Mégis hogyan működne a menekültkvóta?

2015. szeptember 3. 16:32

Írta: Kiss Brigitta
Hogyan fogják majd elmagyarázni azoknak a Németországba vágyó, „Germany, Germany” rigmust skandáló embereknek, akiknek mást dob a gép, hogy őket Magyarországra, Szlovákiába, Észtországba, stb. osztották be?

Fogadjunk be mindenkit, aki menedékre szorul, majd osszuk szét „igazságosan” őket a tagállamok között – nagyjából ez az az álláspont, amit egyre több uniós, főleg nyugat-európai ország vezetője kezd magáévá tenni. Ez az úgynevezett kvótarendszer, mely mellett leginkább a legtöbb menedékkérőt ténylegesen befogadó Németország kardoskodik, de napról napra egyre többen támogatják a kezdetben még igen népszerűtlen ötletet. 

Miközben abszolút érthető álláspont, hogy az évente több százezer embernek új otthont biztosító Németország a terhek egyenlőbb elosztását szorgalmazza, addig valahogy elfelejtkezünk azokról, akiket a nagyhatalmi sakkjátszmákban megedzett európai vezetők ide-oda szeretnének pakolgatni a térképen: a migránsokról. 

A menekültkvótával ugyanis nem az a baj, hogy olyan országokba is juttatna néhány ezer menedékkérőt, amelyek amúgy nem célországai ezeknek az embereknek. Ennyi szolidaritás ugyanis minden EU-s tagállamtól elvárható, ráadásul különösebb terhet nem is jelentene egyik országnak sem.

Csakhogy. 

A migránsok nem általánosságban az EU-ba vágynak, hanem konkrétan Németországba vagy mondjuk Svédországba. Oda szeretnének eljutni, ott tervezik a jövőjüket. Nem Görögországban. Nem Magyarországon. Nem más, kelet-közép-európai országban. De többségében még csak nem is Ausztriában, hanem még nyugatabbra. 

Egyre jobban úgy néz ki, hogy előbb-utóbb lesz valamiféle kvótarendszer. De a menedékkérők közül sokan már azt sem értik, hogy miért kell Magyarországon rostokolniuk, miért nem mehetnek tovább Nyugatra. Kérdés: hogyan fogják majd elmagyarázni azoknak a Németországba vágyó, „Germany, Germany” rigmust skandáló embereknek, akiknek mást dob a gép, hogy őket Magyarországra, Szlovákiába, Észtországba, stb. osztották be? Mit fognak ehhez szólni? Milyen reakciót fog ez belőlük kiváltani? Egyáltalán: nem nehezíti-e az integrációjukat az, hogy egy olyan országba „telepítik” őket, ahol nem akarnak élni? 

És persze az is kérdés: a nyitott határokkal rendelkező EU-ban mégis hogyan képzelik el, hogy a már valamilyen státuszt kapott emberek ne induljanak el immáron legális papírok birtokában a valódi célországaik felé?

Mi értelme lesz így a kvótáknak?

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A menekülteket a németországi jólét vonzza. Az a jólét, amit Németország az EU és az euroövezet adta előnyök kihasználásával, más országok kárára ért el. Ezt már több közgazdász is leírta. Orbán tehát jól mondta, hogy ez Németország problémája.

A cikk felvetése pedig jogos, hogyan bírják rá a menekülteket, hogy egy másik, rosszabb adottságú, irántuk nagyobb ellenszenvet tápláló országban maradjanak?

Mit kezdjen velük Magyarország, ahol tíz százalékos a munkanélküliség? Mit szól a hazai cigányság, ha azt látja, hogy a menekült mindent megkap ingyen, mert az biztos, hogy közmunkára nem lesznek foghatóak? Hogyan akadályozzuk meg, hogy elinduljanak Németország felé, ha nem tehetjük zárttá a táborokat?

Szóval ez német probléma, ne terítsük szét. A skandináv országok is feltűnően hallgatnak.

Te nagyon ingerült vagy.

Azt mondom, dűljön szét az egész eu, de minél előbb, hogy előbb lehessen új alapokra építkezni. Hosszú ez a végjáték és mindenkinek árt és nem old meg semmit.

A nyugaton uralkodó balliberális ideológia maga egy merev, önimádó, kizárólagosságot követelő rendszer. Ugyanilyen volt a nemzeti szocializmus és a kommunizmus is.

A neoliberálisokra most ráköszöntött a valóság, és érzik, hogy ideológiájuk csődöt mond, mert a pillanatnyi helyzetet még lehet magyarázni, de egy év múlva ez már tarthatatlanná válik, mert az emberek szeme addigra felnyílik. Utóvéd harcokat folytatnak, amivel viszont felhozzák a szélsőségeket.

Ezekkel Bethlen csődöt mondana, neki még értelmesebb tárgyalópartnerei voltak.

A beilleszkedés akarása motivációs kérdés.
Mindazok, akik nem a szándékuknak megfelelő országban kötnek ki, beilleszkedési problémákat fognak hordozni, ami senkinek se lesz jó.

Persze, hogy érdemes volt! Tiszta az eu álláspontja a holnapi V4 előtt és ez nagy haszon!
Azért is érdemes volt, mert az eu nem tehetne úgy, mintha csak úgy rajta kívül történnének a dolgok, mert eddig így tett.
A mostani 160 000-es kvótával egyetértesz? Év végére akár a háromszorosa is lehet. A kvóta biztonságot ad a migránsoknak, előbb-utóbb úgyis valahol európában lesz. Igaz, nem ott, ahol akart, meg nem úgy, ahogy akart, de ez az eu-nak mindegy.
Napok óta azt skandálják a migránsok, hogy Germany. Erre Juncker bedobja a 160 000-es számot. nem értem, nem figyelt?

Merkel egy megfáradt öregasszony lett, aki már odáig süllyedt, hogy letagadja amit mondott. Persze, nem tudni, milyen részleteket tárnak elé a lehallgatás anyagából, hogy kissé irányítsák a mondanivalóját.

De az igaz, hogy ez német probléma. Ha jó volt bezsebelni az EU és az euro adta előnyöket, nem törődve a déli országok gondjaival, akkor most nem kéne a a hátrányokat szétteríteni.

Egyetértünk. Mivel OV látta legelőször, hogy bajok lesznek, biztosan van a,b,c terv .
Aztán ott van a ballibnek a tanulság, hogy OV-nek eddig igaza volt hosszú távon.

"Mégis hogyan működne a menekültkvóta?"

Erőszakkal....

Valóban jó példa lenne a mostani körülmények között Bethlen István külpolitikai tevékenysége?
Olyanok vagy hasonlók a körülmények?

Természetesen olvastam Romsics Ignác könyvét és vannak részek amivel egyetértek, vannak olyanok amivel nem. A valódi információm azonban nagyanyám testvérétől van aki 1914-től a háború befejezéséig a minisztériumban dolgozott és az általa elmondottakat hitelesnek tartom.

Ha ki akarjuk emelni Bethlen István tevékenységét, akkor ezt a belpolitikában tehetjük meg, amelyben valóban nagyot alkotott.
Ugyanezt azonban nem mondhatjuk el a külpolitikai tevékenységre, amelyben csetlett-botlott és lényegében semmit sem ért el. Ez vonatkozik a német, olasz és angol kapcsolatokra egyaránt. Végül az oroszok "hajlékonyan" magukkal vitték és fogságban,a Butirszkaja-börtön kórházában 1946. október 5-én halt meg szívbénulásban.

A demokratikus nyugat pedig tudjuk mit tett Közép-Európa népeiért 1945 után, majd 1956-ban is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés