Új emlősre bukkantak Dél-Amerikában

2013. augusztus 16. 09:34

Az Andokban új emlősfajra bukkantak, amelyet olinguitónak neveztek el.

Egy hosszú farkú, rozsdabarna bundás, nagy szemű állatkára bukkantak az Andokban, amelyről kiderült, hogy egy még nem ismert faj. A most felfedezett fajt olinguitónak nevezték el, nagyjából egy kilós és a mosómedvék családjának legkisebb faja. Az állat fügével, nektárral és rovarokkal táplálkozik. Az olinguito 35 éve az első új ragadozófaj a nyugati féltekén. A Smithsonian Intézet most jelentette be a felfedezést.

Senki sem ismerte ezt az állatot korábban. Nem találtunk neki helyi nevet, ezért elneveztük olinguitónak. A legtöbb ember, akivel beszéltünk erről, nem feltétlenül különbözteti meg az olingót az olinguitótól és néha más itt élő főemlőstől sem” – magyarázta Kristofer M. Helgen zoológus.

A felfedezéssel végre tisztázódott, hogy az állat az olingók vagy a mosómedvék családjába tartozó ragadozó-e: a DNS-vizsgálat tisztázta, hogy új fajról van szó. A névadás sem véletlen, mert spanyolul az olinguito azt jelenti, hogy „pici olingo”. A kis állat elég rejtőzködő életet él a fákon, ezért nem könnyű rátalálni.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/56455