Amikor Putyin Oroszországa még „nagyon fejlett demokrácia” volt

2014. március 5. 12:53

Szilvay Gergely
Mandiner
Az orosz befolyás ellen most megafonokkal és kurucos kardcsörtetéssel támadó Összefogás nagy visszatérője, Gyurcsány Ferenc pár éve még azt mondta Putyinnak Moszkvában: Oroszország „nagyon fejlett demokrácia”.

A manapság az Oroszország, az orosz befolyás ellen megafonokkal és kurucos kardcsörtetéssel támadó Összefogás nagy visszatérője, Gyurcsány Ferenc a maga részéről 2008-2009-ben lazán összerúgta a port az EU-val a Nabucco versus Déli Áramlat ügyében, melyről praktikusan csak annyi volt a véleménye: „önök gyorsabbak voltak”. Hogy is szólt akkor az MTI híre?

„»Önök gyorsabbak voltak, mint a Nabucco«(a tervezett közös európai gázvezeték) – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfőnek csütörtökön Moszkvában, a Déli áramlat gázvezeték magyarországi szakaszáról való megállapodás aláírása előtt orosz hírügynökségi jelentés szerint. A magyar kormányfő egyetértett abban Putyinnal, hogy az energetika fontos szerepet játszik az orosz-magyar együttműködésben. Gyurcsány Ferenc azt mondta az aláíráskor, hogy Magyarország kész támogatni a Nabucco vezetéket, de úgy véli, a Déli áramlat előbb épül meg.”

Persze az EU bénázott a Nabuccóval, Gyurcsány játszotta a Kállai-kettőst, az Unió pedig megorrolt rá emiatt. Egy Kállai-kettősnél a győztes fél fogja megbocsátani a kétkulacsos politikát, aki hoppon marad, az meg morog (az EU jelentős államai is különösebb szívbaj nélkül üzletelnek az oroszokkal, elég, ha csak a volt német miniszterelnök, Gazprom-Gerd esetére gondolunk, aki egyenesen „hibátlan demokratának” nevezte Putyint).

Gyurcsány mindezt azokban az időkben tette, amikor már túl voltunk Oroszország grúziai hadműveletein (ezt nevezte Orbán Viktor nyers erőpolitikának és birodalmi szemléletnek, ugye), és amikor Ukrajna nagy gázár-vitákba keveredett a Gazprommal, s azt számolgattuk, mekkora tartalékunk van, ha esetleg a ruszkik elzárják a csapot (ami aztán egy éven belül be is következett). 2009-ben Putyin felszólította az EU-t, hogy nyújtson segítséget Ukrajnának, tulajdonképpen fizesse ki Kijev gázszámláit. Ekkoriban a New York Times arról cikkezett, hogy Magyarország egyre jobban függ Moszkvától, Gyurcsány és Medvegyev pedig a kapcsolatok még szorosabbra fűzéséről beszélgetett. Gyurcsány már 2007-ben azt mondta Putyinnak Moszkvában, hogy Oroszország „nagyon fejlett demokrácia”. Ennek a találkozónak a kapcsán az orosz lapok imádták a miniszterelnököt, a nyugati sajtó viszont az EU közös energiapolitikájának elárulásával vádolta őt.

Gyurcsány Ferenc 2008-ban azt mondta: a Déli Áramlatról szóló magyar-orosz megállapodás ügyében a Fidesz régi keletű oroszellenességének ad hangot, közben pedig túljátssza az Amerika-barát szerepet, ezzel kompenzálva a 2001 szeptemberében a Fidesz és az Egyesült Államok között megroppant viszonyt. Miniszterelnökként Bajnai Gordon isarról beszélt a Déli Áramlat szerződéseinek aláírásakor, hogy a Gazprom-féle újabb gázvezeték az egyik reális és komoly lehetősége a magyar energiaellátás diverzifikálásának, ami körülbelül annyira meggyőző, mint hogy Paks orosz bővítése növelni fogja Magyarország energiafüggetlenségét.

A magyar kormányok Kelet-Nyugat viszonylatban folytatott Kállai-kettősei azóta is folytatódnak, ahogy az egyes pártok vezetői is nagyon másként beszélnek és cselekszenek orosz-ügyben, attól függően, hogy éppen kormányon vagy ellenzékben vannak-e (sőt, egy adott kormányzati cikluson belül is változhat a hozzáállás, gondoljunk csak arra, hogy a magyar állam 2011-ben kiszorította a nem feltétlenül baráti szándékú orosz olajcéget a Molból). Hol az olaj, hol a gáz, hol az atom témája kerül elő – függésünk mindenesetre tagadhatatlan marad.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nem tunne fel, a cikk egyszerre ekezi fleto es a fidesz palfordulasait oroszugyben.

Ez a mocskos Gyurcsány úgy megtévesztette szegény Orbánt, hogy nem is bír kimászni Putyin seggéből.
Gyurcsányahibás!!!

csak Gyurcsány nem akar minelnök lenni :-)

Az USA-ban csak két párt van. A többi nem rúg labdába.
Ez a kettő megegyezik és váltja egymást. Egy kicsit szidják egymást de még ott vannak Afganisztánban, és Quantanamo is működik még.
Amikor a foglaljátok el a Wall Street-et az útcán volt azokat szétverték.

Egyébként az USA tv ket nézve ua. a helyzet mint a magyar tv-kben. Az aktuális szeretem pártok mondják a véleményüket vita nélkül. Sok pártot, szervezetet meg sem kérdeznek.

Nézem az orosz tv-t. Vita műsorok vannak (Szolovjov, Mamontov) ahol meghívnak ám sok sok véleményt és igen kemény ütköztetések vannak.
A nézők írhatnak egy sms-t, hogy melyik véleménnyel értenek egyet (nem emelt díjas)
Nézem a mai orosz filmeket. Összehasonlítva az USA filmekkel, -szerintem-jobban a mi életünkről szólnak.
Jártam Szentpéterváron, voltam vendégségben családoknál. Beszélgettünk.
Nem érzik ugyanúgy diktatúrának a Putyin Oroszországát, mint én sem az Orbán kormányét.
Lehet elhinteni azt, hogy itt, ott diktatúra van de ez visszaüt azokra akik hazudják.

faszkalap szerző csodálatos egyenlőségjelet tesz Bajnai, Gyurcsány és az általa szolgált rezsim között.

Én pedig elégedetten bólogatok: igen, így van ez

Es jol tette, mivel az az ut a pusztulasba vezetett. A lejto aljarol indultak el visszafele.

Mondjuk csak ki, nem volt o mas mint az oroszok Karolyija, a SzU szethullasa pedig az o Trianonjuk.

En csak azon csodalkozom hogy meg senki nem verte agyon, biztos szigoruan orzik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés