Le lehet szállni végre a népről

2017. november 30. 16:38

Jelenleg azt látjuk, hogy óriási igény van a változásra. Mi másért vonultak volna ki az utcára tízezrek egy olyan ügyben, mint a CEU vegzálása?

2017. november 30. 16:38
Diószegi-Horváth Nóra
Diószegi-Horváth Nóra
Mérce

„A helyzet ugyanis az, hogy Magyarország jelenleg parlamentáris, vagyis népképviseleti demokráciára van berendezkedve, ahol a közhatalom forrása a nép, amely felhatalmazást ad négyévenként egy úgynevezett választáson az arra hivatott politikusoknak és pártjaiknak, hogy a nevében eljárva irányítsák tudásuk és képességeik szerint az országot.

Ezt most persze nagyon szájbarágósan mondom, de tényleg csak azért, mert fontos: jelenleg azt látjuk, hogy óriási igény van a változásra. Mi másért vonultak volna ki az utcára tízezrek egy olyan ügyben, mint a CEU vegzálása, ami lényegében keveseket érintett, viszont jó alkalom volt arra, hogy a társadalmi elégedetlenséget közös megmozdulássá érlelje? Sőt, a társadalom elég erős vészjelzéseket ad egy ideje, rámutatva azokra a problémákra, amelyek napi szinten teszik elviselhetetlenné az életet: gondoljunk itt Sándor Mária mozgalmára, a tanártüntetésekre, a Rómaira, a Ligetvédőkre, vagy akár a főváros bulinegyedének lakosait aktivizáló lehetetlen helyzetre. Ezek bizony mind a társadalom megmozdulásai voltak, népi kezdeményezések, amelyek egyértelműen arról árulkodtak, hogy akut problémákra azonnali választ követelne a társadalom, de erre a politika nem volt képes hatékonyan rácsatlakozni.

És persze rengetegen vannak, akik nem képesek láthatóvá tenni az elégedetlenségüket. Róluk is érdemes megemlékezni, amikor lesajnálóan biccent valaki a változást nem akaró nép felé: milliók élnek szegénységben, a létminimum alatt, kizsákmányolva és elnyomva – ők puszta létükkel képviselik a béklyóba vert társadalmat, és őszintén szólva nem várhatjuk el tőlük, hogy a mindennapos küzdelmük után még arra is energiát fordítsanak, hogy valami össztársadalmi szabadságharcba fogjanak béklyóik levetése érdekében. Szavuk nincs, a hangjukat ugyan hogyan is hallanánk, el vannak zárva a nyilvánosságtól. Nekik egyetlen lehetőségük van arra, hogy tehessenek a változásért: elmennek és szavaznak, már ha egyáltalán…”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. december 01. 17:01
Látjuk, utálod a számokat leányom. De legalább ne tedd ország világ számára láthatóvá,hogy még összeadni sem tudsz!! Pedig az alapművelet!!!
Giuliano
2017. december 01. 14:21
Há nehogymá' valakinek is mértékadó és véleményformálásában meghatározó, kolompoló személyiség legyen Esterházy P.,Cipő,Kiss Tibi,Bródy J.,Koncz Zs.,Karaffiáth O.,Nagy Bandó A.,Váncsa I.,Bogdán L.,Puzsér vagy a Havas--,ilyen nevetséges tömegű szürkeállományt simán lenyom akár egyedül is a Bayor,Stefka vagy a Bogár Lovas! Aztán majd megnézhetik magukat a pár ezer tüncikézők,ha magukra úszítják a több milliós, nyugdíjas érdekű jól felfogott ketrecharcosainkat,a tartalék lungodromosainknak meg felzárkózva mögéjük csak egyet csippent a szemével a Vezér,s a sötét erők a tábla mellett heverve átkozhatják az egykori sakknagymester játékosukat! A Fehér KIrály zsebrevágott kézzel sk. fosztja ki jajj a legyőzötteket,már amijük még maradt...
Rockpapa
2017. december 01. 08:51
Ez a tömeg a Budapesti ellenzék teljes létszámban.Vidéken néhány ember ácsorgott a főtéren.Hogy ez mit ér, majd jövőre eldől.A "demokraták" legnagyobb gondja az, hogy demokrácia van.
Móna
2017. december 01. 08:15
“Szabadságharc”, “béklyó”, “elnyomás”, “forradalom”, “kizsákmányolás”...a szótára, Nóra, rémisztően emlékeztet egy számomra csak tanulmányaimból, de szüleim révén első forrásból ismerős brutális korszak szóhasználatára...ha Ön emellett teszi le a voksot, akkor jó, ha a felsorolt “össznemzeti” problémák megmaradnak annak, amik! Közhelyek puffogtatása mellett már csak sekélyessége bosszantóbb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!