Rogán: A brókerek barátai, akik nem szavazták meg a vagyonzárolási törvényt

2015. március 31. 13:37
A Fidesz frakcióvezetője szerint a brókerek barátja az a 12 – LMP-s és független – képviselő, akik nemmel szavaztak a vagyonzárolási törvényjavaslatra. A PM arra kéri Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt, mert alkotmányellenes.

 

A Fidesz frakcióvezetője a brókerek barátainak nevezte azokat az országgyűlési képviselőket, akik kedden a parlamentben nemmel szavaztak a kormánypártok vagyonzárolási törvényjavaslatára. Rogán Antal a határozathozatal után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a zárolásokkal létrejöjjön egy olyan vagyonalap, amelyből gondoskodni lehet a brókerbotrány károsultjainak kártérítéséről.

Kifejtette: a Buda-Cash ügyfeleinek nagy részét már kárpótolta az Országos Betétbiztosítási Alap, a nem banki csoporthoz tartozó ügyfelek kártalanítását pedig elindította a Befektetővédelmi Alap. Quaestor-ügyben szintén az a Fidesz álláspontja – folytatta a frakcióvezető –, hogy a Befektetővédelmi Alap indítsa el a kártalanítást, így a 32 ezer ügyfélből 22 ezret, akinek 6 millió forint alatti befektetése volt, szinte teljes mértékben kártalanítják. A fennmaradó 9500 embernek komoly előrelépést jelent a most megszavazott vagyonalap-felállítás – tette hozzá.

A törvényjavaslatukra nemmel szavazó 12 képviselővel kapcsolatban a politikus úgy fogalmazott: „mindössze 12 barátja volt a brókereknek a Házban”. Nevesítette is őket: négy LMP-s képviselőt, Ikotity Istvánt, Sallai R. Benedeket, Schiffer Andrást és Szél Bernadettet, valamint nyolc függetlent, Gyurcsány Ferencet, Kész Zoltánt, Kónya Pétert, Szabó Szabolcsot, Szabó Tímeát, Szelényi Zsuzsannát, Vadai Ágnest és Varju Lászlót.

Rogán Antal ismét megerősítette: újabb törvényjavaslatot nyújtanak majd be, hogy az említett vagyonalapból minél hamarabb – a bűnvádi eljárás vége előtt – lehessen rendezni a polgári úton történő kártérítési igényeket. A kedden megszavazott előterjesztésből kiemelte az úgynevezett offshore-klauzulát, amely lehetővé teszi, hogy a vagyonalapba azoknak az offshore cégeknek a vagyonát is be lehessen vonni, amelyeket arra használtak fel, hogy a pénzt eltüntessék.

A parlament kedden azzal a céllal módosított törvényt, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért.

A PM azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a vagyonzárolási törvényt, mert a párt álláspontja szerint az alkotmányellenes. Szabó Tímea közölte, nem szavazta meg a jogszabályt, mert azt alaptörvény-ellenesnek tartja. Indoklásként hangsúlyozta, anélkül lehet 15-20 évre zárolni valakinek a vagyonát, hogy a hatóságoknak konkrét adatunk lenne arról, hogy az illető bűncselekményt követett volna el.

Szabó úgy fogalmazott, ennek a törvénynek a hatására senki egyetlen fillér kártérítést sem fog kapni. A PM inkább azt javasolja, hogy a károsultakat a Magyar Nemzeti Bank nyereségéből kárpótolják – emelte ki. A politikus arra is kitért, hogy birtokukba került egy dokumentum amely szerint a PSZÁF 2013. augusztusában részleges vizsgálatot folytatott a Quaestor ellen. A PSZÁF ebben visszaélésekre és hiányosságokra hívta fel a cég figyelmét – mondta.

Hangsúlyozta, meg fogják vizsgálni az irat valódiságát. Amennyiben kiderül, hogy az hiteles, akkor az bizonyítja, hogy a hatóságok már másfél évvel ezelőtt tudtak a problémákról, mégsem léptek – közölte.

Ugyanezt kéri Ádertől a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt is, mert szerintük a törvény nem felel meg a jogállamiság követelményeinek. A párt gazdaságpolitikusa, Bodnár Zoltán szerint a vagyonzárolási törvény „népbutítás, szemfényvesztés”. Szavai szerint a jogszabály egyetlen célja annak elleplezése, hogy milyen súlyos mulasztásokat követett el a kormány az elmúlt hetekben és az elmúlt években – közölte. Az MLP országgyűlési képviselője útján felszólítja a miniszterelnököt, haladéktalanul kezdeményezze Áder Jánosnál Matolcsy György és Windisch László, az MNB elnökének és alelnökének felmentését – jelentette be.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most, mi a bajod?

Mi indokolja, hogy valaki ne szavazza meg?

A zárolás nem jelent elkobzást.
A szabad rendelkezési jogot függesztik fel.
Most akkor el tudod dönteni, hogy igaz, vagy nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés