Határhelyzetek

Lázár: Minden eszközzel meg kell védeni a kárpátaljai magyarokat

2015. július 21. 16:53

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a Kormányinfo elnevezésű, a kormányülés szünetében megtartott sajtótájékoztatón két témakörben adott felvilágosítást: a kárpátaljai magyar titkosszolgálati tevékenységről, illetve a déli határon épülő kerítéssel kapcsolatos döntések részleteiről.

A magyar kormánynak minden magyar állampolgárát minden eszközzel meg kell védenie – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a felvetésre, hogy az ukrán külügyminiszter bekérette Magyarország ukrajnai nagykövetét a magyar titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységével kapcsolatos magyarországi kijelentések miatt.

Lázár János kedden, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón leszögezte: ahol az utcán lövöldöznek, joggal merül fel a kérdés, hogy az ott élő magyarok biztonságban vannak-e. Közölte azt is: Keskeny Ernő jól tudja a magyar érdekeket képviselni. A magyar kormány a béke és a biztonság létrejöttében, valamint Ukrajna szuverenitása és területi integritásának fenntartásában érdekelt – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón a déli határzár építése is szóba került. Kétféle határzár építéséről döntött a kormány a keddi ülésén, a könnyen átjárható szakaszokon csaknem négyméteres kerítést épít a Belügyminisztérium és a honvédelmi tárca – közölte a tárcavezető.

A horganyzott kerítés a föld alatt másfél, míg a föld felett három méter magasan húzzák fel a szerb-magyar határtól 2,5 méterre, továbbá a határzár tetejére egy 70 centiméteres úgynevezett NATO-drót is kerül – magyarázta Lázár. Kétféle határzár létesül, a csaknem 30-40 kilométernyi, ember által nehezebben járható szakaszon egyszerűbb kerítést építenek – tette hozzá.

Újságírói kérdésre a miniszter leszögezte: a tapasztalatok szerint az embercsempészek olyan útvonalat választanak, amelyen a lehető legkevesebb akadályba ütköznek, és a legkisebb befektetéssel tudják a migránsokat az unió területére juttatni. Ha Magyarországon újra bűncselekmény lesz az illegális határátlépés, és megépül a déli a határzár – vonta le a következtetést a politikus – az embercsempész útvonalak meg fognak változni, és azok felé az országok felé fognak irányulni, amelyek annyira védtelenek, mint a korábbi időszakban hazánk.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/88554

Ajánljuk még a témában