Válasz Ungváry Krisztiánnak

2012. augusztus 15. 14:38
Terror Háza

Ungváry Krisztián a Heti Válasz részére adott interjújában ezen a nyáron immár másodszor intézett súlyos kirohanást a Terror Háza Múzeum ellen.

Ungváry Krisztián a Heti Válasz részére adott interjújában ezen a nyáron immár másodszor intézett súlyos kirohanást a Terror Háza Múzeum ellen. Szakmai jellegű kifogásaira pontosan 9 évvel ezelőtt válaszolt a Múzeum (Egy történ(elmietlen)ész kritikája, Népszabadság, 2003. augusztus 9.). Most újra hangoztatott, minden alapot nélkülöző állításaival nem szeretnénk ismételten vitatkozni. Tényállítások helyett véleményfegyvert szegez nekünk. Úgy látszik, képtelen elfogadni, hogy más a szemléletünk, más a véleményünk.

Amellett azonban nem mehetünk el szó mellett, hogy erkölcstelenséggel vádolt minket. Ungváry Krisztián egyszer már a Rubicon.hu-n megjelent írásában nem csak szakmai, hanem pénzügyi értelemben is bűnös hanyagsággal vádolta meg a Terror Háza Múzeumot. Ugyanezt a vádat ismételte meg, immár általánosabb formában a Heti Válasz részére adott interjúban, melyben burkoltan ugyan, de félre nem érthetően erkölcstelennek nevezte a Múzeumot. A 2002-es kormányváltás után, miután nem sikerült fogást találni a Múzeumon, végül Ernst Nolte előadását követően „züllöttnek” bélyegezték a Múzeum igazgató asszonyát, és rajta keresztül a Múzeumban folyó tevékenységet.

Ungváry Krisztián interjújával, amelyben Gerő Andráson kérte számon az erkölcsiséget, hiszen – úgymond – Gerő nem vet számot azzal, hogy „milyen környezetben dolgozik”, ezt a gyakorlatot melegítette fel. Gerő András a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közalapítványhoz tartozó Habsburg Intézet vezetője. Így Ungváry állítását nehéz másra, mint magunkra is értenünk. A Heti Választ számos rendezvényünkön médiapartnerünk is volt. Abszurd, hogy az interjú készítője nem reagált az erkölcsiséget érintő megjegyzésre, majd az interjú így megjelenhetett. A Heti Válasz munkatársai nem ismerték fel, hogy így önmagukat is besorolták az erkölcstelenséggel cimboráló kategóriába, hiszen egy erkölcstelen intézmény partnerei volt éveken keresztül.

Mi soha nem mondtunk véleményt Ungváry Krisztián tevékenységéről. Megdöbbentőnek és tragikomikusnak találjuk viszont azt az arroganciát, amellyel önmagát váteszi minőségben nemzeti intézménnyé próbálja avatni, éppen egy 10 éve sikeres, sőt világhírű nemzeti intézmény ellenében.

Terror Háza Múzeum

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/40059

Ajánljuk még a témában