Elkészült az új amerikai nemzetbiztonsági stratégia

2015. február 20. 18:43

Mészáros Tamás
DiploMaci
Barack Obama Amerikája szakított a nagyméretű külföldi háborús missziókkal, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetne a szövetséges államokkal közös katonai fellépésre.

„Barack Obama Amerikája szakított a nagyméretű külföldi háborús missziókkal, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetne a szövetséges államokkal közös katonai fellépésre. Értékelhetjük ezt az amerikai erődiplomácia egyfajta háttérbe szorulásaként is, amelynek igen hangos kritizálói vannak már a tengerentúlon is. Egyikük pont az a Jeb Bush, aki minden valószínűség szerint indulni fog a 2016-os elnökválasztáson is, mint a republikánus párt jelöltje – bár hivatalos bejelentés még nem történt az ügyben.

Jeb Bush (az előző amerikai elnök, George W. Bush testvére) épp most szerdán szólalt fel a Chicago Council on Global Affairs rendezvényén, amelynek keretén belül nyilatkozott külpolitikai nézeteiről is és – nem meglepő módon – megfogalmazta kritikáit a jelenlegi vezetéssel kapcsolatban. Az általánosságban a keményebb hangnemmel egyetértő republikánus szavazók számára Bush igazi régi vonalasnak tűnő retorikával élt a beszélgetés során: egy kifejezetten erős, és az erejével operáló és politizáló Amerika képét festette le, amely nem retten meg a nehéz döntések súlyától, nem visszakozik a már meghozott véleményétől. Bár a felszólalásában sokszor pont azt próbálta meg bizonyítani, hogy neve nem predesztinálja arra, hogy az idősebb, vagy George W. Bush elnöki/politikai irányait folytassa, ez a kommunikáció szintjén még nem feltétlenül kristályosodott ki. A »béke az erő segítségével« és a »szabadság diplomácia« fogalmai elő-elő kerültek a rendezvény folyamán – ez pedig nem sokat segít Jeb Bush számára, hogy kiléphessen a dinasztia árnyékából.

Összességében tehát elmondható, hogy továbbra is elég széles szakadék húzódik a Demokrata és a Republikánus Párt külügyi felfogása között, egy dolog azonban közös: mind a kettő továbbra is egyértelműen vezető szerepet szán az Amerikai Egyesült Államoknak a világpolitikában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az angolszász államokon kívül marad az USA-nak használható szövetségese?

Köszönjük, de mi demokraták vagyunk és békében szeretnénk élni!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés