Jobboldali nagykoalíció kell az Európai Parlamentben! – Santiago Abascal a Mandinernek

2024. május 03. 06:57

„Most megtörhetjük az együttműködést a baloldal és a gyenge jobboldaliak között” – mondja a spanyol politikus, akit a CPAC Hungary-n kérdeztünk.

2024. május 03. 06:57
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Fotó: Ficsor Márton (Mandiner)

 

Lehetségesnek tart egy nagy jobboldali együttműködést az Európai Parlamentben a júniusi EP-választások után?

Szerintem nagyon kívánatos lenne, hogy a jobboldaliak nagykoalícióban együttműködjenek az Európai Parlamentben. Ez az első alkalom az EP történetében, hogy a jobboldal esélyes arra is, hogy többséget alkosson a testületben. Ott az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), ott az Identitás és Demokrácia (ID), és az Európai Néppártban (EPP) is vannak néhányan, akik ide húznak. 

A jobboldaliaknak együtt kell működniük.

Most megtörhetjük az együttműködést a baloldal és a gyenge jobboldaliak között. 

A Néppárt nélkül bizonyosan nem lesz többsége jobboldalnak, azzal is legjobb esetben is nagyon szűk többség várható. A Néppárt viszont eddig gyakran inkább a szocialistákkal, a baloldallal szavazott együtt, mintsem a jobboldalibb pártcsaládokkal. Mit vár a Néppárttól, ha az ECR és az ID frakciója erősebb, mint ma?

Azt várom, hogy a jobboldaliak kemény ellenzéket fognak alkotni. Ha nagyobb ereje lesz két frakciónak, akkor határozottabban tudunk harcolni kulturális és társadalmi kérdésekben. A Vox ehhez kíván hozzájárulni.

Mik a Vox várakozásai az EP-választásokra?

Az a várakozásunk, hogy a támogatottságunk nagyon megnő, s ennek következtében megduplázzuk az EP-képviselőink számát. Az EP-választások kifejezetten jól jönnek a számunkra. A spanyol parlament nemrég fogadott el egy törvényt, ami félmillió illegális bevándorló helyzetét szabályozza, és csak a Vox szavazott ellene. A helyzetüket legalizálni fogják a szocialisták, a kommunisták, a szeparatisták és a ráadásul az elvileg jobboldali Spanyol Néppárt szavazataival. A másik nagy téma Spanyolországban az Európai Unió 2030-as fejlesztési céljaival kapcsolatos, azok ugyanis nagyon is sértik a spanyol gazdák, a spanyol mezőgazdaság érdekeit, sérti a nemzeti ipar helyzetét; és ebben is 

a Vox az egyetlen párt, ami a spanyol érdekeket képviseli,

 azok mellett áll, az összes többi párt lelkesen tapsol az EU-s célkitűzéseknek. 

A spanyol kormány mögött ma egy úgynevezett Frankenstein-koalíció áll, s a Pedro Sánchez kormányfő megválasztása mögötti parlamenti többséghez amnesztiát kellett adniuk a pár évvel ezelőtti, alkotmányellenes katalán függetlenségi népszavazás szervezőinek, köztük vezető katalán politikusoknak. Ki fog tartani a furcsa baloldali koalíció a ciklus végéig, négy évig?

Politikus vagyok, nem jós. Így csak arról tudok beszélni, hogy mi mit tervezünk tenni. Mi továbbra is a spanyol érdekek mellett fogunk kiállni, és kemény ellenzéki szerepet viszünk. 

Nem tudom, hogy a kormány túl fogja-e élni a négy évet, de Spanyolország túl fogja élni.

Milyennek látja a Fidesszel való együttműködés esélyeit az európai porondon?

A Fidesz és Orbán Viktor példaértékű szereplői az európai jobboldalnak, hiszen negyedik ciklus óta kormányon vannak. Inspiráló Orbán politikája, és sokat tudunk tanulni tőle és a pártjától, például azt, hogy miként lehet ilyen sokáig kormányon maradni. A Fidesszel eddig is jó volt az együttműködés, mind az Európai Parlamentben, mind azon kívül továbbra is szoros lesz az együttműködés a magyar jobboldal és a Vox között.

 

***

 

Santiago Abascal

1976-ban született Bilbaóban. Szociológia szakon végzett. 1994 és 2003 közt a Néppárt tagja. Volt városi tanácsos, 2004-től 2009-ig néppárti tagja a baszk parlamentnek, köztisztségeket töltött be Madridban. A 2013-ban alapított Vox elnöke, 2019 óta a madridi régió törvényhozásának képviselője. Négy gyermeke van, kettő az első és kettő a második feleségétől. Tagja a Spanyol Ornitológiai Társaságnak. Családja korábban, a Franco-rezsim után részt vett a Néppárt elődjének, a Népi Szövetségnek a munkájában, emiatt a baszk függetlenségért küzdő terrorszervezet többször megfenyegette. José María Aznar, a Néppárt egykori miniszter­elnöke egyszer azt nyilatkozta: Santiago Abascal igen tehetséges személyiség, és jó lenne, ha visszatérne a Néppártba. 

A 2013-ban alapított Voxot a Néppártból kiábrándult jobboldali politikusok hozták létre,

 és 2018-ban aratott először látványosabb sikereket. A Vox nemzeti konzervatív, jobboldali párt, amely erős hangsúlyt helyez a nemzeti egység védelmére. Erősen szigorítaná a bevándorlási törvényeket, és hazaküldené az illegális bevándorlókat. Különös hangsúlyt fektetne a spanyol nyelv védelmére, és törvényen kívül helyezné a szeparatista mozgalmakat. Emellett eltörölné a történelmi emlékezet törvényét, amelyet a szocialista kormány hozott 2007-ben, s ideologikus álláspontot emelt törvényi szintre a Franco-rezsimmel kapcsolatban – a törvényt annak idején a Néppárt is ellenezte. A Vox fokozná a Gibraltár Nagy-­Britanniától való visszaszerzésére tett erőfeszítéseket is, és keményebben lépne fel a drogkereskedelem ellen. A párt ellenzi az abortuszt, eltörölné a melegházasságot, és élettársi kapcsolattal helyettesítené, erősebb védelemmel illetné a családokat, a gazdaságot viszont összességében liberalizálná. Az Európai Uniót illetően a Vox a nemzetek Európájában hisz, elvetve a további föderalizálást, de megtartva az EU-t.

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. május 03. 08:41
Új bevándorlás, lmbt kritikus pólust kell képezni az EP-ben: Afd, FN, Olasz testvériség, Liga, Fidesz stb..
Zolotarjov
2024. május 03. 08:35
A lényeg, hogy ömöljön befele a néger..Ugye, lipcsikék?
Zolotarjov
2024. május 03. 08:34
Na ugye..
recipdoki
2024. május 03. 07:53
Amiről most híres Magyarorszàg az a diktatórikus, proto-fasiszta, kleptokrata kormàny.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!