Szabadság

Gyurcsány: Ne adják el a szabadságot a gonosznak!

2014. szeptember 10. 22:17
Nem könnyű ellenállni, de ne adják el a szabadságot, az igazságot a gonosznak – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint Orbán Viktor szembefordult a demokráciával. A volt kormányfő úgy gondolja: a demokratáknak el kell hinniük, hogy Magyarország sikere rajtuk múlik.

Gyurcsány Ferenc szerint az októberi önkormányzati választás még nem hozza meg az áttörést a demokratikus ellenzék számára, „de eljön a pillanat, amikor kisebbségbe szorulnak azok, akik az önkényt választották a szabadság helyett”. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerdán Pécsett, a Forum Sopianae Egyesület, az MSZP, az Együtt-PM, valamint a DK helyi polgármesterjelöltjét és képviselőjelöltjeit bemutató lakossági fórumon azt mondta: „sok lesz még a narancssárga szín a térképen, de kevesebb, mint 2010-ben, és ez a folyamat nem állítható meg, mert a szabadságunkat nem adjuk fel senki kedvéért sem”.

Szavai szerint a helyhatósági választás után Budapesten a jelenlegi négy helyett legalább nyolc kerület, valamint vidéki városok sokasága élén áll majd ellenzéki polgármester.

A volt kormányfő azt hangsúlyozta a Slyven Rendezvényközpontban összegyűlt mintegy száztagú hallgatósága előtt, hogy a mai magyar baloldal és támogatói a történelem jobbik oldalán állnak, de „Európa vagy Washington nem fogja megbuktatni a miniszterelnököt”, őt „nekünk kell” majd. „A tőlünk messze lévő szabad és demokratikus világ ugyanakkor tükröt tart elénk, egyre nagyobb elégedetlenséggel, értetlenséggel figyeli, mi zajlik Magyarországon” – tette hozzá. Gyurcsány szerint ellenállni nem könnyű, mert fizetni kell a számlákat. „Nem akarom, hogy mártírok legyenek, de magukban ne adják el a szabadságot, az igazságot a gonosznak, mert aki a gonosszal kereskedik, maga is gonosszá válik” – mondta.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte, hogy Orbán Viktort 1989-ben szabad és okos embernek gondolta Nagy Imre újratemetésén mondott beszédének hallatán, a tusnádfürdői és kötcsei megszólalása együtt azonban az orbáni politikai deformáció, a szabadsággal, a demokráciával való szembefordulás bevallása, és ez „nem tetsző elmélet ez Európa egyetlen nemzetének sem”

Minden változás alapfeltétele, hogy van választási lehetőség, aki egyeduralmat akar, az a nemzetet nem felemelni akarja, hanem végső soron vereségre ítéli és a pusztulásba hajszolja – húzta alá. Hozzátette: Európában, a nyugatos értékrend világában nem ismer olyan sikeres országot, amely ne a szabadságra, az emberi méltóság elismerésére, az eszmék, gondolatok versengésére épülne. Ha volt erkölcstelen politikai mozgalma Magyarországnak, akkor a ma önmagát jobboldalinak és kereszténynek mondó politikai áramlat az – jegyezte meg.

Gyurcsány elmondta: azt szeretné, ha a demokraták – legyenek konzervatívok, liberálisok vagy különböző színezetű baloldaliak – elhinnék, ők szolgálják ma a nemzeti progressziót, ők a hazafias tett és gondolat letéteményesei. „Amíg nem hiszik el a demokraták: rajtuk múlik, Magyarország sikeres lesz-e, amíg nem fűti őket át a szenvedély, hogy lehet ebből egy másik ország, vereségre vagyunk ítélve” – mondta. Úgy véli, a demokratáknak először magukban kell hinniük. Aki európai, azt akarja, hogy a polgár legyen szabad, a kormány hatalma pedig korlátozott, a miniszterelnök azonban ennek ma az ellenkezőjét kívánja – hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc kitért az Apollo Tyres gyöngyöshalászi fejlesztésére is. Azt mondta, a beruházás a mostani kormánypártok tiltakozása mellett az ő miniszterelnöksége idején is szóba került, és a projekt 30 milliárd forintos állami támogatása a duplája annak, amekkorára akkor lett volna szükség. Szerinte ezért közpénzek elherdálása miatt Polt Péter legfőbb ügyésznek vizsgálatot kellene indítania.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Európa vagy Washington nem fogja megbuktatni Orbánt."
Pedig rajtatok nem múlt, ugye. Ti "demokraták" készségesen kiszolgáltok minden külföldi érdeket.

Az a leginkább félelmetes, hogy ez ahelyett, hogy a szegedi Csillagban töltené megérdemelt büntetését, még mindig az észt osztja.
Ráadásul még azt sem méri fel -szerencsére-, hogy amíg ö az un. baloldal reprezentánsa, azoknak semmi esélye, mert az emberek (a választók) nagy része nem felejti el a korábbi "munkásságát"...

„A tőlünk messze lévő szabad és demokratikus világ ugyanakkor tükröt tart elénk,..."
...és láthatjuk, hogyan tett "rendet" Afganisztánban, Irakban, Líbiában, Szíriában és most már Ukrajnát is belerángatta a káoszba és öldöklésbe.

Kecskeházy és Lúdas Mutyis már feladta.
Fletó még nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés