Pukli nyuszi esete a vadászpuskával

2016. március 16. 15:12

Stumpf András
Mandiner
Egyórás munkabeszüntetés? Tyűha! Ez ám a félelmetes fenyegetés Orbánra és rendszerére!

pukli_istvan.jpg

Mintha valami sorozatot néznék. Régóta. A forgatókönyvíró ennyi idő után nem talál újabb fordulatos eseményeket, konfliktusokat, megismétli hát a már látottakat újonnan érkezett szereplőkkel. Egyszer működött, hát biztos lesz élvezeti értéke most is. Ilyen érzésem volt tegnap. A régi történet, régi és új szereplőkkel, de csakis a régi szerepekkel.

Mintha csak 2012-t írnánk. Az egyik szereplő nem is változott: Orbán Viktor. Kezében ott a szablya, amely most is Brüsszelre mutat. Bejött akkor és be fog jönni most is. Az apropó éppen más, idén nem a bankadót fenyegeti a „nem Moszkva”, hanem már egész Európát a migránsügy miatt, de a fő gonosz szerepét minek újraosztani?

Ami nem romlott el, azon nem kell változtatni – szép, konzervatív alapgondolat. Még akkor sem kell tehát, ha épp pont nem Brüsszel tehet a töketlenkedésről és a migránshelyzet félrekezeléséről, sokkal inkább a nyugati nemzetállamok, elsősorban pedig maga a Bundesmutti.

„Nem fogjuk hagyni, hogy ránk erőltesse kozmopolita bevándorláspolitikájának keserű gyümölcseit, nem fogunk bűnözést, terrorizmust, homofóbiát és zsinagógákat gyújtogató antiszemitizmust importálni Magyarországra...”

Nos, ez inkább Merkelnek szól, mint Brüsszelnek – az viszont mégsem lenne kifizetődő, ha a német gazdaságtól ezer szálon függő ország miniszterelnöke nyíltan Európa erős asszonyával hadakozna. Úgyhogy marad Brüsszel, szimbólummá stilizálva, függetlenül attól: éppen a gyengesége, hatásköreinek hiánya okozhatta, hogy nem volt képes mondjuk egységes európai határvédelemre. Mindegy, a szabadságharcos beszéd kelendő portéka, ráadásul mikor lenne stílszerűbb, mint a szabadságharc ünnepén? A szóhasználat is ügyes, Orbán európai értékeket véd, még a homofóbiát elkerülendő veszélyforrásként jelöli meg, szóval egyfelől nagyon píszí, másrészt azért a tusnádi beszédek hagyományát követve ad csámcsogni valót Gréczy Zsoltnak is, hadd hiszterizálódjonak és hitlerezzenek a ballibek – annál inkább elszigetelik magukat.

*

És itt jön a még durvább déja vu. Az Orbánnal szemben felvonuló tegnapi tömegekben. Röviden: itt az új Milla. Hogy a mostani élharcos Juhász Péter lesz-e majd vagy Bajnai Gordon, az még nem látszik, Pukli Istvánnak mindenesetre kinézhet egy önkormányzati képviselőség, ennyi benne van. Tegnapi teljesítménye alapján több nincs.

Egyórás munkabeszüntetés? Tyűha! Ez ám a félelmetes fenyegetés Orbánra és rendszerére! Egy nagy, nemzeti ellenállási ebédszünet! A kormányfő bizonyára ki is szórta már a kukoricát, készül is rátérdepelni, hogy ezt elkerülje.

A követelés ugyanis, Puklié, ennyi.

Jó lenne persze, ha Orbán menesztené az oktatási államtitkárt meg Balog minisztert, de ez mellékes szinte, amolyan vágy csupán. A lényeg, a kemény követelés nem más, mint hogy Orbán Viktor kérjen bocsánatot. Bocsánatot! És hogy miért? Hát mindenért. A megalázottak és alávetettek szenvedéseiért. Amiért Hókuszpók csúnyán szorította és meg akarta enni Törpillát, például. Aztán: Hófehérkével is mit össze nem gonoszkodott a mostohája! Ideje lenne a bocsánatkérésnek, valóban.

És ne csak Orbán kérjen bocsánatot! Kérjen Áder János is. Ő is mindenért, természetesen.

Ilyen, amikor a nyuszi kezébe kerül a vadászpuska. Látja a nyuszi, hogy két csöve van a fegyvernek, végre nála van, erdők jóságos istene, mennyit várt rá a nyuszi! Gondolja hát, hogy itt a nagy alkalom, egy lövéssel majd rögtön kettőt terít le. Ez csak balul sülhet el.

Zárójel: Áderra felesleges lövöldözni, főleg az után, hogy az elnök éppen múlt héten mutatta meg: a magyar demokratikus berendezkedésben a ballib oldal részéről sajnos sokszor nyálasan ajnározott, a jobboldalon pedig még sajnosabban sokszor lesajnált, a valóságban azonban kulcsfontosságú fékek és ellensúlyok ma is megvannak. Már ha valaki komolyan veszi a feladatát. Áder komolyan vette, az Alkotmánybíróságra passzolta a posta- és az MNB-törvényt. Köszönet elvileg nem járna érte, hiszen csak tette a dolgát, ma viszont, amikor a főnökhöz való lojalitás minden másnál fontosabb szemponttá lépett elő a kormánypárti potentátoknál minden szinten, mégis jár.

Úgyhogy innen is: köszönet Áder Jánosnak az egy hete meghozott döntésért.

*

Puklira visszatérve: lehet, hogy van valami mesterterve a nagy tanárvezérnek, sőt, talán éppen másik hősünktől, Orbán Viktortól leste el a nevetségesnek látszó ultimátum műfaját. Azt ugyanis az akkor éppen ellenzéki vezér vezette be, majd' tíz éve. Emlékszünk, ugye? Hetvenkét órás ultimátum Gyurcsánynak, hogy márpedig mondjon le. Akkor is az volt a kérdés, hogy oké, de ha nem, akkor mi lesz? Nyilván semmi.

Nem is lett semmi. Látszólag. Csak éppen összezárta az akkori koalíciót a csúfos kudarcra ítélt Gyurcsány mögött, megágyazott a négy évvel későbbi kétharmadnak. Orbán messzire lát. Stratégiája is van, nem csak taktikája.

Puklinál egyik sem látszik. Ami csak azért baj, mert a kormány oktatásügyi barmolásai után nem ártott volna, ha van erő – a kormány mint tudjuk, anélkül nem mozdítja füle botját se –, amely képes hatni. Az erő kell, a tömeg szükséges, de nem önmagában való szuperség az, hanem eszköz. Ahhoz mondjuk, hogy határozottan és eredménnyel képviselhesse az álláspontját a tanárszakma az ágazatot érintő tárgyalásokon. Csakhogy azokon Pukli nem kíván részt venni. Ő mondaná meg inkább, ki legyen a miniszter, ki az államtitkár, akkor esetleg elmegy és tárgyal. Na most, hogy ki a miniszter, azt egészen természetes módon a miniszterelnök mondja meg, nem pedig én vagy Pukli István.

Egy konkrét ügy (annak idején a sajtószabadság, most az oktatásügy) harcosából wannabe-kormányfővé válni: ez tényleg nem más, mint a négy éve már látott Milla-sztori.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ami nem romlott el, azon nem kell változtatni – szép, konzervatív alapgondolat. Még akkor sem kell tehát, ha épp pont nem Brüsszel tehet a töketlenkedésről és a migránshelyzet félrekezeléséről, sokkal inkább a nyugati nemzetállamok, elsősorban pedig maga a Bundesmutti."

Bocsi Stumpf András!
Osztán a Bundesmutti hogyan intézkedhet az egész UNIO-t illetően Brüsszel tudta és beleegyezése nélkül?
Ennyire nem vagyunk naivak.

"Nos, ez inkább Merkelnek szól, mint Brüsszelnek – az viszont mégsem lenne kifizetődő, ha a német gazdaságtól ezer szálon függő ország miniszterelnöke nyíltan Európa erős asszonyával hadakozna. Úgyhogy marad Brüsszel, "

Könnyű ítélkezni!
De: Egészen biztos, hogy a német tőke és a Mutti ugyanazon idősíkon gondolkodik?
Mutti alig várja, hogy ENSZ főtitkár lehessen, a német tőkének meg egy a fontos: A profit optimalizálása. Ehhez viszont mindent a keze-ügyébe tett Brüsszel.
Nem így gondolja?

Most sem a kormány mellett prófétál.

Pukli szerintem még a Szilvásy jósdában is volt.
Az külön röhej volt, ahogyan kántálták a "Nincs hatalmad felettünk" c. romantikus mantrát.

Soha nem volt máshol.
Ettől még időnként vannak normális gondolatai és nem megy le egy szint alá, mint Dévényi.
Az egy dolog, hogy ma nem könnyű eligazodni a médiában, ezért nekem elvem: Mindig annak higgyek, amit látok. Amit más lát, főleg, ha fizetik is érte, nem biztos, hogy a kristálytiszta valóság. :)

Válaszok:
gwrf | 2016. március 16. 17:29

Egy komoly mozgalom élén egy komolytalan ember.
Vesztésre vannak ítélve (kár).

Pukli még provokátornak is rossz.

A lényeg, hogy ez az önjelölt pukkancs egy kispályás.

Azért kár, mert sok jogos követelése van a pedagógusuknak, de a formát és a képviselőiket rosszul választják meg (azaz hagyják előtérbe tolakodni a feltűnési viszletegségben szenvedőket).

Stumpf jól foglalja össze a lényeget : Pukli és társai ugyanazt az attitűdöt ismétlik , amely a választópolgárok nagy többbségének szemében már túl ismerős és nevetséges ahhoz , hogy hihető legyen . A már lejáratódott-lelepleződött "képlet" : nagy ordibálás , azonnal látható távlattalanság , üres fenyegetőzések , elhaló-széteső mozgalom , a végén frusztrált-kiégett-rezignált "főszervezők" .

Meséld már el, hogy melyik balos poltikust engedték oda a tanártüntetésekhez? Hajtogasd csak a mantrát...

"oktatásügyi reformok melletti kiállás"

Mármint szerinted vannak oktatási reformok? Hol?

Ha mutatsz egy linket, elhiszem.

Stumpf mindig is fideszes volt, de egyáltalán nem a nyalós fajta. Most sem nyal.
Sőt, ő az, aki határozottan kritizálni is merészel. Nyilván az ikszet ha kell, nem fogja máshova húzni, de ez a magánügye. Ha olyan színvonalon és tisztességgel lenne mindenki kormánypárti sajtós, mint ő, akkor közelítenénk a normálishoz.

Amit Pukliról ír, az is igaz.

Most már akkora tömeg tiltakozik, amire már nem lehetne legyinteni. Csak nincs senki ellenzéki oldalon, aki ezt a tömeget hitelesen és kompetensen képes lenne kezelni, és nincs párt, amely ebből komoly számú szavazatot tudna realizálni.

Most éppen Pukliban összpontosul az ellenzék elmúlt 6 évben felgyülemlett sértődöttsége és kicsinyessége.
Legalja politikai mocsár ez bosszúszomjas prolikkal.

Válaszok:
gwrf | 2016. március 16. 16:23

Ne engedd, hogy lehúzzon ez a mocsár, nyugtasd magad kifinomult, elegáns és művelt urakkal: kokós Tompival, Tállai elvtárssal, Lőrinc gázszerelővel, öregasszony rugdaló Árpival.

Ugorj be lelki táplálékért ávós Guszti bácsihoz.

Ezekre csakis Áder Jani bocsánatkérése jelentheti a megoldást.

Azért lássuk be, annyira azért már kiszámítható ez a mi baloldalunk, hogy tudható volt előre, hogy sietve akaszkodik rá erre a tüntetésre is.

És természetesen mindent el is követnek a fidesz részéről, hogy a tiltakozás szakmai részét (amiről igazából szól) túlüvöltve végig azt hangsúlyozzák, hogy ez politikai akció.

A péterx-féle taknyoknak meg hiába minden, se kutyájuk, se macskájuk, szarnak ők a közoktatásra. A lényeg, hogy szolgálják a pártot, és gyurcsányistázzák, aki szembe megy velük.

Amikor elfogadták az új köznevelési törvényt, és amikor létrehozták a KLIK-et, akkor még nem Áder Jani volt a köztársasági elnök.
De nem baj, kérjen bocsánatot az izéért...azért...Paksért, vagy öööööö....mindegy, kérjen bocsánatot!

Ne viccelj már. Bárkit állítanak ki, a női ruhás Árpi gépezete egy perc alatt darabokra szedi.

Azt jelenti, hogy például az orvoso9k sztrájkolnak és te agyvérzést kapsz a boldogságtól, akkor is legyen hová vigyen a mentő és megkapd az orvostól a kezelést.
Ha elvágod az ujjad, akkor meg kösd be és várd meg a sztrájk végét, ha mélyre szaladt a bicska.
Most már érted?

Érted a fenét.

1.Nézze , Pukli nem "a" tanárok véleményét mondja ki , hanem egy felismerhetően balos rész tömörülését .
2. Az Oktatási Kerekasztal tárgyalási folyamata sokkal termékenyebb , mint a monológ hőzöngés .
3. Pukli nyilvánvalóan túlterjeszkedik az illetékességi körén , amikor valamiféle egyetemes hon-megmentő szerepében pozőrködik , amatőr , senki által meg nem válaszott kvázi-ombudsmanként . Ezért el fog bukni , s meg is érdemli , mert szereptévesztésben van .

A testvéréhez volt néha szerencsém.
No, meg a nemzeti láposhoz.

"Amit más lát, főleg, ha fizetik is érte, nem biztos, hogy a kristálytiszta valóság."

ez így van. Ugyanakkor ebből nem következik, hogy amit te látsz, az az.

hát pl. ami az áderes zárójeles megjegyzését illeti, tökre nincsen.

http://444.hu/2015/07/13/ader-..

ezek után senki ne mondja azt, hogy áder jól végzi a dolgát és "a valóságban azonban kulcsfontosságú fékek és ellensúlyok ma is megvannak."

ez meg ordas hazugság:
"Ahhoz mondjuk, hogy határozottan és eredménnyel képviselhesse az álláspontját a tanárszakma az ágazatot érintő tárgyalásokon. Csakhogy azokon Pukli nem kíván részt venni. Ő mondaná meg inkább, ki legyen a miniszter, ki az államtitkár, akkor esetleg elmegy és tárgyal."

Én ismerek olyan Kossuth díjas zongoristát,
aki szlovák rendszámú porschéval jár. A merci
terepjáróján is szlovák rendszám volt.

Ilyenek ezek a Kossuth díjasok. Járatják lefelé
az adományozókat, a díjat, de legfőképp magukat.
Köpni rájuk.

az elvtársazásod ezután a kommunista propagandaszöveg után elég falsnak tűnik, Boborján.

"Vissza a 2010 előtti közoktatást!"
"Ezt akarjátok ti visszahozni."

na, majd ha az ilyen szarházi hazudozást elfelejted, akkor lehet érdemben is beszélni. Addig elvtársazd az ávós és emeszempés párttársaidat.

A lusta pedagógusozásodért meg szimplán menj az anyádba.

(nem, nem vagyok pedagógus)

Ráadásúl Andráska arról is értekezhetett volna, hogy nemcsak Pukli volt a hős a puskájával, hanem mikor a Sauk Fia főszereplője és rendezője átvette a Parlamentben a Kossuth Díjat és lejattoltak Orbánnal kimentek az Orbán elleni tüntetésre, mint anno Jóbarát egy kicsit megtámogatni a hözöngöket.

Na ezek után visszavonultak a Díszvacsorára és Rörig ur Lévai Aniko mellé telepedve cseverészet.

Na erről kéne Strumfnak egy kis szösszenetet írni, mert Pukli atrakciójánál is van lejebb.

Stumpf alábecsüli a helyzetet. A tanártüntetés teljesen más szint, mint a Milla vagy a netadós demonstráció. Most nem egy szűk választói réteg lázong, hanem egy egész szakmai ágazat, amivel a lakosság 2/3-a szimpatizál. A tét sem pár ezer forint elvétele, hanem az oktatás működőképessége, ami alaphangon is több millió embert érint. Ha a tiltakozás tartós és szervezett marad, csatlakozhat hozzá az rezsim többi kárvallottja: az egészségügyisek, közszolgák, vasutasok, taxisok, civilek, a kisemmizett gazdák, trafiktulajdonosok, a megalázott kiegyházak, hitelkárosultak, emigránsok stb. Ha létrejön a konszenzus, és Orbánék nem korrigálnak, 2018-ig borulhat a rendszer.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés