Nagyobb újraelosztást?

IMF: Magasabb jövedelemadóval az egyenlőtlenség ellen

2014. március 13. 21:11

Az IMF legújabb tanulmánya szerint egyre nőnek a jövedelmi egyenlőtlenségek a világon, ez pedig csökkenti a gazdasági növekedést és növeli a politikai instabilitást. A Nemzetközi Valutaalap a megoldást az újraelosztás növelésében és a felső sávban 50 százalékos, progresszív jövedelemadó bevezetésében látja.

Az IMF tanulmányában az olvasható: sok fejlett országban utoljára az 1930-as évek válsága alatt voltak utoljára ilyen magas jövedelmi egyenlőtlenségek. A szervezet szerint ez lassítja a gazdasági fejlődést és politikai bizonytalansághoz is vezet.

Az IMF tanulmánya nem ad országokra szabott akciótervet, csupán általános javaslatokat tartalmaz. Eszerint például ingatlanadókkal és progresszív jövedelemadókkal kellene csökkenteni a társadalmi különbségeket. A tanulmányban azt írják: általában 30 százalék körül van a legmagasabb adókulcs, de a szervezet szerint az ideális 50 százalék körüli lenne. A növekvő állami bevételt szociális, egészségügyi és oktatásügyi juttatásokra kellene fordítani, mert így csökkenthető legjobban a szegénység – foglalja össze a tanulmányt a Magyar Nemzet. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/65914