Emlékmű helyett tankönyvet!

2014. május 8. 13:48

Jelenits István
Heti Válasz
Ön azt panaszolja, hogy a kritikusok szerint a szobortervből „árad a ravaszság”. Én inkább attól tartok – így látatlanban –, hogy semmi sem „árad” belőle, s ez talán még nagyobb hiba.

„A II. világháborúnak áldozatai voltak az angolok által lebombázott német városok lakosai is, de a Magyarországon elesett szovjet katonák is, azok a németek is, akik a budai várat védték, aztán megpróbáltak kiszökni onnan, de elfogták és halomra lőtték őket a szovjet katonák.


Cikkének második oszlopában ezt olvasom: »A szoborállító kormányzat nem látszik mást tenni, csak emlékeztetni, hogy 1944. március 19-én Magyarország elvesztette a szuverenitását, így állami szervei döntési szabadságukban és cselekvőképességükben korlátozottakká váltak«. Nos, ezt a mondanivalót az említett felirat egyáltalában nem fejezi ki. Terveznek talán valami más, hosszabb feliratot is a készülő műre, vagy az ön által ilyen gondosan/pontosan megfogalmazott szándék kifejezését teljesen a szobrászra bízták? Szobrász legyen a talpán, aki néma alakokkal egy ilyen konkrét és bonyolult mondanivalót valóban közérthetően ki tud fejezni!

Egyáltalán, kötve hiszem, hogy – akár egy hosszú és bonyolult felirattal is – bármilyen szobor (szoborcsoport) alkalmas lehet egy ilyen árnyalt mondanivaló kifejezésére. Ön hosszasan értelmezi a műalkotást. A járókelőknek magyarázat nélkül kellene megértenie annak súlyos mondanivalóját! (…)

Ön azt panaszolja, hogy a kritikusok szerint a szobortervből »árad a ravaszság«. Én inkább attól tartok – így látatlanban –, hogy semmi sem »árad« belőle, s ez talán még nagyobb hiba. Újra csak oda jutunk: ha a szoborállítóknak valóban az a mondanivalójuk, amit ön olyan szépen és körültekintően megfogalmazott, akkor ennek a bonyolult mondanivalónak kifejezésére aligha lehet szobrot alkotni. Legföljebb egy nonfiguratív alkotásra rá lehet írni az említett mondatot.

Ön azt is állítja, hogy szovjet megszállási emlékmű nincs Budapesten. Ez meglepett, mert más elnevezéssel ugyan, de épp ilyesminek hittem a Gellért-hegyen felállított felszabadulási emlékművet. Megvallom, emiatt diákkoromban évekig föl se mentem a Gellért-hegyre. (…)

Egy tanár megjegyzése: egy nemzet történelmi tudatának formálására nem szobrok, hanem jól megírt tankönyvek valók.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hittem, hogy egykori III/III-as ügynökök már nem szólalnak meg nemzetpolitikai kérdésekben, egyáltalán erkölcsi kérdésekben, elő kellene vennie a morálteológia jegyzeteit.

Válaszok:
ottapont | 2014. május 8. 19:47

Az az emlékmű az un. oszlatóéket szimbolizálja, nem a tüntetőket.
Oszlatóéket a karhatalom, a nem engedelmes tüntetők ellen veti, vetette be.

Ezért az egy alattomos emlékmű!!! "010 nyarán le kellett volna bontani!!!

Én meg olyan feliratot szeretnék, ami MINDEN szögből és fényviszonyok közt a "TE KAPD BE, HANSIE!" feliratot adná ki :))

Ettől függetlenül, az tény és való, hogy ez az egész téma túl van spilázva. Ez az ország inkább arra lenne rászorulva, hogy a meglevő gusztustalan, ronda, esztétikailag és ideológiai üzenetét tekintve egyaránt undorító szobrait lebontsuk, mintsem hogy újakat emeljünk.

Egy "vastű" egy karhatalmista katona akit a békés tüntetés oszlatása céljából "ék alakzatban kell előre menni"céljából képeztek ki.
Voltam katona és nagyon sokat gyakoroltatták velőnk ezt az oszlató éket.
Fegyver volt ám nálunk. A játékban benne volt MINDIG, a nem engedelmesködő tüntető tömegbe való lövetés.

Olvastam a mandiblogon a hsz-det a pléh-Krisztus állítással kapcsolatban. Telitalálat! No de hol látsz Te effélékre kapacitást a Fideszben?

"egykori III/III-as ügynökök"

Ezt honnan lehet tudni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés