Rogán: Legitim a halálbüntetésről szóló vita

2015. április 28. 20:02
Mivel az Alkotmánybíróság törölte el a halálbüntetést, ezért nem volt módja döntenie róla a magyar társadalomnak, így az erről szóló vita legitim, mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az M1-en. Rogánnak automatikusan a halálbüntetés jutott eszébe, amikor a kaposvári gyilkosságról hallott.

Legitimnek tartja a halálbüntetésről szóló vitát a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője. Rogán Antal kedden az M1 műsorában azt mondta - utalva a múlt heti kaposvári dohánybolti gyilkosságra -, ha egy fiatal eladólányt 22 ezer forintért meggyilkolnak, akkor az embernek automatikusan az jut eszébe, hogy az ilyen ember megérdemelné a halálbüntetést. A frakcióvezető szerint legitim a halálbüntetésről szóló vita, mert erről a magyar társadalomnak nem volt módja dönteni, ugyanis nem népszavazás, nem a parlament törölte el a halálbüntetést, hanem az Alkotmánybíróság.

Mint mondta, a politikában vannak olyanok, akik liberálisabbak a büntetőjog szabályai terén, velük szemben a Fidesz a szigorúságot képviseli. Hangsúlyozta: a három csapás törvénye miatt ma Magyarországon hétezerrel többen vannak börtönben, mint 2010-ben, és nem azért, mert ennyivel többen követtek el bűncselekményeket, hanem azért, mert hosszabb ideig tartják fogva a bűnismétlőket. Egyre többen vannak azok is, akik tényleges életfogytiglani büntetésüket töltik, tette hozzá Rogán Antal.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi pécsi látogatásán a napokban történt kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Szavai szerint néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő. A kormányfő szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni: Magyarország nem riad vissza semmitől, ha állampolgárai védelméről van szó.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés