Határozott vélemény

Külügy: Illegitim és jogellenes a krími népszavazás

2014. március 16. 16:45
A magyar Külügyminisztérium szerint a népszavazás nem lehet alap a Krím státuszának megváltoztatásához. Újra hangsúlyozták, hogy Magyarország teljes mértékben elkötelezett Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi egysége mellett. Emellett arra kérték a válságban érintett feleket, hogy tartózkodjanak a provokatív lépésektől.

A magyar Külügyminisztérium illegitimnek és jogellenesnek tartja a március 16-án a Krími Autonóm Köztársaságban megtartott, Ukrajna alkotmányát sértő népszavazást és annak eredményét. A tárca közleményében azt írta, a népszavazás nem lehet alap a Krím státuszának megváltoztatásához.

Felhívták a figyelmet, hogy a referendum kiírásáról hozott döntés, majd annak megtartása súlyosan veszélyezteti az ukrajnai válság békés és politikai rendezésére irányuló erőfeszítéseket. A Külügyminisztérium megismételte korábbi álláspontját arról, hogy Magyarország teljes mértékben elkötelezett Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi egysége mellett.

A magyar tárca felhívással fordul az ukrajnai válságban érintett valamennyi félhez annak érdekében, hogy „tartózkodjanak az olyan provokatív lépésektől, amelyek a feszültség növekedéséhez és erőszak alkalmazásához vezethetnek, beleértve az Ukrajna területén élő nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek – hangsúlyosan a Magyarország számára kiemelten fontos kárpátaljai magyar közösség – biztonságérzetét és jogbiztonságát veszélyeztető döntéseket”. Közölték, sürgetik az orosz felet, hogy további lépésekkel ne élezze a válságot, hanem annak rendezése érdekében mielőbb kezdjen tárgyalásokat az ukrán kormánnyal, kihasználva a nemzetközi közvetítésre vonatkozó felajánlásban rejlő lehetőségeket is.

Összesen 188 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek szerint Hruscsov kommunista pártfőtitkár ajándékozása legitim volt?

Semmibe lehet venni a népek önrendelkezését????

Jó lenne, ha Orbán Viktor észrevenné, hogy a Bilderberg ügynök külügyminisztere óriási károkat okoz a magyar nemzetnek, a határon túli magyarságnak.

Nagyfokú korlátozottságra, vagy csapda helyzetre vall , hogy Orbán ezt nem ismeri fel. A Fidesz tovább morzsolja szavazótáborát itthon és külhonban egyaránt.

Orbánt gyakran szeretik Bethlen Istvánhoz hasonlítani, még ellenségei, a ballib oldalon is. Horthy ellenében Orbán figyelmébe a Bethlen-i erényeket ajánlják.

magam is ezt tenném, s ajánlanám Orbán figyelmébe Bethlen, Emlékiratainak néhány alábbi gondolatát:

"Végzetes ballépéseinek sorozata azonban a hármas paktumhoz való csatlakozással vette kezdetét, amikor minden komoly szükség és ellenszolgáltatás nélkül a nagyhatalmak olyan koalíciójához csatlakoztunk, amely a világhatalmi kérdések eldöntésére alakult meg, amely szövetségből abban a percben, amelyben szomszédai is hozzá csatlakoztak, Magyarországnak haszna semmi sem lehetett, amelyből reá nézve viszont előre meg nem mérhető kötelezettségek, , obligók és veszélyek kellett, hogy származzanak."

"Merem ezért állítani, hogy az ország túlnyomó nagy többsége helyesen megérezte, hogy az egyedüli helyes magyar politika az lett volna, magunkat, amíg csak lelet, tökéletesen távol tartani a nagyhatalmaknak mérkőzéseitől, , minden beavatkozást kerülni, és szárazon tartani a magyar puskaport a háború végére, amikor a csekély magyar erők is jelentőséggel bírhattak, , és amikor esetleg alkalom nyílhatott arra, hogy latbavetésükkel az ország feltámadását a trianoni szégyenállapotból szolgáljuk."

Martonyi a magyar nemzet árulója, szégyene. S szégyen Orbánra nézve, hogy még nem mozdította el ezt az amerikai ügynököt.

poNtpsan 1 hónAPJA VAN MÉG

Ukrajnában választásokat csak akkor lehet tartani, ha az az ország egész területén végrehajtható. Ha meg nem, hogyan lesz Ukrajnában törvényes hatalom?

Csak 46%-uk élte túl az 'utaztatást', nem is beszélve az utána munkatáborokba küldöttekről.

Na persze, a népszavazás nem EU-konform.
Csehszlovákia, sőt Jugoszlávia szétválásáról sem rendeztek népszavazást.
Az előbbit mutyiban, az utóbbit háborúban "rendezték el".

Ehhez tapsol a szemét martonyi!

Ahol jogellenes egy népszavazás, ott a joggal van óriási baj.

Az urnák 21-kor zárnak, nyugati hírforrások szerint a szavazók 93 százaléka az elszakadás mellett döntött. Március 21-ig katonai tűzszünet lesz Moszkva és Kijev között. A harc eldőlt. Mármint a Krímben.

Koszovó precedens teremtett. Ami az ottani albánoknak járt az jár másnak is.

Semmilyen status qou nincs betonba öntve, idővel változik, a nagyhatalmak erősödnek, gyengülnek, örökre semmi sem tart.

Csak a népakarat. :D

Miért kellene újra annyi ember meghaljon ahhoz, hogy kinyilvánítsák hogyan és mikképpen akarnak élni? Nagyon remélem itt nem lesz vérengzés.

Abban az amcsik élen járnak. Utálják is őket érte a világban, sokkal többen és többfelé mint az oroszokat, bár egyik se szent.

Az Európai Unió (EU) 2008. február 18-án tudomásul vette, de nem ismerte el Koszovó függetlenségének kikiáltását. Egyidejűleg a tagországokra bízta, miként járnak el az ügyben.[1] Az EU többsége az új állam elismerését támogatja, öt tagország (Spanyolország, Ciprus, Görögország, Románia és Szlovákia) azonban nem ismeri el a függetlenséget, mert saját országuk nemzetiségi politikájában nem akarnak kisebbségeik számára hivatkozásként szolgáló precedenst teremteni.[2]

Az EU szabad kezet adott a tagországainak, vagy ha úgy tetszik mosta kezeit.

'Koszovót mely ország szállta meg s csatolta magához?'

A Krím sorsáról népszavazás és nem megszállás döntött.

Diktátum versus népszvazás. Miben nincs igaza?

De megegyszer, nem ez a lenyeg, hanem, hogy hatarokrol nem szavazunk.


Miért? Mert te azt mondtad?


Magam részéről a szavazást tartom a legigazságosabbnak, sokkal inkább mint a háborút, legyen az gyors vagy lassú,falak mögötti.

Az óriási többség egyébként magáért beszél. Ez nem egy késhegyen táncoló, kétesélyes menet volt.

Ha a helyedben lennék én is félnék, hogy ez a gyakorlat, hogy a népek döntéseit figyelembe vegyék divatba jön. Erőszakosan megszerzett és/ vagy mesterségesen kialakított államok rémálma ez.

A hét folyamán már rengetegszer meg lettek cáfolva azon érvek, hogy az ukrajnai események spontánok lettek volna, sőt, nagyon is úgy néz ki diplomaták magánbeszélgetései is ezt bizonyítják hogy éppen a már kialakult status quo felborítása volt a cél. Ezt már cáfolni is felesleges, mert ezen régen túl van az itteni publikum.

Gyanítom, hogy a krími oroszokat nem érdekli mit tart egysegelem jogosnak és mit gondol hisztinek. Amerika és Európa helyzete nagyon más, ilyen szempontból is. Összehasonlítani felesleges, értelmetlen és unalmas.

Ez történt, a krímiek megoldották a problémájukat. Hogy milyen jogsértések történtek és hogy ez arányban állüe az orosz lépésekkel, arról el lehet vitázgatni. A dolgok azonban úgy állnak, hogy egy orosz többségű területről van szó, amely alig több mint fél évszázada tartozik Ukrajnához és amely mind gazdaságilag, mint történelmileg, kulturálisan stb Oroszország befolyási övezetéhez tartozott mindig is.

A nemzetközi szervezetek majd hozzászoknak a helyzethez, ahhoz tették ezt Koszovó esetében.

A fenyegetések és szankciók egyáltalán nem egy igazságos és tiszta nagypolitika eszközei, amúgy. Éppen hogy az erősebb kutya meg a kisökör tanmese példái. Akinek hatalma van annak igaza van?!

Annyira dühít, hogy újból és újból ugyanazokkal az érvekkel rukkol elő, amit már máskor, mások is és én is cáfoltunk. A 'kit néz ez hülyének?' érzése motivál csak.

Mit röhögsz te kis lüke

Még te is elismerted, nagy meglepetésemre, amit Oroszország és az európai országok együttműködéséről írtam, hogy kialakult közöttük egy egészen jó gazdasági kapcsolat és ezt akarták borítani bizonyos nemzetközi gazdasági körök, nevezzük őket amerikaiknak.

Ha még ezt is tagadod akkor valóban egy hazug kis senki vagy, akivel nem érdemes szóba állni.

A népek önrendelkezési jogát hisztinek nevezni sem éppen az érvelés magasiskolája, ezzel nem győztél meg.

Na és ki adja a leckét? Ki a Grál lovag, az amcsik, vagy Izrael, vagy az az Európa, amely nagy többséggel elismerte Koszovó jogát a függetlenségre??

Hiteltelen volna ezektől a lecke!

Oroszország ugyanúgy és ha kell ugyanolyan eszközökkel küzd a befolyási övezetéért. Hülye demagóg az aki ezért démonizálja, és bezzeg amerikázik, egyáltalán bezzegel.

A szerbek fejében is foroghattak ilyen kérdések Koszovó elszakadásakor? Lehet. Aztán hozzászoktak. Más kérdés?

Tele is van a gatyájuk rendesen. Nem Ukrajna fáj nekik az hótziher.

" ez a rohadek egysegelem profi magyargyulolo"

Ezt nem cáfolhatom. Ha csak arról volna szó, hogy védi az övéit még meg is érteném, de ki nem hagy egyetlen alkalmat, hogy ne rúgjon a magyarokon, ez beteges.

A lényeg az, hogy az krímieknek nem kell a jövőben Ukrajna. Magam részéről kívánok nekik valami jobbat, igazságosabbat mint az eddigi életük volt. Arról, hogy összejön vannak kétségeim, de joguk volt dönteni.

Nem Putyin kezdte, azok kezdték akik nem akartak egy békés, valódi választást, ahol le lehetett volna váltani Putyin bábját. Azért nem akarták, mert a saját bábjukat szerették volna Ukrajna vezéreként. Innen indult a történet. Igen meglátjuk, egy gyenge és nem összetartó Európáról beszélünk, bár az Amerikának nevezett gazdasági körök befolyása valóban erős Európában.

Annak ellenére, hogy leüzletelt a palesztinokkal a legutóbb?

Vagy úgy.

Én erre reagáltam

"Nem véletlen, hogy szép lassan Izraelt is magára hagyják, és aztán vége a cionista államnak"

Milyen kis primitív hozzászólás.
Elöször "antiszemita ukránok "
utána "antiszemita csürhe " van már duzurnál.
Ha most az " antiszemitával" egyszerűsítünk, akkor duzur szerinz az ukrán = csürhe.
Nem fér az agyába, hogy egyetemi tanár is lehet antiszemita. Az még nem büntetendő.
Ilyen a bécsi zsidó csürhe véleménye.

...""Moshe Reuven Azman arra bíztatja a város zsidó lakosságát, hogy hagyják el Kijevet, de lehetőleg az országot is – írja a Haarec."
Nem kéne Budapestre is elhívni ? :)

Egyet ? Ne légy Chammer, válogathatna az egész kerületből ! Egy egész utcát és egy emlékművet is kapna !

Milyen gyorsan reagáltak, bár egyet elfelejtettek, mi lenne ha Székelyföld csinálna hasonlót...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés