Mit lopott ki Bolyai fejéből Einstein?

2012. február 19. 9:39
Hazai szakmai konferenciák legfontosabb kérdése szokott lenni az, aminek legfeljebb a büféasztal körüli viccelődésnél lenne helye: Igaz, hogy Bolyai János találta fel a relativitás elméletét, amelyet Einstein ellopott?

„»1914 tavaszán Marosvásárhelyre érkezett egy idegen, ismeretlen tanár. Olyan kiváló ajánlólevelekkel, hogy azok alapján megkapta betekintésre a Bolyai János-ládába zárt hagyatékot. Ezek között a már említett relativitáselméletet felölelt munkát. A tanár - akit Einstein Albertnek hívtak - elutazása után került a hiányt jelentő feljegyzés a Théka naplójába.«

Azt le kell szögeznünk, hogy nem Einstein magyarországi, monarchiabeli megjelenése miatt abszurd a felvetés. Einstein első felesége, Mileva Maric, Titelen született, és itt is házasodtak össze 1903-ban. Az 1900-as évek elején, kb. 1907-tel bezárólag Einstein többször járt Titelen és Újvidéken.
A probléma inkább ott kezdődik, hogy nincs Albert Einsteinhez köthető hiánycédula a Bolyai-hagyatékban. Ezenfelül további nehézség, hogy körülbelül 14 ezer kéziratoldalról van szó, a fecnitől a sűrűn és olvashatatlanul teleírt koncertplakátig. Amire itt szükség van, az sokkal több, mint egy laza betekintés: csak öt percet szánva egy kéziratoldal áttekintésére is kb. több hónapnyi munkát kívánna meg.

Vannak azonban további nehézségek is: bár Bolyai Jánostól valóban ismertek olyan, lényegében papírfecnire írt gondolatok, amelyek távolról összefüggésbe hozhatók az általános relativitáselmélettel, a kéziratokban semmi nem utal arra, hogy ez alaposan kidolgozott, matematikai formába öntött elmélet lenne:

»az nehézkedés törvénye is szoros összveköttetésben, foljtatásban tetszik (mutatkozik) az űr természetével, valójával (alkotásával), miljségével; gondolom az egész természet (világ) foljása«

Az ismert fragmentumok, ahogy az iménti is, magyar nyelvűek, és ez összhangban van azzal, hogy Bolyai János kései feljegyzései a Farkassal maguk számára kreált, nagyon sajátos, a nyelvújítás korabeli magyar nyelvet tovább variáló, egyedi nyelven és írásjelkészlettel íródtak. Ebből adódóan olvasni az átlagosnál is nehezebb, pláne ha valaki, nem úgy, mint Einstein, ugye, nem tud magyarul.”

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés