Orbán: Magyarország alakítója akar lenni az ukrajnai történéseknek

2014. december 9. 19:25
A magyar miniszterelnök a V4-es csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón az ukrajnai konfliktussal összefüggésben azt mondta: az nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain.

Mi magyarok úgy gondoljuk, hogy nem szemlélői, nem elszenvedői, hanem alakítói akarunk lenni annak, ami Európa keleti határain zajlik” – szögezte le Orbán Viktor a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek és Svájc államfőjének keddi pozsonyi csúcstalálkozóján. A megbeszélés központi témája az energiabiztonság és az ukrajnai helyzet, valamint a résztvevők gazdasági együttműködése volt.

A magyar kormányfő erről a résztvevők plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón beszélt egy kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, hogyan látják Robert Fico szlovák miniszterelnök múlt heti kijelentését, amely szerint hetven százalék esélye van annak, hogy „nagy”, vagyis Oroszország és Ukrajna összetűzésénél kiterjedtebb katonai konfliktus alakuljon ki Ukrajnában.

Orbán Viktor az ukrajnai konfliktussal – melyet „Európa nagy erőpróbájának” nevezett – összefüggésben azt mondta: az nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain. „Lesz-e Pax Europa vagy visszatérünk ahhoz, hogy amikor Európa sorsa felett nem az európaiak rendelkeztek” – vetette fel a kormányfő, hozzátéve: Magyarország mindent megtesz a Pax Európa megteremtése érdekében.

„Stratégiai hiba”

Orbán Viktor szerint stratégiai hiba volt az elmúlt negyed évszázadban nem kiépíteni az észak-déli energiafolyosó vezetékeit, mert annak biztonsági jelentősége is van. A magyar kormányfő a résztvevők plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva leszögezte, „stratégiai hiba volt”, hogy nem épültek meg az észak-déli vezetékek. Hozzátette: Magyarország is hibázott, de az Európai Unió is, mert nem mozgósított elegendő forrást erre a célra. Orbán Viktor kifejtette, Magyarország arra törekszik, hogy a Juncker-csomagnak nevezett aktuális gazdaságélénkítő csomagba olyan beruházások is belekerüljenek, amelyek az energiafolyosó megépítését lehetővé teszik.

Közös projekt

A sajtótájékoztatón Didier Burkhalter Svájc államfője a biztonság és a növekedés egyidejű megteremtésének fontosságát hangsúlyozta, majd kiemelte Európa biztonságának fontosságát. „Európa biztonságát az európaiak közös projektjévé kell tenni” – hangoztatta Burkhalter. A svájci politikus az ukrajnai helyzetről szólva emlékeztetett: az EBESZ múlt heti bázeli miniszteri értekezletén a minszki megállapodás végrehajtása mellett tették le voksukat a résztvevők, s ennek végrehajtására egy külön munkacsoport létrehozásáról állapodtak meg.

A csúcstalálkozón a visegrádi négyek miniszterelnökei rámutattak Svájc európai beruházásainak fontosságára, majd a beruházások nagyságrendjével összefüggésben hangot adtak annak az igényüknek, hogy a V4-ek a jelenleginél nagyobb, szerepüknek megfelelő mértékben részesedhessenek azokból. A csúcstalálkozó résztvevői egy közös nyilatkozatot is elfogadtak, ebben egyebek mellett a térség biztonságának megőrzése mellett álltak ki.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Melyik oldalon???

Melyik a jó oldal???

Válaszok:
Laibach | 2014. december 9. 19:32

Elsődleges a kárpátaljai magyar testvéreink érdeke, velük kell szorosan együttműködni és minden lépést előre egyeztetni..

Válaszok:
Laibach | 2014. december 9. 19:34

Lehetőleg ne a Dunakeszi Kinizsi-Külügy Futsal SE-n keresztül.

Ezért vett rész a svájci kormányfő.

"Bohuslav Sobotka cseh kormányfő rámutatott, hogy a V4-es országok erős ipari bázist alkotnak az EU-n belül. Véleménye szerint ez, valamint a gazdasági stabilitás és a képzett munkaerő teremt lehetőséget a további svájci beruházásokra.

Didier Burkhalter svájci államfő nagyon jónak nevezte országa és a V4-ek kapcsolatát. Mint mondta, elsősorban az oktatás és a kutatás terén lát potenciált, egyúttal azonban hangsúlyozta, hogy az ismeretek cseréjéhez szükséges Bern és az EU kapcsolatának javítása."
http://www.hirek.sk/belfold/20..

"...nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain."

Egyelőre az derült ki, hogy káoszt azt tud okozni, amerikai nyomásra.

Sajnos nem egyszerű összeesküvés elmélet, hanem valóság az, hogy az USA belehajtja Európát egy Oroszország elleni háborúba, aminek nyomán több tíz millió ember fog elpusztulni.

A Dk-s, Együtt és külön, hazaáruló ballib formációk vezetői, tagjai, s itt kommenetelő szimpatizánsai, gyermekei, unokái.

Nem lesz aki számon kérje kedves hozzászólók a hülyeségeteket. Az amik nem fognak nektek előre szólni, hogy meneküljetek, velünk együtt fogtok megdögleni. Éltessétek csak tovább az amerikai hadiipart, a háborús héjákat, megvásárolt politikusokat az USA-ban és az EU-ban, élén Merkellel.

Csak az a baj, hogy ártatlanok millió fognak elpusztulni a ballibek ostobasága miatt.

Meg kell állítani az Európát elpusztítani szándékozó őrült amerikai nagytőkét, politikai bábfiguráikat.

Igaza van Ficonak, legalább benne van veszélyérzet, s félti a népét is. Miként Orbán is, de a többiek elárulták a saját népüket is.

Ki kezdte a konfliktust? Az oroszok, vagy az amerikaiak döntötték meg a törvényes ukrán kormányt? Több kérdésem nincs. Sok idióta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés