Hoffmann a GDP 8 százalékát oktatásra költené

2010. július 17. 12:34

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkára a mostani kormányzati ciklus végére Magyarország a bruttó hazai termék nyolc százalékát fordítaná az oktatásügyre.

„A klebelsbergi idők végére a GDP 16 százalékát kapta a kultusztárca. Erre a mai időkben nem látok esélyt. A szemem előtt nyolcszázalékos ráfordítás lebeg, melyet a kormányciklus végéig el szeretnék érni” - mondta el Hoffmann Rózsa arra a kérdésre, hogy a Fidesz-KDNP-kormány képes lesz-e akkora összegeket fordítani az oktatásügyre, amennyit az 1920-as években költöttek. „Nem a százalékok az elsődlegesek, hiszen nem mindegy, hogy 100 forintból, vagy 10 euróból fordítunk a tanügyre 5-8 százalékot” - tette hozzá.
 
Az oktatási államtitkár elmondta: nem hiszi, hogy kötelezettségként élnének meg a tanulók egy tanulmányi kirándulást, amely sok ismeretet nyújt. „Olyan lehetőség ez, amely minden magyar diákhoz el fog érni” - mondta Hoffmann a tanulmányi kirándulásokkal kapcsolatban a szomszédos országok magyarlakta vidékein. Az államtitkár szerint meg kell hogy maradjanak a magyarországi oktatásban továbbtanuló határon túli magyaroknak járó ösztöndíjakat, függetlenül a magyar állampolgárságtól. „Attól, hogy magyar állampolgárrá válik valaki, nem veszítheti el azokat az előnyöket, amelyeket egy külhoni magyar diák élvez. A magyar állampolgárságnak egy plusznak kell lennie, és nem járhat hátrányokkal” - összegzett. 
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/10601

Ajánljuk még a témában