A rezsicsökkentés ára, avagy honnan lesz pénz atomtemetőre?

2015. október 29. 11:15

Ha szavazatvásárlásra verik el az áramárból félretett pénzt, akkor a felelős magyar kormányzat milyen forrásból valósítaná meg a paksi hulladékokat tárolni hivatott atomtemetőt?

2015. október 29. 11:15
Berkecz Balázs
Együtt

Az index.hu birtokába került, a Miniszterelnökségen készült belső anyag szerint egy újabb rezsicsökkentésre vernék el azt a pénzt, amelyet a Paksi Atomerőmű arra tett félre egy elkülönített alapban, hogy a majdan elöregedő Paks1-et le lehessen szerelni és az ott felhalmozódott sugárzó hulladék kezelésére legyen pénz.

Ez azért érdekes, mert amikor Dr. Aszódi Attilát, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztost idén májusban arról kérdeztem, hogy miből lesz pénz a mecseki atomtemetőre, és miért nem kalkulálnak Paks2 megtérülési költségeinél az atomhulladék kezelésének költségeivel, akkor erre a - most rezsicsökire elverendő - félretett pénzre hivatkozott.

Az nem kérdés, hogy Orbán Viktor és a Fidesz okkal tart attól, hogy a választók megtorolják azt a sok rettenetet, amelyet elkövettek Magyarország ellen, ezért akarnak 2017-től egy újabb mesterséges rezsicsökkentéssel szavazatokat vásárolni.

A kérdéseim tehát, amelyeket szívesen föltennék ma Lázár Jánosnak:

  • Ha szavazatvásárlásra verik el az áramárból félretett pénzt, akkor a felelős magyar kormányzat milyen forrásból valósítaná meg a paksi hulladékokat tárolni hivatott atomtemetőt (bárhol is legyen az)?
  • Miből finanszírozzák majd az atomhulladékok szinte örökkévalóságig tartó kezelését?
  • Mikor kapnak választ a hazai választópolgárok arra, hogy konkrétan hová és milyen technológiával helyezi el Magyarország a Pakson már összegyűlt és a későbbiekben keletkező atomhulladékot?

Nem vagyok újságíró, nem kérdezhetek élőben a Kormányinfón. De talán más megteheti helyettem.

(közlemény)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2015. október 29. 21:15
Berkecz!Ez nagyon egyszerű,nem a te eszednek való!
pkarcsi
2015. október 29. 15:44
Kis hülye,szerencse,hogy nem neked kell erről dönteni.
krotak
2015. október 29. 13:44
Nagy hiba, amikor a szakértők véleményére fittyet hányva, napi politikai érdekek által vezérelt (jól megfizetett) megmondóemberek befolyásolják a laikus közvéleményt. Ma már (igaz, hogy csak éjszaka, a paplan alá bújva, suttogva) bevallják, hogy nem kellett volna a több mint félig kész Bős-Nagymarost dupla annyi pénzért lerombolni, mint amennyibe a befejezése került volna. Ökológiai, és politikai vonzatait most hagyjuk. Atomerőmű sem kell nekünk, hisz a Kárpát-Medencében huszonnégy órán át süt a nap, egyenletes sebességgel fúj a szél, s itt találhatóak a Föld legbővizűbb, legnagyobb esésű folyói. Egy jó szakemberből hosszú évek évek alatt sok-sok sikerélmény, és kudarc után lehet szakértő; attól nem, hogy utálja a Fideszt,de főleg Orbánt.
balbako_
2015. október 29. 13:25
Egyszerű az Index (mindig) hazudik. Lapozzunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!