Emléktáblát avattak a Corvin közben a lengyel-magyar kapcsolatok tiszteletére

2015. október 22. 11:01
Az 1944-es varsói felkelés és az 1956-os magyar forradalom lengyel-magyar kapcsolatainak emléket állító táblát avattak szerdán a Corvin közben. Sára Botond józsefvárosi alpolgármester szerint a migrációs helyzet is rámutatott a két nép barátságára. Wittner Mária arról beszélt: a két nép barátságát se a kommunizmus, se a szocializmus, se a globalizmus nem tudta megtörni.

A Corvin közben avattak emléktáblát az 1944-es varsói felkelés és az 1956-os magyar forradalom lengyel-magyar kapcsolatainak szerdán. Az eseményen Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere elmondta: büszke rá, hogy ezen a szimbolikus helyszínen állíthat emléket a sok száz éve töretlenül erős lengyel-magyar barátságnak, ami mindkét nemzetnek kitartás adott a történelem folyamán.

Ma Európa ismét egy olyan kihívással kerül szembe, melyet politikai indíttatású mellébeszélések helyett csak összefogással és közös erővel lehet megoldani. Magyarország és Lengyelország barátsága, a visegrádi négyek együttműködése ma is példát mutat Európának” – mondta az alpolgármester.

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete üzenetében a két nép sorsközösségére helyezte a hangsúlyt, amely egyik titka az ezeréves, nehéz időkben is beigazolódó barátságnak. Wittner Mária, egykori Corvin-közi felkelő szerint az 1956-os forradalom folytatása a lengyel felkelésnek. „A sok pesti srácnak és a lengyel kisfiúknak a sorsa összefonódott. Hiszem, hogy nem tudták megszakítani ezt a barátságot sem a kommunisták, sem a szocialisták, és nem fogja tudni megszakítani a globalizmus sem”- hangoztatta Wittner Mária.

A kétnyelvű, fekete gránitból készült emléktábla a kölcsönös szolidaritásnak, illetve a totalitarizmus elleni felkeléseink, harcaink gyermekhőseinek állít emléket, amelyen a varsói „Kis Felkelő” szobrának alakja látható, mintegy párjaként a Pesti srácok emlékműnek. Az emléktáblát a Bethlen Gábor Alapítvány, Józsefváros önkormányzata és az Országos Lengyel Önkormányzat állíttatta.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ilyen debil proli hőbörgés rombolja le az egészet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés