A cigányság nem bomlástermék

2013. április 21. 16:50

Nótár Ilona újságíró szerint a 15 éven aluli cigánygyerekek kétszer annyian vannak, mint a többségi társadalom tagjai, és nekik is joguk van álmodni.

Nótár Ilona újságíró Németh György szociológus szavaira reagálva mondta el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában: „a cigányság nem nyugati civilizációs bomlástermék, hanem a Magyarország szerves részét alkotó népcsoport”. Hozzátette: meg kell próbálni őket megtanítani álmodni és megvalósítani az álmaikat. Nótár szerint e szempontból társadalmi attitűdváltásra van szükség.

A Független Médiaközpontban dolgozó újságíró szerint Németh félreértelmezte szavait és a Fehéren-feketén konferencián előadó szociológus „nemzet- és emberellenes” kijelentéseket tett. Nótár elmondta: amikor gimnáziumba akart menni, elmondta édesanyjának, hogy úgy érzi, nagy probléma van, mert ők nem láthatnak. Édesanyja azt mondta neki, hogy azért, mert ők egy szegény cigány család, mire Nótár Ilona annyit mondott: „én mégis látni akarok”. Mint az újságíró elmondta, tizennégy évesen szembesült először azzal, hogy a cigányság negatívum lehet, addig pedig szegregált közegben nőtt fel.

A cigányság nem jelent egyet azzal, hogy szegénységben, nyomorúságban, megvetettségben kell élni” – jelentette ki Nótár, majd hozzátette: számára cigánysága egy szivárványszín örökséget jelent. Az újságíró szerint más módon kellene oktatni a fiatalokat: hogy ne a tanított tárgy, az ismeret, hanem a gyerekek kerüljenek a középpontba. Nótár Ilona szerint tiszteletben kell tartani a hagyományaikat, értékrendjüket és gondolatrendszerüket és meg kell őket tanítani álmodni. Nótár szerint „a cigányok lelkének gyógyulnia kell”, hiszen, mint hozzátette, a tizenöt éven aluli cigány gyermekek kétszer annyian vannak, mint a nem-cigányok. „Ők fognak felnőni, joguk van álmodni” – tette hozzá Nótár Ilona.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/51222

Ajánljuk még a témában