Orbán: Most ne meneteljünk, béke van

2014. november 4. 14:43
A Fidesz-KDNP frakcióülése után Orbán Viktor újságíró kérdésre azt mondta: szerinte nem lesz internetadó jövőre, levették a napirendrendről, még ha azt technikailag egyelőre nem is vonták vissza. Kérdezték arról is, hogy támogatna-e egy újabb Békemenetet, amire a miniszterelnök úgy válaszolt: „most ne meneteljünk, béke van”.

A fair bankokról szóló törvény a hitelfelvevőket védi majd – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden újságíróknak, miután több órán át részt vett a Fidesz-KDNP budapesti frakcióülésén. A kormányfő nyilatkozatában közölte egyúttal, hogy a kormány sürgeti a devizahitelek forintosítását, amiről szintén a szerdai kormányülésen lesz szó. Megerősítette azt is, hogy a távközlési adó korábban tervezett kiterjesztését – amely ellen minden érintett szolgáltató tiltakozott a kabinetnél – levették a napirendről.

A kormányfő közölte: a keddi tanácskozáson a kormánypárti képviselőcsoport javaslatokat tett a fair bankokról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban, ezeket a kormány szerdán tárgyalja meg. Ez egy bonyolult jogszabály lesz, a hitelfelvevőket fogja védeni, egyensúlyt hoz létre a bankok és a hitelfelvevők között – fogalmazott Orbán Viktor.

A devizahitelek forintosításáról, annak tervezett ütemezéséről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyancsak a szerdai kormányülésen ad tájékoztatást – közölte a miniszterelnök, hozzátéve: „mi sürgetjük egyébként, jó lenne minél hamarabb túlesni ezen is”, de ebben a kérdésben még nem jött létre megállapodás a bankszövetséggel.

Orbán Viktor beszélt a távközlési adó korábban tervezett kiterjesztéséről is. Arra a kérdésre, hogy jövőre lehet-e internetadó, azt válaszolta: „szerintem nem”. Megerősítette: a távközlési adó kiterjesztését levették a napirendről, az pedig egy jogtechnikai kérdés, hogy melyik nap nyújtják be a parlamentnek az erre vonatkozó indítványt. Közölte azt is, hogy az összes érintett szolgáltató tiltakozott a kormánynál, személy szerint Varga Mihálynál a tervezett kiterjesztés ellen.

Megemlítette egyúttal, hogy hétfőn telefonon beszélt a Deutsche Telekom vezetőjével, akivel a következő fejlesztésekről egyeztetett, a kormány ugyanis már korábban aláírt egy közös fejlesztésről szóló megállapodást a német vállalattal. „A németeknek is és nekünk is az a célunk, hogy 2018-ra minden lakásban – Németországban és Magyarországon is – legyen szélessávú internet. Ebben a Deutsche Telekom kiemelt partner” – fejtette ki.

A frakcióülésen téma volt emellett az oktatás átalakítása – tájékoztatott Orbán Viktor, aki kulcskérdésnek tartja ennek ügyét, a következő négy év legfontosabb feladata ugyanis szerinte a versenyképesség javítása, amit elsősorban az oktatási rendszer „minőségi feljavításán” keresztül tudnak elérni, „tehát oda sok pénzt és sok energiát akarunk majd fordítani a következő időszakban”. A kormány célja – folytatta –, hogy „a szakképző intézményekben a szakképzéssel lehessen foglalkozni, ne pedig az általános iskolában meg nem tanított tudás megtanításával”, ahogyan ez ma történik, mert most a szakképzés három évéből egyet általában az általános iskolában meg nem szerzett tudás pótlására kell fordítani.

A KDNP által javasolt vasárnapi zárva tartásról a kormányfő azt mondta: ez nem volt napirenden, de lesz egy kereskedelempolitikai előterjesztés, amikor meghallgatják a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat, döntést ezt követően hoznak.

Tájékoztatása szerint az amerikai beutazási tilalomról sem volt szó a frakcióülésen. Arra a kérdésre, hogy ő ismeri-e annak a hat embernek a nevét, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból, a miniszterelnök azt válaszolta: „majd ha megmondják az amerikaiak, akkor szívesen elmondom”.

A Déli Áramlat gázvezetéket érintő kérdésre azt válaszolta: a kormány álláspontja szerint a magyar energiabiztonsághoz az kell, hogy „amit a németek megtehetnek, azt megtehessék a magyarok is”. A németek megépítették az Északi Áramlatot, így Ukrajnát mint potenciális veszélyforrást „kikapcsolták”, hiszen így ott többé nem akadhat el a Németországba tartó gáz – fejtette ki, megismételve: „mi sem akarunk mást, csak azt, mint a németek, hogy ha Ukrajnában gond van, attól még Magyarországon legyen gáz, ehhez meg kell egy cső”. Ezért a magyar kormány támogatja a Déli Áramlatot, ahogyan tette ezt korábban – amíg volt – a Nabucco esetében is, „általában minden csővezetéket támogatunk, amely keresztülmegy Magyarországon, és amely energiaforrást hoz be” – mondta.

Végül megkérdezték arról, támogatna-e egy újabb békemenetet, amire azt felelte: „most ne meneteljünk, béke van”.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most nem lennék Orbán bőrében, Bayer Zsolt nagyon le fogja hordani.

"Újra mondom, nyomatékosan: lesz Békemenet. Mert ami ma hazánkban folyik, az vérlázító és elviselhetetlen. A Fidesz vezetői az elsőt is ellenezték. Akkor is le akartak róla beszélni. Aztán lett, ami lett. És az én kedves barátaimról két dolog tudható teljes bizonyossággal. Az egyik, hogy előszeretettel veszik körül magukat komplett idiótákkal. A másik, hogy még életükben nem mérték fel jól és pontosan, hogy mikor van igazi veszély. Úgyhogy nyugodjon meg mindenki. Nemsokára hazaérek, és utána megszervezzük a dolgokat."

Béke van, csupa jó hírekkel, stadionalapú gazdaságunk száguld, az MTK stadion után kiderült ma, hogy Szegeden is épül új stadion....

".A Szeged-Csanádi egyházmegye a sportcélra fordítható társasági adó-kedvezményekből építene futballstadiont Szegeden, még úgy is, hogy a városnak jelenleg nincs NB I.-es futballklubja.

http://sportgeza.hu/futball/20..

Az építtető pedig Orbán Viktor miniszterelnök egyik bizalmasának, a Videoton tulajdonosának, Garancsi Istvánnak a cége, a Market Zrt. lehetne..."

Két stadion egy nap, nem volt még ilyen, fejlődünk :)

" ha Ukrajnában gond van, attól még Magyarországon legyen gáz, ehhez meg kell egy cső"

Errol van szo gyerekek. Mar megint OV fogalmaz a legtisztabban, legerthetobben.
Ennel egyszerubben nem lehet elmondani mi a lenyeg.

Ennyi megnyert választás nem elég bizonyíték!?
Nem elég meggyőző? Kell még egy békemenet is?

Írtam a fentieket még reggel BZs cikkére.

Mikor indult a devizahiteles mizéria és milyen törvénnyel :D?

Lecsiszolódott a stílus! Ügyes! :)

Sima szóvivőnek már mehetsz...

Mi az az "extraprofit"?

Ó, bocs, látom már kérdezték, csak nem tudod.

Ja, az amúgy meg van, hogy Magyarországon forgatják a Walking Dead következő évadát?

Amit a mostani hatalom lévő kommunisták annak gondolnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés