Kádár népe, hej!

2015. augusztus 13. 12:26

Lovasi András
Mandiner
Mi lenne, ha nem Fekete Gyuri bácsi gittegyletének (akik tudvalevőleg nagyon tehetséges fiatalok) számláján kötne ki a pénz? Viszontválasz az NKA-nak.

Narcisztikus választ írt az NKA azokra a kijelentésekre, amelyeket a Mandinernek adott interjúmban velük kapcsolatban tettem. Az olvasottak kellőképpen felpaprikáztak, úgyhogy itt a viszontválasz.

A nem célzott, úgynevezett üres adathordozók utáni jogdíjakat az egész EU-ban beszedik és azt a mindenkori kormányoktól független(!), a zenészek által létrehozott érdekvédelmi szervezetek között osztják szét, akik tovább osztják azt az általuk képviselt szerzők, előadók, kiadók között. Játszási, eladási statisztikák alapján. Tehát a sikeresek elvileg többet kapnak, a kevésbé sikeresek (az NKA kedves levele szerint például én) kevesebbet.

Ebbe a rendszerbe nyúlt bele a kormány, amikor ezen pénzek 25 százalékát törvényi erővel az NKA-ba irányította át, és (köszönjük , tényleg) egy részét(kábé a felét), újra felosztja a zeneipar számára pályázati úton.

Szögezzük le: Az üres hordozók utáni jogdíjak nélkül gyakorlatilag már nem lenne zenei élet Magyarországon, hiszen ezek a pénzek hivatottak kompenzálni az internetes, ingyenes zenehasználat elterjedésével gyakorlatilag majdnem  megszűnt iparági bevételeket.

Én arra próbáltam az interjúban felhívni a tisztelt olvasók figyelmét, hogy a kormány az iparágtól vonja el azt a pénzt, aminek csak egy részét osztja fel újra az iparág szereplői között pályázati úton, majd a mellét verve fennen hirdeti, micsoda kultúrmissziót teljesít, amikor pályázhatunk a tőlünk egyszer már elvett pénzekre.

Azzal semmi bajom, hogy legalább egy részét visszakapjuk a pénznek, de: mi lenne, ha a teljes összeget az iparág kapná vissza, és nem mondjuk Fekete Gyuri bácsi gittegyletének (akik tudvalevőleg nagyon tehetséges fiatalok) számláján kötne ki végül ez a pénz?

Vagy, mi lenne, ha a kormány nem csak a valamikori, többek között általam is kitalált PANKKK-kezdeményezését folytatná,finomítaná Cseh Tamás Program néven, hanem például az elvont pénzhez a kulturális költségvetésből hozzáadna mondjuk ugyanannyit, és azt zeneoktatásra, hátrányos helyzetű térségekben például bentlakásos zenei kollégiumokra, hosszú távú tehetséggondozásra fordítaná. Ha tényleg lenne bármilyen távlati koncepció arról, hogyan lehetne változtatni azokon a siralmas statisztikákon, amelyek alapján Kodály és Bartók népe az utolsó helyeken kullog Európában, ha a rendszeres zenefogyasztók(fújj de ronda szó), koncertlátogatók számát nézzük, vagy ha a zenét bármilyen szinten művelők statisztikáit böngésszük.

Akkor azt mondanám: Hmm, le a kalappal! Így viszont csak lehajtott fejjel, alázatosan várok a levélre, kapok-e pénzt az egész estés zeneművemre, melyre az idei évben pályáztam az NKA-hoz. Kádár népe, hej!

 

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk ki konkrétan: üres adathordozók alapján fénzt beszedni sima lehúzás. Zenészeknek visszaosztani bármilyen szempont szerint ostobaság - ennyi erővel a nagyobb részét hollywoodba kellene utalni, másik nagy részét pedig Rendmondba.
A rádiók játszási listája alapján bármit felosztani semmivel sem okosabb, vagy igazságosabb, mint pofára. Ugyanaz az eredmény.

Mi lenne, ha nem kellene fizetni az adathordozók után?
Szedjék csak a jogdíjat a rádióktól.

Válaszolj Wárpádnak is, hadd szórakozzunk!

"Szögezzük le: Az üres hordozók utáni jogdíjak nélkül gyakorlatilag már nem lenne zenei élet Magyarországon, hiszen ezek a pénzek hivatottak kompenzálni az internetes, ingyenes zenehasználat elterjedésével gyakorlatilag majdnem megszűnt iparági bevételeket."

Hopp, egy csúsztatás!

Zenei élet lenne jogdíj nélkül is. Hiszen az ősember is zenélgetett már, meg bantu törzsek is.
Internetes, ingyenes zenehasználat: van fizetős meg szponzorált, hirdetétes. iTunes, Spotify, Bandi tegye fel zenéit, " a zene mindekié" ( Kodály) és ketyeg a zsé a számláján akár Új-Zélandról is.
Igen, élő bulikat kell adni. Ott meg bejön az önkormányzat, mint donor.
Lehet eladni Kispálésatorz bögréket is, meg sapkákat. Meg lehet Petőfi, meg MTVA akik tolnak zenészeket.
Bandi, lehet mégis kellett volna 2..3 - lenézett - világslágert írni. Van akinek Ferrarira is összejön belőle.

"arra próbáltam az interjúban felhívni a tisztelt olvasók figyelmét, hogy a kormány az iparágtól vonja el azt a pénzt.."

nemmmm! A kormány a zeneiparosoknak von el pénzt a telefon, memkártya meg fényképező vásárlóktól.

Persze ezt is lehet, még indokot is lehet találni, de Bandiéknak új arát, régi meg új családot eltartani ebből... nem tom..

"csak lehajtott fejjel, alázatosan várok a levélre, kapok-e pénzt az egész estés zeneművemre, melyre az idei évben pályáztam az NKA-hoz. Kádár népe, hej!"


Bandi itt (is) pont Kádár népe, hej!
Aki egy számot nem tud tőle, nem hallotta, nem volt koncerten, az is szponzorálja.

Michael Jackson, ABBA, Robbie Williams, vagy Kocsis Zoltán várt-é alázatosan levélre, hogy kap-e pénzt több éves, egész estés zeneművükre, és az NKA-nál pályáztak-e, hej?

"kapok-e pénzt az egész estés zeneművemre, melyre az idei évben pályáztam az NKA-hoz?"

ez a lényeg.

"vajon a Nagy Nemzetközi Átlaghoz képest a magyarfoci szarabb vagy a magyar könnyűzene? "

Mind a kettő mérhető..

A válogatott 37. hely környékén

persze, de mégis mindenki odatódul, hátha leesik egy kis gempa. Lehet iTunes-on is zenét szolgáltatni..

belelát ő, félti a pénzét, ennyi.

"Volna egy kérdésem. (is) :-)
Mi alapján válogatják össze a kereskedelmi adók azokat a számokat, amiket állandóan játszanak?
Mibe kerülne nekem, hogy a nagyszerű szerzeményem felkerüljön a listára?"

Megbeszéled a visszaosztást a zenei szerkesztővel.

Mint cseppben a tenger: a Compact Disco miért ér meg 1 milliárd közpénzt?

"Amatőr zenészként én inkább azt fájlalom, hogy nem járnak klubkoncertektre az emberek.."

Dehogynem! Haverok, családtagok. Rendben is van. Ha azon felül is jönnek, arra érdemes odafigyelni.

"az Artisjus, azaz egy kormánytól független jogvédelmi szervezet által beszedett pénz, amelyhez semmi köze (nem lenne) a mindenkori kormánynak."

Annyiban van köze, hogy nem a független szervezet szedi be a pénzt - az még rendben is lenne - hanem a mindenkori kormány szedi be a pénzt - nekik.

"És az ingyen letöltött zeném árát nem épp a vásárló lopja el tőlem, amikor letölti a gépére? "

Nah, akkor vele van jogi eseted!

El kell menni dolgozni, mint teszik azt sokan ebben az országban. Szabadidőben meg lehet zenélni. Egyébként meg megértem, hogy sokan nehezen élik meg a hosszú menetelést, a saját politikai lobbi által biztosított pénzügyi források elapadását. Ilyenkor lép be a meg nem értett művész attitűd. Az ilyen középszereknél is, mint ez a figura.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában