többi tagja minőségi és hasznos munkát végzett annak érdekében, hogy a politikai döntéshozók jobban megértsék a magyarországi és európai szélsőjobboldal és szélsőbaloldal szociológiai hátterét, gondolkodásmódját és szándékait, megerősödésének társadalmi és politikai okait” – tették hozzá.

A „nyilvános anyagokból tendenciózusan szemezgetve” az intézet szerint elhallgatták azt is, hogy a tanácsadói feladatok egy szemléletformáló kampányra vonatkoztak: az akkori NBH a közvéleményben meglévő „titkos” szolgálat imázsát akarta egy modern, 21. századi, a „nemzet biztonságát” szolgáló intézménnyé formálni. „Elemzőként értjük, hogy a támadás mögött valójában mi áll: a politikai propagandagépezet a már jól ismert figyelemelterelést alkalmazza” – írták.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol marad már az az antikorrupciós bizottság, amely pl. a románoknál sorra csukatja le a feneketlen zsebű "államférfiakat"?

Azért fura, hogy ledarálták. A szociknak nagy gyakorlatuk van iratok megsemmisítésében.

Mi van Fletó szakdolijával? Azt is ledarálták?

17 milliárdért a mostani kormány nem tudja hasznosítani a tanulmányokat, mert nincsenek meg. Pedig lehetne abból is tanulni, "miközben négy évig nem csináltunk semmit. Semmit!"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés