Székely zászló a Parlamenten és Esztergomban

2013. február 15. 15:14
A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülésének alkalmából kitűzték az Országház homlokzatára a székely zászlót. Felvonták a székely lobogót a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél.

A „nemzeti szolidaritás jelképeként” a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris ülése alkalmából Kövér László Házelnök kezdeményezésére pénteken az Országgyűlés Hivatala kitűzte a székelyzászlót a Parlament Kossuth téri homlokzatára – tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája pénteken az MTI-t. Az Országgyűlés épületében pénteken zajló KMKF plenáris ülésén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken úgy fogalmazott: alapvető emberi jog a nemzeti közösségek szimbólumainak használata. A kereszténydemokrata politikus köszönetet mondott azoknak a magyarországi önkormányzatoknak, amelyek „erdélyi barátaink melletti szolidaritásuk jeleként” kiteszik a székely zászlót. Semjén Zsolt a székely zászlók nyilvános használatával kapcsolatban Románia és Magyarország között az utóbbi hetekben kialakult helyzetre utalva azt mondta: nem szándékunk „bármiféle feszültség erősítése Romániával”.

Székely lobogót vont fel pénteken a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél mintegy 150 érdeklődő jelenlétében Völner Pál államtitkár, a Fidesz Komárom-Esztergom megyei elnöke, Farkas Iván, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának alelnöke, Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP) esztergomi önkormányzati képviselő, Retkes János, az MKP párkányi elnöke és Juhász István, a Vállalkozók Pártjának tagja. „Az elbizonytalanodott országok azok, amelyek egysíkúvá, homogénné akarják gyúrni saját országuk népét, és mi magyarok, akik két évvel ezelőtt az állampolgársági törvénnyel ki tudtuk fejezni összetartozásunkat, minden ilyen esetben fel kell hogy emeljük szavunkat” – mondta Völner Pál. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott: „nemzettestvéreink iránti szolidaritásunkat” nem radikális szélsőséges hőzöngéssel, hanem kulturált, európai módon, higgadt, tiszta és erős szavakkal kell kifejezni. „Minden olyan fals hangot, amely azt mondja, hogy a székelyek beszéljenek románul, ki kell zárnunk ebből a párbeszédből” – tette hozzá.

Farkas Iván kijelentette, hogy a szlovákiai magyarok támogatják a székelyek törekvéseit. Közölte, hogy csütörtökön Párkánytól húsz kilométerre északra, Kisújfalu településen több évtized óta először kitették a falu magyar megnevezését a vasútállomásra, mert a lakosság több mint 90 százaléka magyar ajkúnak vallja magát. A kezdeményezést a Garam és az Ipoly mentén kívánják folytatni. Eddig a főváros több kerületében, valamint az ország számos településén tűzték ki a székely zászlót a helyi önkormányzati hivatal épületére.

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az a helyzet, hogy ez a lépés semmi más, csak provokáció. első sorban a románok provokálása.
más értelme nem igazán van. nincs kint a parlamenten a vajdaság zászlaja, de vas megye zászlaja sem.. miért pont a székely kéne oda?

illetve annyi értelme van még, hogy kövér a nacionalisták szívét melengetheti vele. csakhát a nacionalizmus önmagában üres ideológia, attól nem lesz jobb senkinek. sőt inkább rosszabb, mert pont az ilyen viszályok, provokációk jönnek vele.
és pont ezért jut a gazdaság az emberek eszébe: a zászló kitűzésének semmi haszna nincsen (diplomáciailag esetleg árthat is). mindössze figyelemelterelés a valódi problémákról

Amit itt összeirkáltál, azt Te el is hiszed?
Ha elhiszed,akkor a Tudományos Akadémia tagjai közzé fel is vetetheted magad.
Ott a helyed.
Mi szórványmagyarok-székelyek meg elégetjük Adyt, Aranyt, sőt, még egy elektrosokkra is elmegyünk, hogy nagyanyáink meséit-mondáit is töröljük.
Mert Ők szájról-szájra mindig csak hazudtak.Ezer évig.

Dél-Amerikában keresd a választ.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés