A szegény gyerekek kevesebbet érnek?

2014. október 11. 11:37

A jelenlegi kormány számára a szegényebb családok, az ide született gyermekek kevesebbet érnek, mint a szerencsésebb helyzetűek. Interjú.

2014. október 11. 11:37
Szikra Dorottya
Népszava

Ma tehát milyen elv alapján támogatja az állam a családokat?


A családi adókedvezmény rendszerét, az univerzális ellátások elinflálását és a segélyek csökkentését együtt nehéz másként értékelni, mint hogy a jelenlegi kormány számára a szegényebb családok, az ide született gyermekek kevesebbet érnek, mint a szerencsésebb helyzetűek.

S ezen belül milyen szerepet szán az állam az anyáknak?

Retorikáját tekintve a "hagyományos család" híve a kormány, ahol az apa a kenyérkereső, az anya pedig az otthoni, gondoskodó munkát végzi. A konkrét intézkedései azonban ennél jóval sokszínűbbek: a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás például, vagy a bölcsődei férőhelyek növelése, a GYED-extra mind abba az irányba hathatnak (megfelelő munkaerőpiaci helyzet esetén), hogy az anyák foglalkoztatása növekedjék.

Mi a szerepük eközben az apáknak?

Az apák teljesen hiányoznak a jelenlegi kormány retorikájából és intézkedéseiből. De ugyanez volt a helyzet a szocialista kormányzat idején is. A gyermekszületés esetén adott apai szabadság szégyenletes, csak öt napig tart, pedig már a nálunk konzervatívabb Lengyelországban is sikerült két hétre emelni. Az apák gondoskodó szerepét olyan konzervatív gondolkodók is fontosnak tartották kiemelni, mint a nemrég elhunyt Kopp Mária. Ha az apák több házi munkát végeznek, a gyermekekről olykor "főállásban" is gondoskodnak, a nemek közti egyenlőség is nő. Ez pedig nem csak a női munkavállalásra, de a nők közéleti szerepére (akár politikában való részvételére) is jó hatással lenne.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2014. október 12. 09:43
"Szikra Dorottya" Ennek az apja is a kommunizmusról magyarosított. :)
Papuska
2014. október 11. 19:01
Szó sincs arról, hogy kevesebbet érnének! A kormány támogatási szisztémája tartalmaz bizonyos biztonsági szabályozási faktort is. A cél nagyon hasonlít a deviza hitelcsapda elkerüléséhez. Nagyon nagy szükség van minden megszülető magyar gyermekre, de bizonyos szélsőséges és meggondolatlan vállalásokat, ahol esetleg pont a gyermek lesz a vesztes, inkább nem annyira támogat, vagy inkább csak jelzi ezt a veszélyt. Ugyanakkor minden megszületett gyerek részesül a támogatásból, legfeljebb a támogatás formája más. Az egyik támogatás normatív, feltételtől függő, a másik már rászorultságon alapuló. Ezt a két formát keverte és alkalmazta nagyon rosszul az egykori szocialista kormány! Ez most tisztult.
Senye Péter
2014. október 11. 17:38
Nyilván ellentmond egymásnak a gyerekek számára adott juttatás és a szülők több munkára : nagyobb jövedelemre való ösztönzése. Hosszabb távon az utóbbi több eredményt hozhat.
Mich
2014. október 11. 15:41
Ezt a Népszava-Szikra mondja - annyit is ér!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik