LMP: Szerződést kell bontani az állami földeket parlagon hagyó bérlőkkel

2015. május 18. 16:39
Sallai R. Benedek szerint sokan nyertek úgy a földpályázatokon, hogy valójában nem akarnak gazdálkodni, céljuk elsősorban a terület után járó támogatások maximalizálása. Úgy véli, fel kell bontani a szerződést azokkal, akik nem a kormányzati célnak megfelelően járnak el.

Az LMP szerint fel kell bontani a szerződést az állami földeket parlagon hagyó bérlőkkel. Erről Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő beszélt az MTI-nek hétfőn, miután a Somogy megyei Bábonymegyeren személyes tájékozódott arról, művelik-e a bérbe vett állami termőföldeket.

Nagyon sok esetben a támogatás-optimalizáció vagy inkább -maximalizáció a célja ezeknek a bérleti jogoknak, és messze nem a kormány által hangoztatott helyben maradás, munkahelyteremtés, értékteremtő, árutermelő mezőgazdaság" – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki arról számolt be, hogy több megyéből, így Somogyból is azt panaszolták gazdálkodók, hogy olyanok nyertek állami földeket, akik nem is akarnak gazdálkodni, ugyanakkor kis- és családi gazdálkodók nem nyertek pályázatot.

Úgy vélte: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek fel kellene bontania a szerződést azokkal, akik nem a kormányzati célnak megfelelően használják a bérbe adott állami földeket. 

Sallai R. Benedek közölte, a következő napokban, hetekben azon dolgozik, hogy Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal – ahol ezen a héten péntekig kell beadni a területalapú támogatási igényeket – ellenőrizze ezeknek az állami földeknek a hasznosítását, és ott, ahol bebizonyosodott, hogy nem hasznosítják megfelelően, bontsák fel a pályázatot, és legyen egy új, igazságosabb földpályázati rendszer.

Hangsúlyozta: egyetért a célkitűzéssel, amely szerint a Fidesz a kis- és családi gazdálkodókat akarja segíteni. „A gond az, hogy a gyakorlatban nem ezt látom, és most arra akarom rászorítani a kormányt, hogy csinálja azt, amit mond” – tette hozzá.

Ehhez képest itt, Bábonymegyeren is azt látjuk, hogy helyi kis- és családi gazdálkodók, akiknek a helyben maradásuk múlik azon, hogy hogyan tudnak gazdálkodni, nem nyertek () 8-10-24 hektáros pályázataikkal, míg egy család ezer hektárt meghaladó földpályázattal lett sok terület nyertese” – mondta Sallai.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

egyszer nem próbálsz meg színjózanul kommentelni?

Mellesleg Sallai most úgy tesz, mintha nem lenne országgyüllési képviselő s nem lett volna jelen a hónapokig tartó viták során.

Sallainak tudni kéne, hogy igen szigorú feltételekkel több etápba voltak a pályázatok elsődlegeség az állattenyésztés volt preferálva úgy, hogy akinek már volt állatállománya az szántora legelőre pályázhatott.

Pályázhatott az is akinek volt állatállománya de fejleszteni akarta és ehhez pályázott szántóra, legelőre. A Pályázatban az is meg volt szabva, hogy egy-egy állatra mennyi legelő juthat.

Ami még egy fontos passzus volt, hogy meg volt adva az az ídő mikor ellenőrzik a pályázat feltételeinek teljesitését s amennyiben nem teljesült a szerződést fell kell bontani. Nem lehet hanem kötelezően kell.

Ezért nem értem az LMP-t. Általában az ellenőrzéseket mindig az összi mezőgazdasági év befejezésével végzik ezért nem tudom, hogy most mit reklamál.

Mellesleg azt is tudni kell, hogy az új földforgalmi törvény következtében egy gazdálkodónak max 300.HA föld lehet amibe beleszámit a saját tulajdon és a bérlet.

Családi gazdálkodoknál ahol több őná,lló gazdálkodó családtag (apa és gyerekei, stb) maximálisan 1200 HA lehet. Az 1200 HA-ban maximalizálva a támogatások nagyságrenje azoknál is a nagy gazdaságoknál akik rendelkeznek saját és korábban állami földet béreltek. Ezeknél a z állami földek bérleti szerződése lejár akkor új pályázat kell kiirni.


Sajnos ez el fog tartani és folyamatosan történik mivel még 2010-ben is a Bajnai kormány utolsó hónapjában is hosszabbitottak húsz évre bérleményeket. Ezeket a szerződéseket nagyon ritkán tudták visszaszerezni szerződés bontással.


Mellesleg még mindig nagyon sok olyan magántulajdonban lévő földtulajdon van ami parlagon hever nem müveli senki.

Most lesz tiszta kép, mivel tavaj decemberig volt határidő arra, hogy mindenkinek nyílatkozni kellett a földtulajdonáról valamint, hogy milyen földön . Haszonbérleti, vagy sziveségi(korábbi)gazdálkodik, saját tulajdon, vagy állami bérlet vagy más magánszemély.


Ez fog teljes képet adni a hazai földhasználatról és tulajdonosi szerkezetről.

Válaszok:
Berecskereki | 2015. május 18. 18:14

„Általában az ellenőrzéseket mindig az őszi mezőgazdasági év befejezésével végzik ezért nem tudom, hogy most mit reklamál.” – írod.

Ez azonban nem pontos. Mindezt onnan tudom, hogy segítettem kitölteni igénybejelentőket, a hivatalnál is jártam és a napokban voltam egy gazdálkodó barátomnál, volt iskolatársamnál.

Az egységes területalapú támogatásokat májusig kell benyújtani. Jelenleg a 22/2015 FM rendelet, alapján az ügyfelek egy héttel tovább, május 22-ig nyújthatják be egységes kérelmeiket szankciómentesen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. http://www.mvh.gov.hu/

Ezt követően a hivatal a Földhivatallal összekötött nyilvántartásból egyezteti az adatokat, majd a műholdas térképfelvételekkel, amelyeken már az őszi és tavaszi vetések is megjelennek. Így az is megállapítható, hogy a szántóföld művelés alatt áll, vagy nem. Amennyiben az állapítható meg, hogy nem művelik, vagy nem megfelelően, akkor a támogatás kifizetését nem engedélyezik. Csak akkor van helyszíni ellenőrzés, egyeztetés, ha valami probléma mutatkozik. Egyébként a regisztrált gazdálkodók a http://www.fomi.hu/honlap/magyar/projektek/leirasok/MePAR_kiadvany_okt_v06.htm linken megjelenő parcella azonosítón is tudják ellenőrizni az érintettek.

Ezeket úgysem lehet meggyőzni. Éjszakánként kínjukban a holdat ugatják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés