Petőfi az unióban

2013. június 21. 7:38

Seres Attila
Népszava
Bármilyen kellemetlen is most Európa szégyenpadján ülnünk, azt el kell ismerni, Magyarország történelmet írt az EU-ban.

„A 31 igen, 19 nem és 8 tartózkodás mellett elfogadott Tavares-jelentés - az ötszáznál is több módosító javaslat révén - némileg felpuhult ugyan, de nem annyira, hogy ne nevezhetnénk minden idők legkeményebb Orbán-ellenes kritikájának. S noha a Fidesz rendkívüli képességekkel szokta győzelmi jelentéssé maszkírozni a bírálatokat, a most kapott brüsszeli pofont még ő sem meri simogatásnak álcázni. Nehéz is lenne a néppárti szavazatok, illetve tartózkodások révén megszavazott dokumentumot a baloldali összeesküvés eredményének tekinteni. Az Orbán-kormány azzal okozná a legkisebb kárt magának - és az országnak -, ha a történteket annak tekintené, ami: markáns európai álláspontnak. (...)

Bármilyen kellemetlen is most Európa szégyenpadján ülnünk, azt el kell ismerni, Magyarország történelmet írt az EU-ban. A Tavares-jelentés nélkül ugyanis aligha érlelődött volna meg Brüsszelben az a gondolat, hogy mielőbb létre kell hozni az úgynevezett Koppenhágai Magas Szintű Csoportot. Egy olyan fórumot, amely az alapvető jogok érvényesülését vizsgálná a közösség minden tagállamában, s most elsőként Magyarországon. Ezt a fórumot az unió fővárosában már most is Petőfi-bizottságnak nevezik, merthogy a Tavares-jelentés egy Petőfi-idézettel kezdődik: »Haza csak ott van, hol jog is van.« Nagyon is kétséges persze az a büszkeség, amely most keblünket feszíti, hogy ilyen mód »bejátszottuk Brüsszelbe« nagy költőnk nevét. Szívesen vettük volna, ha Martin Schultz EP-elnök nem Magyarországra célzott volna, amikor a Tavares-jelentés bizottsági szavazása után kijelentette: az uniónak szüksége van olyan eszközökre, amelyekkel függetlenül képes vizsgálni az alapjogi deficiteket, ahogy a költségvetési deficiteket is figyelemmel kíséri.

Nem kívánjuk, hogy világgá bujdokoljon szégyenében az, aki ilyen helyzetbe hozta Magyarországot abban az európai közösségben, ahová a második világháború óta mindig is hőn áhítozva vágyott. Az viszont elvárható lenne, hogy kormányunk elfogadja az európai intelmet, s ne úgy tekintsen rá, mint valami baloldali pártdiktátumra. Mert ha ezt teszi, a Jobbikos Morvai Krisztina színvonalára süllyed, aki a szakbizottság szavazása ellen az EU Dictatorship (Az EU Diktatúra) transzparens kifeszítésével tiltakozott. Vagy ha tényleg ez a véleménye, nem kötelező sorban állni az EU-támogatásokért sem.

Hát ennyit Petőfiről.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

maradjunk annyiban, hogy te nem...vagy felhatalmazást kaptál

Üljetek csak diadalt,ennyi jut nektek.
Jövőre megint jajgathattok az EU-hoz, Reding asszony bizonyára segít majd ajvékolni az "elcsalt" választás meg a "rettegő" emberek miatt.

Válaszok:
Felebarát | 2013. június 21. 8:06

honnan jött az elcsalt választás? a fidesz szavazatszámláló, vagy a jobbikos rosszul fog számlálni?

Válaszok:
Antigoné | 2013. június 21. 8:10

Már felállították az ellen-választási bizottságot - a morális óriás, Rhytkó Emilia részvételével - , majd ők állapítják meg a "csalást". No, és jön mág az EBESZ is.

Válaszok:
Felebarát | 2013. június 21. 8:14
Felebarát | 2013. június 21. 8:16

voltál szavazatszámláló, vagy ezt is megváltoztatta a fidesz?

hogy fognak csalni, az összeszámlálásnál, vagy előtte még? hány szavazatszámlálót vesznek meg?

és ki a faszomat érdekli, hogy ki milyen csalást állapít meg, volt valaha szavazatszámláló, tudja egyáltalán hoyg megy...és 2 perccel a megszámlálás után már a pártközpontokban van az eredmény, hamarabb,. mint a választási központban,...

a számlálásnál már nem lehet csalni, vagy ha csak kettes inteligenciával rendelkező szavazatszámlálók vannak...

max előtte, de azt meg törvénnyel meg lhet oldani..mit vihetnek be és mit ki...

Magának Nemzeti Tábolydát nyitnak. Nekem semmit.

Jav. Nemzeti Tébolydát

Baden-Würtemberg, mint kisváros???
Az meg hol van? A Marson?
Eddig is tudtuk, hogy csak egy szánalmas troll vagy, de legalább alapvető tényerkől tájékozódj, mielőtt hazudsz!

Mitől szégyenpad?

Azért, mert a szovjet blokkhoz hasonkóan itt is csak egy vélemény lehet mértékadó, a globális hatalmak véleménye? Azért, mert a nemzetek Európájában pártok mondanak véleményt országokról?

Ugyan már, semmi többröl nincs szó, mint a birodalmi erőszakról. A szovjet birodalmon belül ugyanezt már átéltük, amikor rosszallással nézték különutas megoldásainkat. És hol van már a szovjet birodalom?

Őt is száműzik? Szegény.

Üdv

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés