„Házszabálysértő tiltakozás”

Döntött a parlament: az NFA hatáskörébe kerültek a természetvédelmi területek

2015. április 28. 11:04
Nem lett meg a kormánypártok kétharmada, így a javaslatot átdolgozva egyszerű többséggel fogadta el a parlament a nemzeti földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást. A módosítás a védett természeti területek kezelését elveszi a nemzeti parki igazgatóságoktól és a Nemzeti Földalapkezelő hatáskörébe utalja. A zárószavazáskor az LMP-frakció táblákkal tiltakozott, a levezető elnök szerint megsértették a házszabályt.

Elfogadta a parlament kedden az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, amelyhez két héttel ezelőtt a kormánypártoknak nem sikerült biztosítaniuk a szükséges kétharmados többséget, így a képviselők most egy átdolgozott – minősített többséget igénylő rendelkezéseket már nem tartalmazó – előterjesztést szavaztak meg. Az indítványt az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utal.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter átdolgozott törvényjavaslatára 110 képviselő szavazott igennel, 57-en pedig nemmel. Az ellenzék mellett a fideszes Bencsik János nyomott nemet. Az előterjesztés eredeti célja az volt, hogy az NFA kezelésébe kerüljön az összes állami tulajdonú föld, hogy azok hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás, egységes hasznosítási elvek alapján történhessen. A zárószavazást azonban két héttel ezelőtt el kellett halasztani, mert a javaslat kétharmados többséget igénylő részei nem kapták meg a szükséges számú voksot.

Ezt követően a törvényalkotási bizottság – a szakminiszter előterjesztésére – zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, kezdeményezve a törvényjavaslat egységének megteremtését a sarkalatos passzusok nélkül. Így a parlament most egyszerű többséggel is elfogadhatta a törvénymódosítást.Simon Attila, a földművelésügyi tárca közigazgatási államtitkára az április 14-én elhalasztott zárószavazás után tartott törvényalkotási bizottsági ülésen azt mondta: bár az egységes földvagyon-gazdálkodás feltételeit egyszerre akarták megteremteni, most az első lépés történik meg, ezzel párhuzamosan pedig folytatódhatnak az egyeztetések.

 

Az indítványt az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is az NFA-hoz utal a nemzeti parki igazgatóságoktól. Ellenzéki képviselők szerint mindezzel természetvédelmi értékeket sodornak veszélybe, emellett „földmutyiról” és „földrablásról” beszéltek. Fazekas Sándor az eredeti javaslata indokolásában azt írta: az NFA a védett természeti és Natura 2000-es területek haszonbérbe adása során minden esetben érvényesíti a természetvédelmi szakmai előírásokat, amelyeket a nemzeti parki igazgatóságok adnak meg a szervezetnek, így a kizárólagos nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt.

Simon Attila államtitkár az említett bizottsági ülésen szintén azt hangsúlyozta, nem kerülnek hátrányba a természetvédelmi szempontok a változtatás által, egyúttal jelezte, hogy a nemzeti parkok megkapják azokat a haszonbérleti díjakat, amelyeket eddig is beszedtek a szerződéseik alapján. A Fidesz agrárpolitikusa, Font Sándor a hétfő esti parlamenti vitában megemlítette, hogy a természetvédelmi területek egy részét jelenleg is az NFA kezeli, a másik fele van a nemzeti parkoknál. 

A zárószavazás előtt jóváhagyott módosítással kikerültek a jogszabályból azok a paragrafusok, amelyek a honvédségi területek vagyonkezelését átadták volna az NFA-nak. A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

A keddi határozathozatal során az LMP-s képviselők a nemzeti parkokat érintő változtatás elleni tiltakozásul a 10 magyarországi nemzeti park nevét és logóját tartalmazó táblákat emeltek a magasba. Ezt követően Latorcai János levezető elnök közölte velük, hogy megsértették a házszabályt, amiről tájékoztatni fogja Kövér László házelnököt.

A természetvédők azt akarják, hogy a módosítás ne léphessen hatályba. Ehhez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország a köztársasági elnök, az ombudsman és az összes parlamenti képviselő segítségét kérik. 

Közölték: a törvény a nemzeti park igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) helyezi át a védett területekkel kapcsolatos vagyonkezelési feladatok jelentős hányadát. A három országos természetvédelmi civil szervezet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács, 170 civil szervezet és több ezer állampolgár, valamint az összes ellenzéki képviselő szerint veszélyezteti a természeti értékek védelmét – írták. 

Az EMLA – Környezeti Management és Jog Egyesület - elemzése alátámasztotta, hogy a törvény sérti az egészséges környezethez való alapjogot, így az alkotmányellenesség aggályait veti fel, és a természetvédelem terén visszalépésre ad lehetőséget – olvasható a közleményben. „A törvény hatályba lépése visszafordíthatatlan károkat okozhat hazánk természeti örökségében, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország ma levélben fordult az illetékesekhez, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz a jogszabály megsemmisítése érdekében” – fogalmaznak.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Észak-Balkáni hétköznapi történet.

Válaszok:
Laibach | 2015. április 28. 11:30
Schollander | 2015. április 28. 12:20

A Hungarian Cosa Nostra bevette a Hortobágyot.

Ez teljesen igaz, de a Nemzeti Parkok bizonyos szakmai felügyeletet is gyakoroltak a bérbe adott területek, pontosabban az azokon gyakorolt, előírt "művelési mód" betartása felett.

A földtörvényt megtámadták az osztrákok Brüsszelben, előbb-utóbb borulni fog, és újra tudnak majd külföldiek földet venni.

Addig amit lehet az állami földekből azt át kell játszani a hűbéreseiknek. Borítékolom, hogy a későbbiekben a hűbéresek sza.rért h.gyért megvehetik majd. Amit majd ha akarnak akkor jó pénzt el is adhatnak a külföldieknek.

Fordulj sniccelfarkú témában Deutsch Tomihoz.

Úgy látszik, te nem bízol
- sem a beterjesztő derék Fazekas bölcsességében
- sem a szintén derék NFA tisztességében.

Nagyon csúnya dolog ez tőled,
hiszen mindenki tudja,
hogy Fazekas mekkora koponya
és milyen végtelenül korrekt az NFA.

Csak a (keményen dolgozó kis)Fidesz!
(:–)))))))

Szomorú az, ha szakmai előírásokat (műtrágyázás, növény-védőszerek, általában agrokemikáliák használata illetve bizonyos körülmények közötti tiltása etc.) valamelyik oldalhoz kötik, hiszen ezek általános értékek, pl. természeti környezetünk védelmére szolgálnak.

„Górcső alatt a nemzeti parkok vagyongazdálkodása

Az igazgatóságok vagyonkezelésében lévő vagyon értéke 2007-ről 2011-re 21,1%-kal (58 310,2 millió Ft-ra), a vagyonkezelt terület kiterjedése 289 354,6 hektárra (6,5%-kal) nőtt. Ezen belül a saját használatban hasznosított területek aránya 41,5%-ról 46,2%-ra emelkedett. A helyszínen ellenőrzött nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi vagyonkezelési terveikben foglalt feladatok teljesítéséhez a pénzügyi eszközök rendelkezésre álltak.

Az Ávt. 23. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően a vagyonkezelési szerződések nem fedték le a valóságban kezelt ingatlanvagyont. A közhiteles ingatlan nyilvántartás adatai nem tükrözték az ingatlanok művelési ág szerinti valós helyzetét. Az ellenőrzés megállapítása szerint több ezer hektáron folytattak a földhivatali nyilvántartáshoz képest eltérő művelést.
A 2007. évről a 2011. évre az igazgatóságok által haszonbérbe adott területeken az egy hektárra jutó bérleti díj 9173,5 Ft-ra (85,6%-kal) nőtt. Ezáltal a használatba adott területek hasznosítása hatékonyabbá vált, azonban a bérleti díjak értéke az egy hektárra jutó területalapú támogatások éves értékéhez képest alacsony volt (2011-ben 20,7%). A helyszínen ellenőrzött igazgatóságok a haszonbérleti szerződések megkötésénél a bérleti díj meghatározására pontos szabályokat nem alakítottak ki. A természeti területek használatba adásánál a hirdetmények nem biztosították az átláthatóságot, a széles nyilvánosságot.”
http://www.aszhirportal.hu/hu/..

E témában és az ehhez kapcsolódó pályáztatási rendszerben is csak a szájtépés megy az ellenzék oldaláról, mert összekeverik a lényegtelent a lényegessel. Nem az a kérdés, hogy kinek a kezelésében van a vagyon, hanem az miképpen kezeli, miképpen szolgálja az ország érdekét.

A pályáztatási rendszerben sem a név az érdekes, hanem a hasznosítás. mikéntje, amely megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, továbbá az államnak a bérbe adott terület mekkora bevételt jelent. A pályázati rendszerben is ennek kell dominálnia. Ez pedig csak úgy érhető el, ha a szubjektív értékelési pontok a minimálisra vannak visszaszorítva. Szerintem a jogszabályban kellene meghatározni az előírásokat, amely magába foglalná az értékelés objektív és szubjektív szempontjai. Ennek során meg lehetne határozni, hogy például az összesen elérhető 100 pontból csak 10 pont lehet a szubjektív értékelés alapján adható pontszám. Az objektív közé tartozna , a teljesség igénye nélkül: a termékszerkezet összetétele, árbevétele, eredménye, az alkalmazott technológiára fordított összeg, az élőmunka foglalkoztatás nagysága, a korábbi működés eredményeinek mutatói, stb….
Így nem fordulhat elő, hogy szubjektív értékelés felülírja az objektív adatok által elért pontszámot.

Ez hiányzik a most elfogadott törvényből.

Ennek felvetése az ellenzék részéről nem történik meg sem szóban, sem írásban, csak a száj karate megy.
Igaza van Gőgös Zoltánnak – azonban ez rá is vonatkozik – amikor egyeseket „aszfaltparaszt”-nak titulál.

Na ja! 1995–1996 "sikeresen" túladtak a 90 %-án. lényegében ezzel 1996-ban le is zárult a "kereskedés".

Vajon ki volt 1995-1996-bn kormányon? Már nem is emlékszem? pszichodoki biztos tudni fogja és segít neked a válaszban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés