LMP: Szerződést kell bontani az állami földeket parlagon hagyó bérlőkkel

2015. május 18. 16:39

Sallai R. Benedek szerint sokan nyertek úgy a földpályázatokon, hogy valójában nem akarnak gazdálkodni, céljuk elsősorban a terület után járó támogatások maximalizálása. Úgy véli, fel kell bontani a szerződést azokkal, akik nem a kormányzati célnak megfelelően járnak el.

Az LMP szerint fel kell bontani a szerződést az állami földeket parlagon hagyó bérlőkkel. Erről Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő beszélt az MTI-nek hétfőn, miután a Somogy megyei Bábonymegyeren személyes tájékozódott arról, művelik-e a bérbe vett állami termőföldeket.

Nagyon sok esetben a támogatás-optimalizáció vagy inkább -maximalizáció a célja ezeknek a bérleti jogoknak, és messze nem a kormány által hangoztatott helyben maradás, munkahelyteremtés, értékteremtő, árutermelő mezőgazdaság" – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki arról számolt be, hogy több megyéből, így Somogyból is azt panaszolták gazdálkodók, hogy olyanok nyertek állami földeket, akik nem is akarnak gazdálkodni, ugyanakkor kis- és családi gazdálkodók nem nyertek pályázatot.

Úgy vélte: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek fel kellene bontania a szerződést azokkal, akik nem a kormányzati célnak megfelelően használják a bérbe adott állami földeket. 

Sallai R. Benedek közölte, a következő napokban, hetekben azon dolgozik, hogy Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal – ahol ezen a héten péntekig kell beadni a területalapú támogatási igényeket – ellenőrizze ezeknek az állami földeknek a hasznosítását, és ott, ahol bebizonyosodott, hogy nem hasznosítják megfelelően, bontsák fel a pályázatot, és legyen egy új, igazságosabb földpályázati rendszer.

Hangsúlyozta: egyetért a célkitűzéssel, amely szerint a Fidesz a kis- és családi gazdálkodókat akarja segíteni. „A gond az, hogy a gyakorlatban nem ezt látom, és most arra akarom rászorítani a kormányt, hogy csinálja azt, amit mond” – tette hozzá.

Ehhez képest itt, Bábonymegyeren is azt látjuk, hogy helyi kis- és családi gazdálkodók, akiknek a helyben maradásuk múlik azon, hogy hogyan tudnak gazdálkodni, nem nyertek () 8-10-24 hektáros pályázataikkal, míg egy család ezer hektárt meghaladó földpályázattal lett sok terület nyertese” – mondta Sallai.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/85816