Egy asszó híján tökéletes napot rakott le a magyar párbajtőrvívás az olimpia előtti legnagyobb versenyen, Budapesten

2024. március 10. 23:22

Tizenhat év után nyert újra magyar párbajtőröző a budapesti Grand Prix-versenyen! Kun Anna ráadásul házi döntőt nyert meg Muhari Eszter ellen az olimpiai kvalifikációs időszak utolsó kiemelt szorzójú viadalán. A férfiaknál két egyéni világbajnokunk, Siklósi Gergely és Koch Máté ezüst- és bronzérmet szerzett.

2024. március 10. 23:22
Balázs Boldizsár

Sportágtörténeti csúcsot jelentett, amikor több mint 700 vívó adta le nevezését a budapesti párbajtőr Grand Prixre. Azonban megdöbbenni semmi esetre sem lehetett a mamutmezőnyön: egy nemzetközileg egyre inkább teret nyerő sportág legnépesebb szakágának egyik legmagasabb presztízsű versenyéről volt szó, ami az olimpiai kvalifikációs időszak utolsó kiemelt világranglistaszorzójával pályafutásokat lehetett képes megváltoztatni. Ha meg nem is döbbentő, mégis jó leírni: Párizs előtt az utolsó fontos állomás volt Budapest. Ami aztán közel tökéletesen sikerült a magyaroknak.

Kun Anna megnyeri harmadik hazai döntőjét

A nők versenyében rég nem látott számban, hatan jutottak fel vívóink a hatvannégyes főtáblára. Fontos részsiker az ilyen, de sajnos amit hosszú távon megalapoz a stabil jó csapatszereplés, azzal már elkéstünk erre az olimpiai ciklusra, mert bár fiatal csapatunk olyan bravúrokra képes, mint bő fél éve egy tusra kerülni egy Európa-bajnoki címtől, az olimpiai kvalifikációtól már elesett. 

Ennek szomorú következménye, hogy egyéniben is csak egy vívót küldhetünk Párizsba – amely nemzetenkénti helyért szoros verseny alakult ki a kvalifikációs időszak vége előtt két versennyel Kun Anna és Muhari Eszter között.

Akik mindketten szédületesen jól vívtak. A csuklóműtétből visszatérő Kun Anna a nyolcaddöntőben kétszeres egyéni világbajnokot vert, az olasz Fiamingót, majd a negyeddöntőben az uralkodó csapat olimpiai bajnok észtek egyikét, Kirput. Változatos akciókkal, kis hátrányokban is türelmesen, előnyt sosem herdálva – a profizmus és a mély vívótudás annyira összeért benne, hogy a nap végén mikrofon előtt is bátran ki tudta mondani: „mindig volt mihez nyúlnom, mert szerencsére meg vagyok tanítva vívni.” 

Muhari eközben az elődöntőig a négy évvel ezelőtti budapesti Grand Prix-győztes, uralkodó Európa-bajnok francia Alexandra Louis Mariet búcsúztatta, nagy fölénnyel.

Mindketten tetézni tudták. Kun Anna tavaly élete fordításával, 9-14-től győzte le az azóta már uralkodó világbajnok Marie-Florence Candassamyt. Most semmi ilyesmire nem volt szükség, végig kézben tartotta az asszót, és jutott el három év alatt a harmadik budapesti döntőjébe. Muhari pedig a négy évvel ezelőtt Budapesten világbajnok brazil-olasz Nathalie Möllhausent, a mezőny tán legnagyobb tudású vívóját verte meg a nap legszebb pengevezetésű párharcában, ezer néző előtt.

A döntőt egyre nyíló lépéselőnnyel Kun nyerte, ezzel szinte biztossá vált, hogy ő lesz ott az olimpián. Minden jelenlévő példás higgadtsággal kezelte a disszonáns helyzeteket: Muhari Eszter azt, hogy élete legjobb eredményével is távolabb került az olimpiától, amiért Amerika egyik tophúszas egyetemén (Notre Dame) folytatott tanulmányait is felfüggesztette a szezonra; a magyar közönség pedig azt, hogy két szemmel láthatóan éremesélyes vívónőnkből csak egy valaki lehet ott Párizsban.

 

Egyéni világbajnokaink a dobogón

A férfiaknál a csapat olimpiai kvalifikáció aranyesélyeshez méltóan már egy versennyel a vége előtt, frissen két hete biztos. Úgyhogy nem lenne indokolt a csapatért aggódni, mert csupán három vívónk jutott most főtáblára. Hogy a valaha volt legnagyobb párbajtőrmezőnyben, ahol mindenki az utolsó esélyt akarja megcsípni Párizsra, míg a mienk „csak vívnak”, ez elfogadható. 

Ezt is ajánljuk a témában

Főleg mert ők hárman gyakorlatilag mindent kihoztak a napból, ami benne volt. A két évvel ezelőtti junior világbajnok Keszthelyi Zsombor eljutott az uralkodó világbajnok Koch Mátéig, akitől kikapott a legjobb 32-ben. Koch eljutott a szintén egyéni világbajnok, olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergelyig, akitől kikapott a legjobb 4-ben, egy végtelen finomra csiszolt asszóban, ahol látszott, milliméterre ismerik egymás mozgását, és ettől csak még szebbnek tetszettek a kombinációik.

Eddig magyar szempontból nincs hiba, külfölditől nem kapott ki senki, és döntőben az egyikük.

A döntőben azonban a franciák elnyűhetetlen klasszisa, az elmúlt tíz éve meghatározó ősereje, Yannick Borrel hamar előnybe került, amit angyali türelemmel tartott meg az asszó végéig. Ami türelem az ellenkezője volt az elődöntője végén miszlikbe tépett ellenfélnek.

Ezek a fenti képek mutatják, mivel kellett volna elbírni Siklósinak egy tökéletes magyar naphoz, és öt világbajnoki plusz egy olimpiai arany rá a tanú, hogy Borellel senkinek sem igen lehet bírni, amikor az angyal és fenevad módok között egy slusszkulcsfordításnyival tud váltogatni.

A 2024-es Budapest Grand Prix így is a magyar párbajtőrvívás aranylapjaira tartozik – kevesebb mint öt hónappal az olimpia előtt.

Nyitókép: Kun Anna arany, Muhari Eszter ezüstéremes minden idők legnagyobb női vívómezőnyében. Fotó: Fédération Internationale d'Escrime hivatalos / Bizzi.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­ö­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­n­­­y­­o­­­k­ ­v­á­­r­­­n­a­­­k­­­ ­r­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!