Bírálat Navracsicsnak?

Németh Zsolt: Szorosan együtt kellene működni Washingtonnal

2014. szeptember 30. 08:34

Mindenképpen rendezni kell Budapest és Washington viszonyát – mondja a Népszabadságnak Németh Zsolt, a külügyi tárca volt parlamenti államtitkára, aki a héten látogat az Egyesült Államokba. A politikus bírálattal illette a tallinni magyar nagykövetség bezárását is.

Navracsics Tibor rövid külügyminisztersége alatt megismerkedhetett a külügy működésével, amit uniós biztosi működése során hasznosíthat majd. A többi minisztérium ugyanakkor előnyt szerzett az elmúlt hónapokban, a külügyben csak most indul az építkezés – mondta a Népszabadságnak Németh Zsolt volt külügyi államtitkár, fideszes politikus.

 
Németh már Navracsics utóda, Szijjártó Péter parlamenti meghallgatásán alig burkolt bírálattal illette az észtországi nagykövetség bezárását. „Az észtországi zárás nem kellőképpen végiggondolt döntés, sem nyelvi-kulturális, sem abból a szempontból, hogy az orosz–ukrán konfliktus közepette milyen biztonságpolitikai üzenete van a balti államok felé, és körükben hogyan érzékelik a budapesti lépést” – mutatott rá a politikus a Népszabadságnak. Szerinte fontos, hogy a Bem rakparton újragondolják az észtországi jelenlétet.
 
Az atlantisták közé sorolt Németh Zsolt szerint az Egyesült Államokkal kapcsolatos politikában sok szempontot kell mérlegre tenni, a Budapest–Washington viszonyt nem lehet kizárólag a civil szervezetekkel kapcsolatos politika szemüvegén át nézni. 
 
A biztonságpolitikai együttműködés kapcsán emlékeztetett rá: Magyarország vállalta védelmi kiadásainak növelését. Szerinte az Orbán-kormány a centrumpozícióba lavírozta magát azzal a kormányfői kijelentéssel, hogy Oroszország viszonylatában „gazdasági értelemben galambok, biztonságpolitikailag héják leszünk”.
 
A volt külügyi államtitkár nem elégedett a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokkal. A magyar nemzeti érdekek hosszú távú érvényesítése szoros együttműködést követel meg az Egyesült Államokkal. Reméli, e heti washingtoni látogatása szintén ebbe az irányba mozdítja a dolgokat.
 
A felvetésre, hogy Magyarország nem került-e túl közel Oroszországhoz, Németh azzal válaszolt: az Európai Unió sem egységes Oroszország megítélésében: „Magyarországnak az értékek és az érdekek között kiegyensúlyozott, indulatoktól mentes Oroszország-politikát kell követnie”. Szerinte a nukleáris energiában az EU, benne pedig Magyarország, valamint Oroszország egymásrautaltsága még meghatározóbb, mint a földgáz- vagy a kőolajszállítások kérdésében. Az orosz atomipari szerep megkerülhetetlen Magyarországon. Alapvető érdekünk, hogy a nukleáris energetikai együttműködést mentesítsük a biztonságpolitikai vitáktól – mondta.
 
Németh szerint ugyanakkor Moszkvával szemben világossá kell tenni, elfogadhatatlan, hogy lábbal tiporja a nemzetközi jogot, Ukrajna sorsa nem lehet geopolitikai alku tárgya. Ha az ukrán nép az EU-val való szoros együttműködést pártolja, ebben támogatnunk kell, ugyanakkor a Moszkvával szembeni szankciók önmagukban nem oldanak meg semmit. Az oroszokkal való párbeszéd az Iszlám Állam elleni küzdelem miatt is kulcsfontosságú. Ez ugyanis nem oldható meg a Szíria-problematika megoldása nélkül, az viszont az oroszok nélkül – mutatott rá Németh Zsolt.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/75242

Ajánljuk még a témában