Legalize

Legalizálná a füvet a 4K!

2013. november 13. 16:54

A Negyedik Köztársaság szerint a fűfogyasztás ma már nem szubkulturális jelenség, és álszent dolog, hogy alkoholt bárhol kapni, míg az annál jóval kevésbé káros fűfogyasztást börtönnel büntetik. A párt szerint a legalizálás az adóbevételeken keresztül jót tenne az államnak is, a 4K! a pluszforrásokból újra kilenc hónapig folyósítaná az álláskeresési járadékot.

Legalizálná a marihuánát a Negyedik Köztársaság Párt, a fű forgalmazásából származó állami bevételt pedig a munkanélküliek álláskeresési járadékának újbóli kilenc hónapig tartó folyósítására fordítanák – közölte sajtótájékoztatón a 4K!. Istvánffy András pártelnök szerint tévedés történt, amikor a füvet a drogok közé sorolták. „Ideje helyre tenni, hogy mi micsoda. A fű nem drog” – mondta. Mint kifejtette: a marihuána hasonló az alkoholhoz, csak kevésbé ártalmas, azzal ellentétben ugyanis nem okoz függőséget, és halálos adagja sincs. Istvánffy szerint éppen ezért álszentség, hogy míg alkoholt bárhol kapni, addig a fűfogyasztást börtönnel büntetik.

Megjegyezte: mára Magyarországon a marihuána fogyasztása kitört a szubkultúra keretei közül, és általános társadalmi gyakorlattá vált. Szerinte társadalomellenes, hogy a mostani szabályozás bűnözőnek tekinti a fűfogyasztókat, és akár két év börtönnel is büntetheti őket. Hozzátette: a mostani rendszer az államnak is rossz, ami így óriási adóbevételektől esik el. Szerinte a mostani helyzet egyedül a maffiának jó. Istvánffy szerint a marihuána legalizálása óriási plusz adóbevételt jelentene az államnak, a maffiának pedig hatalmas érvágát.

A 4K! a fű legalizálásából származó bevételből újra kilenc hónapig folyósítaná a munkanélküliek álláskeresési járadékát. A pártelnök szerint a legalizáció további előnye lenne, hogy a hétköznapi embereknek nem kellene többé drogdílerekkel kapcsolatot tartania, és a valódi drogokhoz is nehezebben lehetne hozzájutni, ami szerinte fontos a fiatalok védelme szempontjából.

Nagy András, a 4K! alelnöke arról beszélt, hogy ahhoz hasonlóan kellene legalizálni a füvet, mint ahogyan azt Washington államban tették. Kifejtette: ebben a modellben a fű jövedéki termék, termesztése engedélyköteles, ahogyan üzleteknek is engedélyt kell kérniük az árusításra. Nagy elképzeléseikről elmondta: nem lenne szükséges külön marihuánaboltot nyitni, viszont a füvet elkülönítetten kellene tárolni és árulni, a fogyasztók nem vehetnék le azt a polcról, hanem kérniük kellene. Vendéglátóhelyeken nem lehetne árulni, és 18 éven aluliaknak is szigorúan tilos lenne eladni.

Megjegyezte: füvet ott lehetne szívni, ahol dohányozni is lehet, de nem tilos alkoholt inni. A közterületen való marihuánafogyasztásra azonos szabályok vonatkoznának, mint a közterületen való alkoholfogyasztásra. Tilos lenne fű hatása alatt gépjárművet vezetni. Otthon, saját fogyasztásra legfeljebb öt növényt lehetne tartani, de ezt is regisztrálni kellene, és évi 25 ezer forintot be kellene fizetni érte a megfelelő hatóságnak. Az utcán maximum 5 gramm füvet tarthatna magánál egy ember, ugyanennyit lehetne ajándékozni 18 éven feletti magyar állampolgárnak is.

A 4K! bízik abban, hogy a többi magyar párt is állást foglal a marihuána legalizációja mellett.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/60150