Illés: Nem indul újra a MAL

2010. október 10. 10:17
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár délutáni sajtótájékoztatóján több tízmilliárdos büntetést helyezett kilátásba a MAL Zrt. számára, valamint közölte: a közeljövőben biztosan nem folytathatja működését a gyár. Az államtitkár korábban arról beszélt, hogy egyre inkább nő az újabb gátszakadás veszélye az ajkai zagytározónál.

Megállt a repedés az ajkai zagytározó múlt hétfő délután beomlott gátszakaszának északi oldalán. Dobson Tibor ezredes, katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a korábban észlelt repedések javítása folyamatban van, és újabb repedések nincsenek. Az ajkai zagytározó X. kazettájának északi oldalán 47 centiméter széles repedést mértek még csütörtökön, de ez péntek estére hét centimétert nőtt. Ezt követően a védelmi bizottság a belügyminiszterrel együtt úgy döntött: kitelepítik Kolontár lakosságát, mert reális veszély áll fenn egy gátszakadásra.

A szakemberek vasárnap reggel, a megsérült tározó közelében azt mondták: a repedés mellett egy 40 centiméteres szinteltolódás is van  a gátszakasz két fala között, és az zsanérszerűen nyílik. Úgy vélik, mivel ez a mozgás lelassult, jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást. A tározót üzemeltető cég munkásai és a katasztrófavédelem emberei próbálják betömíteni a rést.

Folyik annak a védőgátnak az építése is, amellyel Kolontárt akarják megvédeni. A védőgát alapozása lényegében befejeződött, a vasárnapi nap fő feladata a védőgát szélesítése, illetve magasítása lesz. A hétfői, illetve a pénteki események nyomán a kolontári kitelepítettek száma mintegy 1000-re emelkedett. Devecseren kedvezőbb a helyzet, eddig körülbelül 400-500 ember hagyta el a települést, és mintegy 5000-en maradtak. Remények szerint nekik már nem kell elhagyniuk a várost.

Kiss Brigitta

Elnézést kért a MAL
2010. October 10. 19:17

A MAL Zrt. igazgatósága és vezetősége vasárnap közleményben kért bocsánatot azért, mert a katasztrófa utáni első napokban nem tudta megfelelő módon kifejezni együttérzését.
 

A cég vezetői kifejtették: teljes mértékben egyetértenek a miniszterelnökkel abban, hogy a tényleges felelősöket meg kell találni, és azzal is, hogy a MAL Zrt. a felelőssége arányában térítse meg a károkat.
 

Kiss Brigitta

2

Kiss Brigitta

A légtérzár ellenére vasárnap délután ismét berepült egy kisrepülőgép a vörösiszap sújtotta ajkai térség fölé. Ezúttal is osztrák sajtómunkatársak próbáltak felvételeket készíteni a területről. A magángépet egy helikopter és egy vadászgép kikísérte a térségből.

Kiss Brigitta

7
5

Kiss Brigitta

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár közölte: kezdeményezni fogják, hogy a vörösiszap veszélyes anyagnak minősüljön az egész világon. Magyarországon korábban annak minősült, de ez az uniós csatlakozáskor megváltozott. Az uniós szabályok ugyanis nem sorolják a veszélyes anyagok közé a vörösiszapot, holott nehézfém tartalma és erősen lúgos kémhatása miatt a világ többi részén annak minősül.

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

Nem indul újra a MAL, tízmilliárdokra büntethetik a gyárat
2010. October 10. 17:12

A katasztrófa sújtotta területen tartózkodnak a Mandiner újságírói, akik tájékoztatása szerint a nem régen véget ért Illés Zoltán-sajtótájékoztatón a környezetvédelmi államtitkár bejelentette, hogy 10,2 milliárd vízügyi bírsággal, és 8-10 milliárd forintnyi környezetvédelmi bírsággal szankcionálhatják a MAL Zrt.-t.

 

Emellett Illés azt is közölte, hogy a közeljövőben biztosan nem folytathatja tevékenységét a timföldgyár.

Kiss Brigitta

4

Kiss Brigitta

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap kora délután tájékoztatta a parlamenti pártok vezetőit a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos helyzetről. A belügyminiszter részletes helyzetértékelést adott, tájékoztatott a védekezés jelenlegi állásáról és az eddig megtett intézkedésekről. A pártok támogatják a kormányt a szükséges intézkedések meghozatalánál.

Kiss Brigitta

4

Kiss Brigitta

A legfrissebb mérések szerint a vörösiszap borította területeken helyenként meghaladja az egészségügyi határértéket a levegő portelítettségi mértéke. Az ÁNTSZ ezért felhívta a mentesítésben résztvevők, illetve a lakosság figyelmét arra, hogy szükséges a porálarc és a védőszemüveg viselése a területen.

Kiss Brigitta

1
1

Kiss Brigitta

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke összefogásra buzdítja a vállalkozókat. Felhívásában arra kéri őket, hogy fogjanak össze a társadalmi szolidaritás jegyében és támogassák a kormányzati szolidaritási alapot a vörös iszap károsultjainak megsegítésére. Demján Sándor tízmillió forinttal támogatja a bajbajutottakat.

Kiss Brigitta

1

Kiss Brigitta

Egy embert még keresnek
2010. October 10. 15:22

Továbbra is keresik a speciális mentők a hétfő délutáni vörösziszap-lavina okozta katasztrófában eltűnt embert - közölte Illés Zoltán. A környezetvédelmi államtitkár elmondta: a lúgos iszap okozta sérülések miatt a vasárnap reggeli adatok szerint még mindig 60 ember van kórházban, 12 ember állapota továbbra is súlyos.

Kiss Brigitta

1

Kiss Brigitta

Megúszta a Duna
2010. October 10. 15:13

Sem fémmel, sem szerves anyaggal nem szennyeződik a Duna a tragédia közelebbi környezetében - köszönhetően a Marcalon alkalmazott kárenyhítési technológiának. A Dunán Gönyűnél vasárnapra 7,54-re csökkent a víz pH-értéke. A katasztrófavédelem ugyanakkor felkészül egy esetleges újabb szennyező hullám elhárítására, kezelésére.
  
Közben természetközeli tartományba, 8,5 alá csökkent a Marcal pH-értéke. A folyó alsó szakaszára a Bakonyból lefutó mellékvízfolyásokból már megkezdődött az élet visszatelepülése.

Kiss Brigitta

Kiss Brigitta

Devecser polgármesterének nevében akartak kicsalni ismeretlenek pénzadományt egy tapolcai társulattól - az Ajkai Rendőrkapitányság csalás miatt indított nyomozást az ügyben.

Az elkövető arra kérte a társulat igazgatóját, hogy utaljon át valamennyi pénzt egy bankszámlára, vagy bármilyen segélyszállítmányt küldjön, mert a vörös iszap által sújtott területen élőknek szeretnék átadni. A tranzakció nem jött létre, mert a társulat felhívta a Devecser Polgármesteri Hivatalt, ahol kiderült, hogy a polgármester nem adott ilyen jellegű megbízást.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, amikor ilyen telefonhívást, vagy személyes megkeresést kapnak idegenektől.

Kiss Brigitta

2
3

Kiss Brigitta

Nőtt a gátszakadás veszélye
2010. October 10. 11:51

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár közlése szerint szombat virradóra hét centimétert nőtt a majdnem fél méter széles és 25 méter hosszú repedés, de a mozgási folyamat napközben megállt. Éjszaka, a pára és a nedvesség hatására viszont újabb süllyedést és elmozdulást mértek a szakemberek. Hangsúlyozta: a gátszakadás reális veszélye és kockázata nőtt, de jó esély van arra, hogy a fal csak a Kolontárt kettészelő gát megépítését követően omlik le, amely közlése szerint hétfő estére készül el.

Kiss Brigitta

5

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem a magánvagyonukból fogják fizetni a büntetést.

Nagyotmondással pórbálja menteni a bőrét.

Környezetvédelmi államtitkárként ő is felelős a történtekért.

tegyük fel, hogy a timföldgyártás újraindul

hová teszik a keletkező vörösiszapot?

minden tározójuk fullon van!

kiengedik Kolontárra, Devecserre, hogy ott már úgyis mindegy?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés