James Sherr: Oroszország európai integrálása illúzió volt

2015. szeptember 17. 13:01

Az oroszok szerint Európa gyenge és dekadens, csak az üzleti érdekeit követi. Részint ezért kialakult egy elszeparált orosz világ. Oroszország Európába integrálása illúziónak bizonyult – mondta a Danube Institute konferenciáján James Sherr, a londoni Chatham House Oroszország-szakértője.

Oroszország Európába integrálása illúziónak bizonyult, kialakult egy elkülönülő orosz világ James Sherr, a londoni Chatham House Oroszország-szakértő szerint, aki a budapesti Danube Institute geopolitikai konferenciáján tartott előadást.

James Sherr leszögezte: Oroszország nem egyenlő Vlagyimir Putyinnal. Putyin nem diktátor, csupán őt tekintették a legalkalmasabbnak arra, hogy ellássa az elnöki teendőket. Sherr szerint a pénz és az olaj az orosz jövő záloga. A oroszoknál ugyanakkor minden az állammal való kapcsolattól függ. Oroszországnak nem igazán van olyan tapasztalata, hogy szomszédai között baráti államok lennének. Így a határvédelem problémáját azzal oldották meg, hogy a szomszédos országokat korlátozott szuverenitás alatt tartották. 

A Chatham House szakértője szerint Németország jó üzleti kapcsolatokat épített ki az oroszokkal abban a reményben, hogy integrálni lehet őket Európába. Ám az oroszok nem akarnak integrálódni, ez illúziónak bizonyult. A jelenlegi orosz szemléletben Európa gyenge és dekadens, csak az üzleti érdekeit követi. Ezzel párhuzamosan viszont felépült egy komplett orosz világ. 

Ugyanakkor úgy látja Oroszország az Egyesült Államok szempontjából csak másodlagos fontosságú: sokkal fontosabb például Washington számára, hogy mi történik Kínában.

Az ukrán válságról szólva James Sherr arról beszélt: az oroszok Ukrajnában nem ukrán-orosz konfliktust látnak, hanem nyugati-orosz konfliktust, ahol az egyik oldalon az Egyesült Államok és Európa van, a másikon Oroszország. James Sherr szerint a szankciók nem sokat segítenek, a kelet-ukrajnai konfliktus pedig el fog húzódni. Sherr aláhúzta: ő maga alapvetően ukránpárti álláspontot foglal el, arra is figyelmeztet: elsődleges felelősségünk az, hogy ne veszélyeztessük Oroszország jövőjét.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/91280

Ajánljuk még a témában