Összefogva

Tárki: Együtt gyengébb az Összefogás, erősebb lett a Jobbik

2014. február 26. 17:34

Januárban az Összefogás pártjai külön-külön kérdezve a biztos választók között összesen 35%-ot értek el a Tárki felmérésén, a közös listára azonban februárban már csak 27%-uk voksolna. A teljes népesség körében januárhoz képest majdnem duplázott a Jobbik, az LMP ebben a körben négy, a biztos választók között hat százalékon áll. A kutatás módszertana is változott.

A Tárki hónap közepén 1000 ember megkérdezésével készült kutatása szerint továbbra is a Fidesz vezet mind a teljes népesség, mind a biztos választók között, itt a választók majdnem fele tenné voksát a kormánypártra. Az Összefogás pártjai januárban külön-külön kérdezve összesen 35 százalékot értek el a biztos választók között, februárban Összefogás néven azonban csak 27 százalékot. A Jobbik a teljes népesség körében nyolcról tizenöt százalékra növelte arányát, míg a biztos választók között tizennégyről tizenkilenc százalékra. Az LMP a teljes népesség körében egyről négy százalékra, a biztos választók között kettőről hat százalékra növelte arányát.

A közvélemény-kutatás során a szavazási helyzetet szimulálták, így a válaszadók egy szavazólapra hasonlító cédulán válaszoltak, melyet a kérdezőbiztos nem látott (a módszertani változtatás érdemben módosíthatja a kutatási eredményeket is, például azért, mert így kevésbé akarnak a válaszadók megfelelni a kérdezőbiztos vélelmezett elvárásainak – a Szerk.).

A Tárki mérése szerint februárban a teljes népesség körében a Fidesz 38, az Összefogás 21, a Jobbik 15, az LMP 4 százalékon áll. A biztos pártválasztók között a Fidesz 49, az Összefogás 27, a Jobbik 19, az LMP 6 százalékos arányt ért el. A megkérdezettek negyven százaléka kormányváltást, harminckilenc százaléka Fidesz-újrázást akar. A bizonytalanok aránya 40%-ról 22%-ra csökkent.

A válaszadók 39 százaléka elégedetlen a kormánnyal, 31 százalékuk közepesre, 26 százalékuk jóra vagy kiválóra osztályozta az Orbán-kormány teljesítményét. Míg a válaszadók 38 százaléka tartja Orbán Viktort alkalmas miniszterelnök-jelöltnek, addig Mesterházy Attiláról csak 14 százalékuk mondta el ugyanezt. A Tárki arra a következtetésre jutott, hogy a választók nem a kormánnyal elégedetlenek, hanem az ellenzékkel elégedetlenek.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/65095

Ajánljuk még a témában