Kéthly Anna szobor lehet a Károlyi-szobor helyén?

2011. március 22. 17:48
Károlyi Mihály helyett Kéthly Anna szobrát látná szívesen a Kossuth téren a budapesti KDNP.

Károlyi Mihály helyett Kéthly Anna szobrát látná szívesen a Kossuth téren a budapesti KDNP - mondta el Szalma Botond, a párt budapesti elnöke. Hozzátette: a Károlyi-szobor eltávolítását remélhetőleg már szerdán napirendre veszi a Fővárosi Közgyűlés, de azt is elfogadhatónak tartják, ha csak a következő foglalkozik vele.

A KDNP budapesti választmánya februárban határozott úgy, hogy kezdeményezik a Károlyi-szobor eltávolítását a Kossuth térről. A párt szerint Károlyi Mihály nem méltó arra, hogy azon a téren álljon, ahol Kossuth Lajos és II. Rákóczi Ferenc szobra van. Szerintük a Károlyi-szobor helye a Memento Parkban, a többi között Marx, Engels, Lenin, illetve Kun Béla szobra mellett lenne.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezért kéne betiltani a politikusokról, történelmi alakokról az utcanévadást, szobor állítását.
Többségük szar alak volt, ha mégsem így tudjuk, az csak azt bizonyítja, hogy híveik a kedvükért még a történelmet is meghamisították. (Amit, mint tudjuk, a túlélők írnak, kényük-kedvük szerint).

TaTa86 véleményét erősen sarkosnak találom, a lakosság felének az elpusztulása meg óriási túlzás, de Rákóczi szerintem is bízvást állhat ott Kossuth és Károlyi mellett.

Hogy az érdemeivel kezdjem, a fölkelés valódi nemzeti sérelmek miatt robbant ki, és aktív fejedelemsége idején nem hívta be a törököt az országba, pedig megtehette volna.

Ami viszont a szarkeverést illeti, a felkelés leverése idején óriási mázlink volt: a Habsburg politika eléggé megváltozott, és nem tartottak olyan vérengzést, mint 1848 után. Mégis, ezt a békét, amely vérengzés helyett jórészt orvosolta a nemzeti sérelmeket, az tette lehetővé, hogy Rákóczi kiment Nagy Péterhez, behívni ide az oroszokat. Ha sikerül neki, ma úgy nézünk rá, mint Kádárra. A béke valóban, neki is kegyelmet jelentett volna, de nem, ő emigrált, és Franciaországban csak azért nem maradt nyugton, mert akkor már vonzotta, hogy török seregek élén térjen haza. Ehelyett - szerencsére - ottfogták Rodostóban.

No, utánaolvastam kicsit, Magyarország népességét kb. 4 milliósra becsülik 1711-ben, és mindenki egyetért abban, hogy ez a XVIII. századi demográfiai mélypont.

Elég szakszerűnek tűnik ez a cikk:
http://www.tortenelemklub.hu/?..

Szállási Árpád esztergomi orvostörténész a szabadságharc emberveszteségét félmilliósra teszi, ebből 80-100 000 fő a harci cselekmények miatt, 400 000 fő a járványok miatt, főleg a szabadságharc utolsó éveiben.
http://www.ekor-lap.hu/egeszse..

Hülye kérdésnek tartom, hogy megérte-e. Egyfelől, ha a Habsburg politika a szabadságharc miatt bekövetkezett korrekció nélkül folytatódott volna, akkor itt most jó eséllyel nem magyarul írnám ezt a szöveget. Másrészt viszont ehhez a korrekcióhoz a Habsburgok döntése is kellett. Akár egy hatalmas vérengzést is tarthattak volna a Rákóczi-féle fölkelés után.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés