A Fidesz szerint fair a hallgatói szerződés

2013. február 9. 15:59

Pósán László szerint a hallgatói szerződés garancia arra, hogy „a magyar emberek kemény munkájából képzett magyar fiatalok” tanulmányaik után egy bizonyos ideig tudásukat a magyar társadalom javára fordítsák.

A felsőoktatást finanszírozó adófizetők és a hallgatók közötti fair megállapodásnak tartja a Fidesz a hallgatói szerződést – közölte Pósán László, a parlament oktatási bizottságának kormánypárti alelnöke annak kapcsán, hogy a Fidesz-KDNP alaptörvény-módosításában azt javaslata: az alkotmány rögzítse a hallgatói szerződés lehetőségét.

Pósán László szerint a hallgatói szerződés garancia arra, hogy „a magyar emberek kemény munkájából képzett magyar fiatalok” tanulmányaik után egy bizonyos ideig tudásukat a magyar társadalom javára fordítsák. Miután az Alkotmánybíróság tavaly júliusban kimondta, hogy mindezt nem elég rendeletben szabályozni, hanem törvényi szinten szükséges, az alkotmánymódosítás ennek megfelelően ezt az elvet rögzíti – írta közleményében a kormánypárti politikus.

Hozzátette: több nyugat-európai országban is van példa hasonló szabályozásra, „s ott ezt minden politikai párt teljesen normális alapelvnek, a közpénzekkel történő felelős gazdálkodás természetes velejárójának tartja”. Megjegyezte: egyedül a magyar baloldal törekszik ezúttal is csak politikai haszonszerzésre. Pósán László úgy vélekedett, hogy a magyar adófizető családok semmibe vétele és értelmetlen luxus lenne, „hogy a nálunk jóval gazdagabb országok számára képezzünk orvosokat, ápolókat, mérnököket”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/47938

Ajánljuk még a témában