al-Nuszra Front

Alfahír: A szír al-Kaidával szimpatizálhatott a fiával eleső szír férfi – törölte magát a Facebookról

2015. szeptember 14. 19:52
Érdekes iszlamista lobogó volt korábban Oszama al Abd al Mohszen facebookos borítóképe. Cikkünk megjelenését követően a férfi törölte magát a Facebookról.

Egy korábbi facebookos borítóképe alapján az al-Kaida szíriai szárnyával, az al-Nuszra Fronttal szimpatizálhatott a férfi, Oszama al Abd al Mohszen, akit gyermekével együtt megkísérelt elgáncsolni az N1 TV operatőre – írja az Alfahír a This is Christian Syria Facebook-oldal bejegyzésére hivatkozva. 

„Az eredetileg a pastu és az iszlám hagyományban is szereplő történelmi, fekete zászlót kiegészítették a fehér Shahada felirattal, az iszlám hitvallással: »Nincs más isten, csak Allah, akinek Mohamed a küldöttje«. Így a módosult történelmi lobogó a modern dzsihádista szerveztetek kedvelt jelképe lett. Korábban a tálibok használták, majd innen vette át az Al-Kaida az 1990-es években, 2001-től egyre szélesebb körben elterjedt. Az al-Nuszra Front a hírhedt jelképet mindössze annyiban módosította, hogy aláírta: »Jabhat al-Nusra«. A más vallásúakat, a keresztényeket és alavitákat gyilkoló al-Nuszra Frontot az egész világ még az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván.” – fejti ki az Alfahír a lobogó történetét.

Lehet szimpátia, de túlélési kényszer is

A Mandiner által megkérdezett Közel-Kelet szakértő szerint azonban óvatosabban érdemes eljárni, a kérdéses zászló ugyanis nem feltétlenül jelent radikális-szimpátiát.

„Egy rotterdami marokkóinál azt jelenti, szíriai viszonylatban is jelentheti, de nem kizárt, hogy ezzel a borítóképpel csupán a lojalitását akarta bizonyítani ahhoz a radikális csoporthoz, amely azt a területet uralja, ahol épp a családja él. Polgárháború van. Nem az elvek számítanak, hanem a túlélés.”

Szakértőnk szerint ha például a Szabad Szíriai Hadsereg egyik alakulatának a vezetője még a háború előtt jó kapcsolatot ápolt egy ma már rezsimpárti milícia vagy épp az al-Nuszra egyik tagjával, akkor most is jó eséllyel kötnek alkalmi szövetséget az ismeretségre való tekintettel. „A homogén szunnita vidékeken a helyi nagycsaládi kötelékek miatt a Szabad Szíriai Hadsereg felmorzsolt egységei számára az Al-Nuszra a kézenfekvő választás a kollektív túlélés érdekében.”

Frissítés: Cikkünk megjelenését követően Oszama al Abd al Mohszen törölte magát a Facebookról. Korábban a nemzetközi sajtó több, róla szóló hírét osztotta meg profilján.

Összesen 235 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés