„Nemrég drámai dolog történt Kristóf életében, most minden támogatásra szüksége van” – Milák korábbi edzője a Mandinernek

2023. október 26. 13:42

Korábbi trénere, a tanítványát olimpiai bajnoki címre vezető mesteredző, Selmeci Attila nem csak megdöbbentő, de egész drámai részleteket árult el az úszó körül kialakult helyzetről.

2023. október 26. 13:42
MILÁK Kristóf
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Mit szól ehhez a turbulens helyzethez, amely mostanság Milák Kristóf körül kialakult? Meglepte a dolog, vagy annál jobban ismeri a volt tanítványát, hogy ilyesmikre felkapja a fejét?

Nyolc évet dolgoztam együtt Kristóffal, ennyi azért igencsak huzamos időnek számít ahhoz, hogy elmondhassuk, megismertünk valakit. Nos, elég komoly problémának tűnik, amit most külső szemlélőként látok. Tavasszal az országos bajnokságon még úgy látszott, hogy minden rendben lesz. S ne felejtsük, hogy az idei fukuokai világbajnokságtól való távolmaradására azért kért engedélyt, hogy az olimpiai szereplése Párizsban sikeres lehessen. Sokakat talán mellbe vágott ez a kérés, de 

emlékezzünk arra is, hogy 2017 óta Kristóf egyfolytában prés alatt van. Minden világversenyen indult és mindenhonnan érmekkel tért haza,

 vagyis felülmúlta önmagát. Ezek után elfogadható érvelésnek tűnt, hogy miért akart az elmúlt nyáron pihenni.

SELMECI Attila
Budapest, 2022. november 25. Selmeci Attila mesteredző, a Magyar Úszó Hírességek Csarnoka új tagja a Magyar Úszó Szövetség évzáró gáláján a Hotel Hiltonban 2022. november 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt

De milyen mély levegőt kellett vennie a hazai úszósport vezetőinek, Wladár Sándor elnöknek és Sós Csaba szövetségi kapitánynak ahhoz, hogy érzékelhetően náluk is elfogyjon a türelem? Legalábbis a minapi nyilatkozataikból ez volt érezhető...

Az elnöknek, Wladár Sándornak az az elszólása, hogy Milák Kristóf tartozik Magyarországnak, kissé szerencsétlenre sikerült véleményem szerint, mert én úgy érzem, nem erre gondolt. Valamennyien tudjuk, hogyha valaki tényleg sokat tett Milák Kristófért, az maga Wladár Sándor. Rengeteget köszönhet Kristóf és így általa az egész magyar úszósport Wladár Sándornak. Amennyi segítséget kapott tőle személyesen, az példa nélküli. Mindig nagyon támogatta őt, vezetőként és sportot értő szakemberként is. De azt is meg kell érteni, hogy elfogyott most már a türelem, akár úgy is, hogy a sajtó nyilvánosságán keresztül próbált üzenni ő is és a kapitány, Sós Csaba is, mert azt azért ne felejtsük ám el, hogy Kristóffal a szó szoros értelmében nagyon nehéz kapcsolatot létesíteni. Gyakran fel sem veszi a telefont senkinek...

De tudtommal a klubelnök, Gergely István, és Virth Balázs, a mostani mestere is igyekezett szorosan tartani ezt a köteléket.

Igen, de úgy nehéz lehet, ha erre csak az egyik oldal törekszik. És ugyan nem tudom, csak ismerve Kristófot sejtem, hogy nem sikerült a háttérben leülni vele és megbeszélni ezeket a kérdéseket. Én úgy gondolom, hogy egy olyan periódusban van mentálisan, hogy magába zárkózik és nehéz beférkőznie oda belülre bárkinek. Én most itt szeretnék megfogalmazni egy kérést: most Milák Kristófnak különösen nagy segítségre és mentális támogatásra van szüksége. Ez nem úszás szakmai probléma, hanem mentális elbizonytalanodás, amelyre már volt példa vele kapcsolatban. 

Én nagyon sokat köszönhetek Dr. Resch Mária pszichológusnak, akivel az olimpiai felkészülés előtt is dolgoztunk együtt és nagyon sokat segített nekünk a konfliktusok feloldásában. 

Mert volt akkor is bőven konfliktus, de ő rengeteget tett azért, hogy egyáltalán el tudjunk jutni Kristóffal az olimpiára. Én úgy értesültem, hogy már egy jó ideje nincs mellette mentális szakember, aki segítené most őt, s ha fogalmazhatok úgy, talán még nem késő, hogy SOS delegáljanak mellé valakit, aki tud neki segíteni. Ez persze szintén nem könnyű feladat, mert Kristóf azért nem hétköznapi karakter és a különcségei, a furcsaságai nem teszik egyszerűvé vele a közös munkát, tehát azon is múlik, ő kivel hajlandó együtt dolgozni.  Mindenképpen mentális és lelki támogatásra van most szüksége, mert mostanában különösen nehéz pillanatokon megy keresztül.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt hogy érti? Mi történt?

Nehéz erről beszélni, és nincs is felhatalmazásom, hogy részletekbe menjek, de drámai dolog történt Kristóf életében. Elvesztette egy nagyon közeli hozzátartozóját a közelmúltban, ami egészen biztos, hogy tovább nehezítette a helyzetét és talán még inkább „becsukta” őt. 

Ez döbbenetes! Talán meg is kaptuk a választ a mostani helyzetre, ha ez így van... 

Sajnos a hír igaz, a családot ismerem, de nem szeretnék erről többet mondani, csak arra kérek mindenkit, hogy ne ítélkezzenek Kristóf felett, mert egyikőnk sem látja a teljes képet. És azt se felejtsük el, hogy Kristóf nagyon korán feljutott a csúcsra, és már mindent elért, amit sportolóként, úszóként el lehet. 

Neki súlyos motivációs problémái is lehetnek, és a gond talán az is lehetett, hogy a Kristóffal kapcsolatban megszólaló vezetők nyilatkozatai nem voltak összehangolva,

Hosszú Katinka reakciója is további turbulenciát okozott. Most meg kell fogni Kristóf kezét, de nem az én reszortom, hogy tanácsot adjak, hiszen kitűnő szakemberek veszik körül, noha a lelki támogatás szerintem most kiemelten fontos. Nem tudhatjuk, hogy mentálisan mennyire van kiégve. Én ebben látom valahol a magyarázatot, s persze én is nagyon szeretném, ha kisimulnának körülötte a dolgok. 

Lehet, hogy egy teljesen egyedi, a világtól távol zajló programot kellene neki összeállítani, amellyel most kiemelnék őt ebből a fájdalmas, vagy nehezen viselhető közegből!

 De, még egyszer mondom, nem tippeket akarok adni, csak én is aggódva figyelem ezt hatalmas tehetséget.

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf nehéz időszakon megy keresztül
MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Nos, éppen ez az! Mindenki ezt hozza fel vele kapcsolatban, hogy akinek ilyen talentumot adott a Jóisten, az ezt nem pazarolhatja el! Nem mintha az elmúlt hat évben ne éppen ennek az ellenkezőjét bizonyította volna a nagyvilágnak olimpiai, világ,- és Európa-bajnoki címeivel és persze a világcsúcsokkal, amiket szállított...

Igen, a talentum, valóban benne van! Ez kétségtelen. Évekig álltam a medenceparton és figyeltem mennyire erre a sportágra teremtette őt a Jóisten, ráadásul nem hízékony alkat, másként savasodik és februárban lesz huszonnégy éves, vagyis felnőtt férfikora csúcsán, fizikailag is ereje teljében van. Fizikálisan még benne van a nagy eredmény, ha elvégzi a megfelelő munkát hozzá. Hogy szakmai motiváció maradt-e benne, ez itt a kérdés! 

Én úgy érzem, hogy az még csiklandozza a hiúságát, hogy ő legyen a világon az első, aki a 200 pillangón 1.50-en belüli időt ússzon és a neve mellett egy 1.49-el kezdődő idő álljon!

Még velem úszott a tokiói olimpián – emlékszem –, amikor 100 pillangón úszta a fantasztikus 49.67-et, és akkor a Caeleb Dressel mögött második lett. Azokban a pillanatokban az jött le róla, hogy ez volt az utolsó alkalom, hogy ő kikapott Dresseltől, és mindent meg fog tenni, hogy ne győzze le senki. Szerintem ez valahol még bizonyosan ott motoszkál benne. 

MILÁK Kristóf; Dressel, Caeleb
Tokió, 2021. július 31. A gyõztes amerikai Caeleb Dressel (b) és a második helyezett Milák Kristóf a célban a 100 méteres pillangóúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 31-én. 
MTI/Kovács Tamás

És vajon hajlandó még az ehhez szükséges embertelen munkát is elvégezni?

Na, ez itt a legnagyobb kérdés. Most, hogy kihagyott több hónapot és belekóstolt a civil élet kényelmébe, és a jóléttel együtt járó csillogásba, így borzasztóan nehéz lehet a reggel hatórás hideg vízbe ugrást és az ezzel együtt járó életritmust felvenni. 

Ha jelen pillanatban Önnél úszna még Kristóf, hogyan oldaná fel ezt a feszültséget, milyen módszerrel próbálkozna?

Kristófot kiváló szakemberek veszik körül és leszögezem, hogy Virth Balázs remek edző. Csak a saját tapasztalataimról beszélhetek, és annyi bizonyos, hogy mindig óriási türelem kellett Kristófhoz, ami most vélhetően hatványozottan kell ebben a mostani drámai élethelyzetben. Kristóf rövid idő alatt formába tud lendülni, ha elvégzi a munkát, ezt kell nála érni.

 Ne felejtsük el, hogy a világ figyel, ők is észlelik, hogy Milák Kristóf megtorpant és még jobban meg akarják őt majd közelíteni,

ami persze egy top formában lévő Miláknál azért nem egyszerű, mert körülbelül két testhossznyi előnye van még a második előtt is. Türelemre intenék mindenkit, és be kell vonni a megfelelő, különösen mentális támogatást nyújtani képes szakembereket a munkába. 

Ha Kristóf Öntől kérne segítséget, mit tenne ma?

Nem hiszem, hogy erre sor kerülne, ő nem egy segítségkérő típus. De természetesen segítenék, hiszen amikor elváltak útjaink, nem maradt senkiben tüske. Elértük együtt, amit szerettünk volna, és akkor is azt mondtam, ha bármikor segítséget kér, rám számíthat. Megsértődni most senkinek sem szabad, most meg kell érteni, hogy egy világklasszis sportágban tartása a tét, és uram bocsá’ fel kell készülni akár egy B-tervre is

Ezt is ajánljuk a témában

Az mi lehet Ön szerint?

Kristóf még mindig nagyon fiatal, s talán elképzelhető, – de ezt csak nagyon halkan és teoretikusan mondom –, hogy átmeneti hosszabb szünetre is be kell rendezkedni a távolabbi visszatérése érdekében. De én abban bízom, hogy ez a helyzet most ennél jóval hamarabb megoldódik. Még az idén rövidpályás Európa-bajnokság, majd februárban, Katarban világbajnokság lesz, szerintem ezek most kevésbé hangsúlyosak, őt nem szabad hagyni, hogy ezeken kudarc érje, itt csak az olimpia a tét. Kristófnak nyilatkoznia kell, hogy mit szeretne, és én nagyon remélem, hogy ez a mostani helyzet happy enddel zárul. 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. október 27. 11:02
Jó de hát, ha "Férfi vagy, légy férfi!" Természetesen elismerjük és nagyra becsüljük azokat az eredményeket, amelyeket a Milák Kristóf letett az asztalra, de minden szempontból a problémák és gondok mielőbbi végleges rendezése volna a legjobb megoldás.
DeGar
2023. október 26. 22:55
Svédek, norvégok egy fillért sem kapnak az olimpiai címért, és az USA-ban is a negyedét mint nálunk, Phelps is.Az Egyesült Királyságban is csak vállveregetés van.Nem véletlen hogy a Hosszú- Tusup páros nem maradt az USA-ban.
DeGar
2023. október 26. 22:03
Aki az édesanyját, aki mos főz, takarítja a huszonéves gyereke lakását, de amikor olyanja van, be sem engedi oda, az egy emberi nulla.
nana_81
2023. október 26. 21:25
Miközben magyarként drukkolok, hogy visszatérjen, emberileg teljesen megértem, hogy miután kb mindent elért amit lehet, nincs kedve továbbra is úgy élni mint egy munkatáborban... Mindenki úgy beszél, mintha megzakkant volna, pedig ez lehet egy teljesen racionális döntés is. Persze előbb-utóbb nyilván illik az érintetteket tájékoztatni, ha úgy dönt, hogy abbahagyja az úszást, de talán annyit azért letett már az asztalra, hogy valamivel több gondolkodási időt kapjon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!