Most már

2020. április 19. 07:26

A legsúlyosabb kérdés: az ország szétesettsége. Ennek rendezésére teljes évtizede volt a kormánynak.

2020. április 19. 07:26
Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
Élet és Irodalom

„Tízmillió koronavírus-szakértő országa lettünk, de ebben aligha lehet kivetnivaló, ha tízmillióan élünk ennek az árnyékában. Ez a tízmillió a maga módján csodálkozik azon a miniszteri rendelkezésen, ami elrendeli az összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékának alkalmassá tételét az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Ez Kásler Miklós személyes döntése.

Később megjelent egy kiegészítés, mely szerint az otthoni ellátásra alkalmatlan betegekre ez nem vonatkozik. Hozzátartozók és fotók ennek ellenkezőjéről is beszámoltak.  Közben az is megjelent, hogy a miniszter egymás után bocsát el szakmailag kiváló embereket, mert nem hajtják végre a kiadott ukázt. Akár magyarázattal, akár anélkül, az intézkedés amellett, hogy értelmetlen, embertelen is. Nem ezzel összefüggésben mondta, de idevág Barabási Albert László hálózatkutató kijelentése: »komoly hatásai lehetnek a koronavírus-járványnak, nem csak a fertőzöttek vannak veszélyben. A vírus miatt meghaltak aránya kisebb lesz, mint azoké, akik a gazdasági és társadalmi hatások miatt nem élik túl ezt a kritikus időszakot«. Bizonyosan igaza van. Sok minden elmaradt a tíz év Fidesz-kormányzás alatt, amit az a látványpékség, amit a kormányfő a kórházak közötti futkorászással mutat be, nem pótol. Például az, amit a gyakorló orvos, Haskó László múlt heti cikkében fölsorol: »Nincs önálló egészségügyi minisztérium, az orvosi alapellátás romokban hever. Nincs értelmes és hiteles tömegtájékoztatás. Így sikerült elmulasztani a járványtan alapszabályai szerint kötelező intézkedéseket, amelyeket legkésőbb január végén meg kellett volna hozni: a légiforgalom azonnali és teljes leállítását, az egészségügyi dolgozók részére védőfelszerelések beszerzését, továbbá a vírusfertőzés diagnosztizálását biztosító laboratóriumi teszteket. Ha ez megtörténik, a felkészületlen egészségügyet legalább nem fegyvertelenül kergetnék a harcba.« Ha valami nemzetellenes, akkor ezek elmulasztása mindenképp.

És a legsúlyosabb kérdés: az ország szétesettsége. Ennek rendezésére teljes évtizede volt a kormánynak: Berlinben tárgyalt 2012 februárjában Lázár János a már két éve kormányzó párt akkori frakcióvezetőjeként. A Fidesz német testvérpártja, a kormányzó konzervatív CDU/CSU-pártszövetség képviselőivel folytatott »nyílt és őszinte, családon belüli, illetve barátok közötti« megbeszéléseket. Úgy nyilatkozott, ezek során az utóbbi időszak valamennyi vitatott kérdését áttekintették, a partnerek azt kérték, hogy »kevesebb konfliktussal és több megértéssel kormányozzunk a következő két évben, ami egybevág azzal a céllal, amelyet mi konszolidációnak nevezünk«. Lázár németországi útja előtt nem sokkal Orbán is ugyanezt emlegette Martin Schulz akkori uniós parlamenti elnöknek: »Magyarországon konszolidáció zajlik, közös társadalmi és gazdasági program mögött próbáljuk egyesíteni az embereket, és nem akarjuk megosztani a társadalmat.«

Most már, a válság előszobájában látható: jó lett volna, ha ezt komolyan gondolja akkor, 2012-ben, de meg se fordult a fejében. Helyette halálra fárasztotta az országot a folyamatos ellenséggyártással meg buta ideológiáival, viszont közben meggyengült az egészségügyi rendszer.  Most aztán lehet ágyak meg maszkok után futkosni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2020. április 19. 23:26
Most akkor Kovács implicite azt írta meg, hogy Orbánék egy szétesett társadalmat vettek t 2010-ben, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy az előttük két cikluson át kormányzó baloldali-liberális kormánynak sem sikerült a szétesett társadalmat összerázniuk, vagy pedig, ami még szomorúbb diagnózis lenne, azt, hogy ők maguk verték szét. Én ez utóbbira hajlok.
Watcher
2020. április 19. 23:03
Lenne egy kerdesem. Mi kellene ahhoz,hogy a magyarok ( tizenotmillio miniszterelnok,szovetsegi kapitany,es ujabban virologus valsagszakerto) egy emberkent az orszag/nemzet erdekeben tegyen? Termeszetesen teljes egyetertes nem letezik de az a megosztottsag ami a mai magyarokat jellemzi az egyszeruen dramai. Jartam es eltem egy par orszagban. Sehol sem tapasztaltam ilyen merteku szethuzast. A hasznalt nyelvezet a hozzaszolasokban magaeet beszel. Egy nyugodt,szelid szebb jovot kivanok minden magyarnak legyen az jobb,bal also felso vagy fuggetlen(olyan nem letezik szerintem).
MiKormi
2020. április 19. 22:22
Megnősült a demokrácia, elvette a szabadságot. Született két gyermekük: terrorka és nyomorka.
retsag
2020. április 19. 21:00
Haskó mint hivatkozási alap. B+.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!