Török szociológus: Nem a vallás az iszlám radikalizmus elsődleges oka

2015. február 16. 14:24
Egy Ausztriában élő török származású szociológus arra világított rá a Der Standardnak adott interjújában, hogy német nyelvterületeken felismerhető az a csoport, amelyből az iszlám radikálisok kikerülnek, fanatizálódásuk hátterében pedig sokkal kevésbé játszik szerepet a vallás, mint a társadalmi helyzetük és családi hátterük.

Az iszlám szélsőségesség kialakulásának kezdetén nem a vallási meggyőzés az ösztönző erő – mondta egy török származású osztrák szociológus a Der Standard című osztrák napilap hétfőn megjelent interjújában, mikor azzal kapcsolatban kérdezték, hogy két Szíriába tartó brit fiatalnál gyorstalpaló könyveket találtak az iszlám vallásról és a Koránról. 

Kenan Güngör szerint a szélsőséges eszméket követő fiatalok többsége nemcsak a muzulmán vallásban járatlan, hanem alig képzett és nincs megfelelő jövőképe sem. Úgy érzik, a vesztes oldalon állnak, néhányuk akár bűnügybe is keveredett korábban, miközben értelmet, odafigyelést és iránymutatást keresnek a világban – vélte az Ausztria egyes tartományainak integrációs politikáján dolgozó szakértő, hozzátéve: itt lépnek be a képbe a szalafista körök. Ezek a társaságok keresik a fiatalokat, meghívják őket magukhoz, beszélgetni kezdenek velük az élet nagy kérdéseiről – így azok úgy érzik, viszonylag gyorsan elismerésre és megbecsülésre találnak az új „baráti” körükben – fejtegette Güngör.

A szakértő hangsúlyozza, hogy a vallás csak a meggyőzés második szakaszában kap szerepet, amikor világosan és egyértelműen felvázolják előttük, hogy szerintük miképpen kell igaz muszlimként élni. A szélsőséges eszméket követő fiatalok általában második vagy harmadik generációs bevándorlók és rosszul beszélnek németül – mutatott rá a szociológus. Kiemelte: a nehéz életkörülmények között élő szüleikhez képest már nem alázatosak vagy takarékoskodók, hanem igen tevékenyek, és provokatívan viselkednek. A szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy a dzsihadizmusra nem szabad úgy tekinteni, mintha az csupán a fiatalok lázadása lenne.
Egyre többen vannak olyan családok is, ahol a szülők nem, ám a gyerekek egyre inkább követik a vallást, ezért Kenan Güngör arra figyelmeztet, hogy a szülők számára ez egy intő jel lehet, hogy nagyobb odafigyeléssel komolyan elbeszélgessenek gyermekeikkel.

Mivel a muszlimok hetven százaléka sokkal visszafogottabban él, mint az iszlám szervezetek azt elképzelik, ezért a szakértő szerint nem vallásközi, hanem társadalmi párbeszédre van szükség. Ennek azonban még nagyon az elején járunk – jegyezte meg a szociológus. 

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

'Mivel a muszlimok hetven százaléka sokkal visszafogottabban él, mint az iszlám szervezetek azt elképzelik'

Eddig azt gondoltam, hogy csak mi, kívülállók nem látjuk át azt a bonyolult, kesze-kusza jelenséget amit iszlámnak neveznek, de ezek szerint a saját szervezeteik sincsenek igazán képben.

A kapitalizmus nem tud és nem is AKAR semmit kezdeni a képzetlen embertömegekkel. (mert túl drága)

Kitermeli a saját ellenségét.

Nagyszerű.

De mi lesz azokkal akik már "nem kellenek" de MÉG ott élnek?

Hát ez.

Amikor egyszer erre a fórumra valamit bemásoltam egy téma kapcsán a vitapartnerem olyasmit írt, hogy ez más fordításban mást jelent. Mivel eredetileg a Koránt egy kevesek által beszélt nyelven írta Mohamed, ha jól tudom, a különböző fordítások között is vannak eltérések, a különböző értelmezésekről már nem is beszélve. mivel tanítóhivatal nincs más más iskolák mást vallanak ugyanarról.

Ha ennyire egyértelmű volna a dolog nem lenne annyiféle, egymással is szemben álló irányzat.

'A harmadik generáció pedig munka, végzettség nélkül, gettóba zárva, ráadásul vallási-kulturális identitását is elvesztve, a lehető legfogékonyabb bármiféle szélsőséges ideológia magába fogadására.'


Én azt nem értem mi gátolta ezeket a harmadik generációsokat abban, hogy képesítést szerezzenek, munkát találjanak?

Én az iszlámmal kapcsolatban akkor adtam föl, amikor megnéztem pár beszélgetést, melyekben különböző iskolák hívei, imámok, iszlám szakértők vitáztak bizonyos vallással kapcsolatos kérdésekről. Egyes dolgokban sikerült valamiféle közös nevezőre jussanak, de a legtöbb kérdésben késhegyre menő vita után maradt mindenki a maga igazával, ugyanarra a Koránra hivatkozva.

Ezért írtam, hogy kesze-kusza. Bár gondolom egy kívülálló számára ugyanolyan furcsa és érthetetlen jelenség volna az is, ha különböző keresztényeket hallana megnyilatkozni vitás kérdésekben, ugyanazon Biblia alapján. :)

Igen, a gazdasádi helyzet változása az biztosan döntő tényező. Szerintem az is közrejátszik, hogy a harmadik generációsok szemtanúi lehettek olyan frusztráló helyzeteknek amilyeket a szüleik éltek át, bevándorló státuszukat miatt. Továbbá a szegény, iskolázatlan rétegeből jövők eleve kisebb eséllyel szereznek magasabb képesítést. Nincs családi hagyománya a tanulásnak, amely ösztönzőleg hatna, valamint a környezet lehúzó hatása is adva van. S minél egyszerűbb, minél frusztráltabb valaki annál könnyebb megnyerni egy szélsőséges megoldás hívének.

Lehet persze ezt még hosszasan magyarázni, de attól még nem oldódik meg a probléma.

Ami azt illeti ez a sokszínűség nem változott. Ismertem olyan iráni csajszikat akik valósággal kiutálták az osztályból a szír kolleginát, aki fejkendősen járt, ezért az irániak szemében maga volt az elnyomó, megnyomorító vallási fanatizmus megtestesítője. Mondjuk ez a legtöbb iráni emigránsra jellemző, túl sok volt nekik otthon a 'jóból', nem azért mennek Nyugatra, hogy ott is ugyanazt lássák maguk körül.

Minden rossz, önző cselekdet, elnyomás, terror, mások és a magunk életének semmibevevése megtermi a maga gyümölcsét, következménye van. Ezt nem lehet megúszni.

Nem vallási fórum, viszont mivel az iszlám a téma, nagyon is hasznos információ. Köszönöm.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés