Ünnep

Március 15: Semjén ezúttal is lóháton megy az ünnepségre

2014. március 14. 17:44

Országszerte megemlékezéseket, családi programokat tartanak szombaton az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A Fidesz nem ünnepel külön, Orbán Viktor a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet. A baloldali pártok és a Jobbik is Talpra, magyar! szlogennel hirdette meg saját nagygyűlést. Az LMP biciklizni fog, Semjén Zsolt pedig ismét lóval megy a kézdivásárhelyi ünnepségre.

Az Országházban péntek délután adták át a magyar állami kitüntetéseket, valamint a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat; az eseményen köszöntőt mondott Áder János köztársasági elnök, és részt vett a miniszterelnök és Kövér László házelnök. 

Szombaton az állami programsorozat a megújult Kossuth téren zászlófelvonással és Kövér László köszöntőjével veszi kezdetét reggel kilenc órakor, majd ünnepi menet indul a Múzeumkertbe. A Tisztelet a bátraknak! szlogennel meghirdetett állami ünnepségsorozat keretében a tízezernél kevesebb lakosú települések küldöttségét is megvendégeli a kormány a Múzeumkertben, ahol az állami ünnepségek történetében elsőként adja elő Tolcsvay László zeneszerző az általa negyvenegy éve megzenésített Petőfi-verset, a Nemzeti dalt.

A Múzeumkertből az ünnepi menet hagyományőrző lovasok részvételével vonul a budai Várba, ahol délelőtt tíz és délután öt óra között tartanak családi programokat. A több helyszínen zajló rendezvényeken a gyerekek ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és elkészíthetik saját kokárdájukat is. Az eseményeken népzenei programokkal, tánctanítással és bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Áder János részt vesz a Veszprém megyei Békáson, a Hollán Ernő 1848-49-es szabadságharcos hadmérnök tiszteletére tartandó megemlékezésen, és ünnepi beszédet mond. Szintén beszédet mond Kövér László Pápán.

A Fidesznek a fővárosban idén sem lesz központi ünnepsége, a fideszesek helyi rendezvényeken emlékeznek. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Semjén Zsolt az erdélyi Kézdivásárhelyen mond ünnepi beszédet, a rendezvény helyszínére az előző évhez hasonlóan hagyományőrzőkkel együtt lóháton érkezik. Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető március 15-én Nagymaroson, Szobon, majd Vámosmikolán is felszólal. 

Az ellenzéki összefogás pártjai délután a fővárosi Szabad sajtó útján tartják közös megemlékezésüket, amelyet Talpra, magyar! szlogennel hirdetnek. A demonstráción beszédet mond, sorrendben Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, valamint Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, a MSZP elnöke. A liberálisok a rendezvény előtt megkoszorúzzák a Március 15. téren lévő Petőfi-szobort.

A Jobbik a Kodály köröndnél kezdi a március 15-i programját kora délután, ahol budapesti szervezetének tagjai szólalnak fel. Ezt követően a résztvevők lovas-zenés menetben vonulnak át az Andrássy úton a Deák Ferenc térre, a párt nagygyűlésének helyszínére. Hívószóként a Jobbik is a Talpra, magyar! idézetet használja. A nagygyűlésen Vona Gábor pártelnök, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje és a párt több vezetője is beszédet mond.

Az LMP központi megemlékezése a belvárosban, a Pilvax szállónál lesz, ahol beszédet mond Schiffer András társelnök. A megemlékezés után az ellenzéki párt politikusai és aktivistái a szokásoknak megfelelően biciklivel keresnek fel a fővárosban az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolható emlékhelyeket.

Tarlós István főpolgármester a II. kerületi Bem-szobornál mond ünnepi beszédet, a rendezvényen részt vesz a több mint 350 lengyel civil szervezetet összefogó Gazeta Polska Klubok elnöke, Ryszard Kapuscinski és több száz lengyel ünneplő is.

Nyílt nap lesz 10-től 15 óráig az Országházban, az érdeklődők megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. A programra előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes.

Az évforduló alkalmából a megyeszékhelyeken, a nagyobb településeken is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat, hagyományőrző műsorokat.

Az eseménysorozatot a közmédia közvetíti: a háromnegyed 9-től délig tartó műsorfolyamban élőben láthatók majd a Kossuth téri és a múzeumkerti események, majd a várból jelentkezik az adás.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/65968