Szatmári András a legnagyobb Világkupa aranyával jelentkezett be egy olimpiai éremre

2024. március 23. 21:13

Az egyéni és csapatvilágbajnok Szatmári András nyerte a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard Világkupa-versenyt.

2024. március 23. 21:13
null
Balázs Boldizsár

Szatmári Andrást megszorongatni sem tudták a budapesti férfi kardvívó Világkupa főpástján. Fotó: Bizzi / FIE Official

***

Ebben az olimpiai ciklusban csak magyar vívó tudta megnyerni a budapesti Világkupa-versenyt, ami a szezon két legpatinásabb viadalának egyike. 

Ez már önmagában egy igen értékes tény, de külön hozzáad a párizsi reményekhez, hogy a 2022-es és 2023-as győztes Szilágyi Áront csapatvilágbajnok-társa, Szatmári András követte bő száz nappal a 2024-es olimpia előtt.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti kard Világkupa a fegyvernem történetének legnagyobb indulószámát hozta. (Épp ahogy két héttel ezelőtt a budapesti párbajtőr Grand Prix.) Ebben az olimpia előtti hatalmas nemzetközi mozgolódásban különösen nagy fegyvertény volt, hogy minden más nemzetnél többet, nyolc vívót adott Magyarország a 64-es főtáblára.

Ezt is ajánljuk a témában

A sorsolás szeszélye folytán közülük legfeljebb hatan juthattak a legjobb 32 közé – a két házon belüli magyar asszóban nem esett meglepetés, az uralkodó világbajnok magyar csapat két húzóembere Szilágyi és Szatmári jutottak tovább. Ugyanitt esett ki a modern vidéki kardvívás első Világkupa-főtáblása, Bányay Marcell is.

A második körben három magyar esett ki. A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, Rabb Krisztián – aki idei szezonjával már a Szilágyi-Szatmári duó mögötti legelőkelőbb világranglistájú magyar – a legutóbbi olimpiai olimpiai ezüstérmestől, az olasz Samelétől kapott ki szorosan; míg az első Világkupáján induló, friss junior országos bajnok Tóth Berci – aki hibátlan csoportkörével a Szilágyi-Szatmári duó mögötti legelőkelőbb kiemelésű magyar volt ezen a versenyen – a legutóbbi világbajnokság győztesétől, az amerikai Dershwitztől kapott ki, szintén szorosan: 8-8-nál még együtt álltak.

Nem sikerült viszont a papírformát hoznia az előző mondat olimpiáján győztes, világbajnokságán pedig címvédő Szilágyi Áronnak, aki 13-10-es előnyről kapott ki az olasz Repettitől.

A legjobb tizenhat között a világbajnok magyar csapat harmadik embere, Gémesi Csanád a világ talán legjobb nem-magyar kardozóját, Oh Szangukot megszorongatta – de az utolsó tusokban a koreai négyszeres világbajnok, olimpiai bajnok félelmetesen jól vívva fordított, 13-15. Gémesi a Világkupa-sorozatban idén már egyszer dobogós tunéziai Ferjanit és bármikor bárkit elkapni képes japán Josidát győzte le addig, amely három asszó nagyon biztató jel az olimpia előtt.

Több magyar kieső nincs. Szatmári András ugyanis megnyerte a versenyt. Egy asszót leszámítva simán. A negyeddöntőben a francia Patrice 14-11-re is vezetett, sőt, háromszor meg is csinálta az asszó lezárásához szükséges akciót. Ám az egyik végén ajtó-ablak helyzetben mélyet vágott (férfi kardban egy Világkupa körülbelül 1500 tusából kétszer ha megesik), a másik kettőnél viszont Szatmári tett érte, hogy Patrice ne váltsa tusra a jó akciót: mindkétszer olyan gyorsasággal mozgott, hogy Patrice-nek bár sikerült rövidet vágatnia Szatmárival, mire visszavághatott volna, Szatmári újra lerohanta.

Az elődöntőig nem jutott el olyan versenyző, akitől egy jól vívó Szatmárit kicsit is félteni lehetne. A török Yildrint és az olasz Curatolit sem engedte tíz tus fölé.

Szatmári András ezzel mára már megnyerte a két legpatinásabb Világkupa-versenyt, Budapestet és Padovát. Világbajnok csapatban és egyéniben. Európa-bajnok csapatban, döntős egyéniben. Olimpiai érmes csapatban.

Ma győzelmével jelezte, az olimpiai érem egyéniben is meglehet Párizsban – és egy így vívó Szatmárival az arany is csapatban.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupa a csapatversennyel folytatódik vasárnap, a BOK Csarnokban. A belépés ingyenes.

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. március 24. 07:51
Megnéztem ráadásul nagyon meggyőzően végig vezetve nyerte. Jó jel az olimpia előtt.
kérdés
2024. március 23. 21:38
Gratulálunk! De át kellene nézni, sőt javítani is a szöveget, hamár alapos a tudósítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!